


Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς παραδέχτηκε ότι ο αναφερόμενος αριθμός θανάτων στη Γάζα περιλάμβανε άτομα που πέθαναν από φυσικά αίτια, οδηγώντας σε αναθεωρήσεις των αριθμών των θυμάτων.
Η αποκάλυψη έρχεται μετά από έρευνα για ασυνέπειες στους καταμετρημένους θανάτους από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, με χιλιάδες ονόματα να αφαιρούνται από την επίσημη καταμέτρηση.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς παραδέχτηκε ότι οι αναφερόμενοι θάνατοι από τον πόλεμο στη Γάζα περιλάμβαναν άτομα που πέθαναν από φυσικά αίτια ή που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν ζωντανά.
Ο Ζαχέρ αλ-Γουαχίντι, επικεφαλής της ομάδας στατιστικών του Υπουργείου Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, αναγνώρισε το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Sky News.
Αποκάλυψε ότι πολλοί από τους αναφερόμενους θανάτους οφείλονταν σε φυσικά αίτια, όπως καρδιακές προσβολές, πνευμονία ή υποθερμία, που συχνά συνέβαιναν κοντά σε εκρήξεις πολέμου ή μετά από βομβαρδισμούς.
Η αποκάλυψη ακολούθησε μια εις βάθος ανάλυση από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση HonestReporting, η οποία έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των αριθμών θυμάτων που παρείχε το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση ανέφερε ότι περίπου 3.400 ονόματα που προηγουμένως είχαν καταγραφεί ως θύματα πολέμου αφαιρέθηκαν από την πιο πρόσφατη καταμέτρηση θανάτων του υπουργείου.
Σε αυτά περιλαμβάνονταν πάνω από 1.000 ανήλικοι, οι οποίοι πλέον δεν αναφέρονται ως νεκροί.
Σύμφωνα με το Sky News, διαπιστώθηκαν επίσης ασυνέπειες στους αριθμούς ατόμων που είχαν προηγουμένως αναφερθεί ως θύματα.
Για παράδειγμα, 1.852 ονόματα από τη λίστα θανάτων του Οκτωβρίου αφαιρέθηκαν στην έκθεση του Μαρτίου, με εξηγήσεις που ανέφεραν φυσικούς θανάτους ή περιπτώσεις όπου τα άτομα βρέθηκαν αργότερα ζωντανά αλλά φυλακισμένα.
Συνολικά, περίπου 3.952 ονόματα αφαιρέθηκαν ή αναθεωρήθηκαν από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η παραδοχή του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς αποτελεί την πρώτη δημόσια αναγνώριση τέτοιων ασυνεπειών από την οργάνωση.
Προηγουμένως, τέτοιες ασυνέπειες αποδίδονταν αποκλειστικά σε ελαττώματα στους μηχανισμούς αναφοράς.
Τα ευρήματα της HonestReporting ανέδειξαν επίσης αλλαγές στη δημογραφική κατανομή των αναφερόμενων θανάτων.
Από όσους αρχικά είχαν καταγραφεί ως νεκροί, το 72% ήταν άνδρες και εντός του τυπικού εύρους ηλικίας μάχης 13-55 ετών.
Το ποσοστό των ανδρών εργάσιμης ηλικίας (18-60 ετών) στον αριθμό των θανάτων αυξήθηκε από 41% τον Νοέμβριο σε 44% τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό των γυναικών μειώθηκε ελαφρώς από 19% σε 17%.
Η διαμάχη για την καταμέτρηση των θυμάτων στη Γάζα έχει πυροδοτήσει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αναφορών που προέρχονται από την περιοχή.
Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, τα ερωτήματα για το πραγματικό ανθρώπινο κόστος του πολέμου παραμένουν στο επίκεντρο για τοπικούς και διεθνείς παρατηρητές.