


Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χάγια δήλωσε ότι, ενώ η οργάνωση έχει δείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, δεν θα παραδώσει ποτέ τα όπλα της ούτε θα δεχτεί ταπείνωση.
Παρά την αποδοχή ορισμένων προτάσεων των μεσολαβητών, η Χαμάς διατηρεί τις βασικές της αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και της απόρριψης οποιασδήποτε ισραηλινής παρουσίας στη Γάζα.
Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ανώτερος ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μίλησε πρόσφατα για τη θέση της οργάνωσης στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας τη δέσμευση της Χαμάς να διατηρήσει τα όπλα της και να αντισταθεί στον αφοπλισμό.
Στην ομιλία του για το Eid al-Fitr, ο αλ-Χάγια δήλωσε ότι, ενώ η Χαμάς έχει δείξει ευελιξία και προθυμία να συμμετάσχει σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, με τη μεσολάβηση διαφόρων χωρών, δεν θα παραδώσει τα όπλα της ούτε θα δεχτεί ταπείνωση.
Ο αλ-Χάγια περιέγραψε ότι η Χαμάς είχε συμφωνήσει σε πολλά αιτήματα των μεσολαβητών, όπως ο τερματισμός αυτού που αποκαλεί «επίθεση», η απελευθέρωση κρατουμένων ασφαλείας και η διασφάλιση της διατήρησης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.
Κριτίκαρε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες συνδέοντας την επιβίωση της κυβέρνησής του με τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο αλ-Χάγια σημείωσε ότι η Χαμάς είχε απαντήσει θετικά σε μια νέα πρόταση από τους μεσολαβητές, σηματοδοτώντας τη δέσμευση της οργάνωσης για μια λύση, αλλά εντός του πλαισίου των βασικών της αρχών, οι οποίες περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και το δικαίωμα επιστροφής για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Ο ηγέτης της Χαμάς σχολίασε επίσης το σενάριο μετά τη σύγκρουση, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε μια αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας τοπικής επιτροπής για τη διαχείριση των υποθέσεων της Γάζας.
Ωστόσο, ήταν σαφής ότι η Χαμάς δεν θα συμφωνούσε σε καμία ισραηλινή παρουσία στη Γάζα, ούτε θα εγκατέλειπε τα όπλα της.
«Δεν θα δεχτούμε ταπείνωση, εξορία ή αφοπλισμό», είπε, υπογραμμίζοντας τη θέση της Χαμάς ότι η αντίστασή της, καθώς και ο έλεγχός της στα όπλα της, δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Η ομιλία υπογράμμισε τόσο τις πολυπλοκότητες των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων όσο και την αποφασιστικότητα της Χαμάς να υπερασπιστεί τις αρχές της, ενώ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να προχωρήσουν οι συζητήσεις σύμφωνα με τους όρους της.