


Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ εξέφρασε την Πέμπτη 03/04 ανησυχίες για τον διευρυνόμενο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα εργάζεται για να μετατρέψει την εμπόλεμη χώρα σε ένα «τουρκικό προτεκτοράτο».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο Σαάρ δήλωσε:
«Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κάνουν τη Συρία τουρκικό προτεκτοράτο.
»Είναι εμφανές ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους».
Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ισραηλινής ανησυχίας για την εμβάθυνση της επιρροής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, όπου οι υποστηριζόμενες από την Άγκυρα παρατάξεις κατέχουν σημαντικό έδαφος.
Αυτή η ανησυχία φέρεται να προκάλεσε μια επείγουσα συνεδρίαση ασφαλείας στο Ισραήλ για την αξιολόγηση πιθανών απειλών.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Maariv», ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεδρίασαν την Πέμπτη 03/04 για να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Συρία.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς, ο Αρχηγός του Επιτελείου Εγιάλ Ζαμίρ και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απουσίαζε λόγω επίσημης επίσκεψης στην Ουγγαρία.
Η συνεδρίαση συνέπεσε επίσης με την επίσκεψη του Διοικητή της CENTCOM των ΗΠΑ Μάικλ Κουρίλα, ο οποίος συναντήθηκε με Ισραηλινούς στρατιωτικούς ηγέτες για να συζητήσουν τις περιφερειακές απειλές ασφαλείας.
Αναλυτές εικάζουν ότι το αυξανόμενο στρατιωτικό αποτύπωμα της Τουρκίας στη Συρία ήταν ένα βασικό σημείο συζήτησης.
Οι ισραηλινοί φόβοι έχουν ενταθεί από αναφορές ότι η Τουρκία επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στην κεντρική Συρία.
Την Τρίτη, το «Middle East Eye» ανέφερε πηγές που ισχυρίζονται ότι οι τουρκικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να αναπτύξουν συστήματα αεράμυνας στην αεροπορική βάση Tiyas (T4) στην επαρχία Χομς.
Αυτή η κίνηση φέρεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τουρκικής στρατηγικής για την εδραίωση του ελέγχου σε στρατηγικές περιοχές της Συρίας, με την υποτιθέμενη υποστήριξη της νεοσύστατης διοίκησης της χώρας.
Αργά την Τετάρτη 02/04, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που στόχευαν στρατιωτικές υποδομές στη Δαμασκό, τη Χάμα και τη Χομς.
Ενώ το Ισραήλ συχνά πλήττει στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το τελευταίο κύμα επιθέσεων μπορεί επίσης να είχε σκοπό να προειδοποιήσει την Τουρκία.
Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε στη «Maariv» ότι οι επιδρομές είχαν σκοπό να στείλουν «ένα μήνυμα στην Τουρκία» εν μέσω αυξανόμενων ισραηλινών φόβων για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στη Συρία.
Το Ισραήλ θεωρεί εδώ και καιρό την παρουσία του Ιράν στη Συρία ως μεγάλη απειλή, διεξάγοντας συχνά αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να εδραιωθεί στρατιωτικά.
Ωστόσο, ο αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας στη Συρία παρουσιάζει μια διαφορετική πρόκληση.
Ενώ το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη Συρία παραμένουν σε αντίθεση.
Το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό για οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια να δημιουργήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να μετατοπίσει την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων και να περιπλέξει την επιχειρησιακή ελευθερία του Ισραήλ.
Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη Συρία εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές διπλωματικές ή στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στο μέλλον.
Ενώ το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην αεροπορική του εκστρατεία κατά της ιρανικής επιρροής, η στάση του για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Συρία γίνεται όλο και πιο διεκδικητική.
Τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να δούμε εντατικοποιημένους διπλωματικούς ελιγμούς καθώς περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες ανταποκρίνονται σε αυτές τις εξελίξεις.
Οι παρατηρητές θα παρακολουθούν στενά εάν το Ισραήλ λάβει περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως το αυξανόμενο αποτύπωμα της Τουρκίας στη Συρία.