Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αίγυπτος και Ιορδανία καταδικάζουν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Αίγυπτος και Ιορδανία καταδικάζουν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία καταδίκασαν έντονα τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε πολλαπλές τοποθεσίες στη Συρία, ζητώντας τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής του συριακού εδάφους και τονίζοντας την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων της Ιορδανίας εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη 03/04, περιγράφοντας τις ισραηλινές επιθέσεις ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της συριακής κυριαρχίας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Πρέσβης Σουφιάν Κουντάχ, επανέλαβε την σταθερή απόρριψη της Ιορδανίας για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την ως σοβαρή κλιμάκωση που συμβάλλει στην αύξηση των περιφερειακών εντάσεων.

Η Ιορδανία τόνισε επίσης την παραβίαση της Συμφωνίας Αποδέσμευσης του 1974 από το Ισραήλ, η οποία καθιέρωσε μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ ισραηλινών και συριακών δυνάμεων μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει τις νομικές και ηθικές της ευθύνες να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις παράνομες και προκλητικές πράξεις», δήλωσε ο Κουντάχ, επιβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη της Ιορδανίας με την κυριαρχία και τη σταθερότητα της Συρίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απηύθυνε παρόμοια συναισθήματα, καταδικάζοντας τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση επίθεση στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους ισχυρούς παγκόσμιους παράγοντες να καταστήσουν το Ισραήλ υπόλογο για τις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές του εισβολές στον συριακό εναέριο χώρο.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώθηκαν σημαντικά την Τετάρτη 02/04, με έντονους βομβαρδισμούς να αναφέρονται στις επαρχίες Δαμασκού, Χάμα και Χομς.

Μεταξύ των στόχων ήταν το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Μπάρζεχ της Δαμασκού, καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χάμα, όπου ακούστηκαν δευτερεύουσες εκρήξεις μετά τις επιδρομές.

Τα συριακά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν επίσης αεροπορικές επιδρομές κοντά στη στρατιωτική αεροπορική βάση Τιγιάς (T4) στη Χομς.

Παράλληλα, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις προχώρησαν στην δυτική ύπαιθρο της Νταράα, ιδιαίτερα στην περιοχή Χαρς αλ-Τζουμπαϊλίγια κοντά στην πόλη Νάουα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα και εκτόξευσε φωτοβολίδες πάνω από τα παραμεθόρια χωριά στην Κουνέιτρα και την Νταράα, εγείροντας ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση κατά μήκος των νότιων συνόρων της Συρίας.

Στη Χάμα, οι έντονοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί οδήγησαν στην σχεδόν ολική καταστροφή του στρατιωτικού αεροδρομίου Χάμα, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

Σύροι αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις επιθέσεις ως «συνέχεια της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του Ισραήλ που αποσκοπεί στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Συρίας».

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω αναφορών για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του «Middle East Eye» ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει μια βάση στην αεροπορική βάση T4, ετοιμάζοντας εγκαταστάσεις αεράμυνας στο χώρο.

Οι αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες των περιφερειακών δυνάμεων στη Συρία αντανακλούν τον συνεχιζόμενο αγώνα για επιρροή στο εμπόλεμο έθνος.

Καθώς η Αίγυπτος και η Ιορδανία αυξάνουν τη διπλωματική πίεση στο Ισραήλ, οι περιφερειακοί ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν στενά εάν τα διεθνή όργανα θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για λογοδοσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη απάντηση στις τελευταίες ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία.

Καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις για την περιφερειακή σταθερότητα.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σε συνδυασμό με την εξάρτηση της συριακής κυβέρνησης από συμμαχικές δυνάμεις για άμυνα, θα μπορούσαν να εδραιώσουν περαιτέρω τη διασπασμένη σύγκρουση της Συρίας, περιπλέκοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη επίλυση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα ερώτηση Φαραντούρη στην Κάλας για τις διώξεις χριστιανών και άλλων κοινοτήτων στη Συρία

Το Ιράν προετοιμάζεται για άμεση επίθεση

Ο Νετανιάχου μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Τραμπ

Τα χημικά όπλα της Συρίας βρίσκονται σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες

Το Ισραήλ θα κατασκευάσει φράχτη 497 χλμ στα σύνορα με την Ιορδανία για να αποτρέψει απειλές από το Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr