Είκοσι πέντε χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους στην Γερμανία, το Κόμμα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην εκλογή του Μπόντο Ράμελο, από το Κόμμα της Αριστεράς στην πρωθυπουργία.
Όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της DW, ερωτηθείς στην γερμανική τηλεόραση να δώσει το στίγμα μιας μελλοντικής κυβέρνησης του Κόμματος της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στο κρατίδιο της Θουριγγίας ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο απάντησε ως εξής: «Το ζητούμενο δεν είναι η ιδεολογία αλλά η πρακτική πολιτική».
Η στάση του κ. Ράμελο εξηγείται μετά την καταρχήν συμφωνία των τριών εταίρων.
Οι τρεις εταίροι συμφώνησαν ότι ο συνασπισμός θα καταθέτει κάθε χρόνο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η μυστική Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος δεν θα διαλυθεί όπως το ζητούσε το Κόμμα της Αριστεράς και στο μέλλον τα ιδιωτικά σχολεία θα έχουν μεγαλύτερη χρηματική στήριξη από το κρατίδιο της Θουριγγίας από ότι στο παρελθόν, κάτι που το ζήτησαν οι Πράσινοι.
Μεγάλη διάθεση για συμβιβασμό επέδειξαν οι αριστεροί και στο θέμα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Παρότι διαθέτουν περισσότερους βουλευτές απ’ ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι μαζί, ο αριθμός των υπουργών τους περιορίζεται στους τρεις. Επίσης τρία υπουργεία θα πάρουν οι Σοσιαλδημοκράτες και δύο οι Πράσινοι που μόλις κατάφεραν να μπουν στη βουλή.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να αναμένεται ότι στο εσωκομματικό δημοψήφισμα η πλειοψηφία των μελών του Κόμματος της Αριστεράς θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Άλλωστε, τη θέση αυτή στηρίζει αλλά και προωθεί η ηγεσία του κόμματος.
Σε σημερινές της δηλώσεις η πρόεδρος, Κάτια Κίπλινγκ, εξέφρασε την άποψη ότι «αν τα πάει καλά» μια κυβέρνηση συνασπισμού στην Θουριγγία τότε αυτό θα μπορούσε να επιδράσει θετικά ώστε να προκύψουν ανάλογες κυβερνήσεις και σε άλλα κρατίδια ως το 2017, δηλαδή την χρονιά όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε παγγερμανικό επίπεδο.
Την προοπτική που υπονοεί μια τέτοια δήλωση, δηλαδή την δημιουργία κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο αποτελούμενη από τα τρία κόμματα, δεν την συμμερίζεται ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.
Συγκεκριμένα ανέφερε ως σημεία όπου επικρατούν διαφορετικές απόψεις την εξωτερική και την ευρωπαϊκή πολιτική.