


Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε για να βοηθήσει 100 Παλαιστινίους από τη Γάζα να μετεγκατασταθούν στην Ινδονησία, προσφέροντάς τους εργασία στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας, με την προοπτική μόνιμης εγκατάστασης.
Εάν το εγχείρημα αποδειχθεί επιτυχές, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί, διευκολύνοντας περισσότερους κατοίκους της Γάζας να βρουν εργασία στο εξωτερικό και ενδεχομένως να μετεγκατασταθούν μόνιμα.
Το πρωτοποριακό αυτό πιλοτικό πρόγραμμα σηματοδοτεί την έναρξη μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διευκόλυνση της εθελοντικής μετεγκατάστασης ανθρώπων από τη Γάζα σε ξένες χώρες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 12, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει Παλαιστινίους από τη Γάζα να βρουν εργασία στον αναπτυσσόμενο κατασκευαστικό τομέα της Ινδονησίας.
Βάσει του διεθνούς δικαίου, όσοι εγκαταλείπουν τη Γάζα για επαγγελματικούς λόγους διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής.
Ωστόσο, ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μόνιμη εγκατάσταση των συμμετεχόντων στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.
Το πρόγραμμα έρχεται ως πιθανή λύση για τους κατοίκους της Γάζας που αναζητούν ευκαιρίες πέρα από τη σπαρασσόμενη από συγκρούσεις περιοχή τους.
Αν και η Ινδονησία δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, έχουν πραγματοποιηθεί διακριτικές συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.
Παρά την έλλειψη επίσημης συμμαχίας, το εμπόριο και ο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε άνοδο.
Επιπλέον, η επιδίωξη της Ινδονησίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την έχει ωθήσει να επιδιώξει διπλωματικές σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, ως μέρος των κριτηρίων ένταξης.
Εάν το πιλοτικό πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία, η ισραηλινή κυβέρνηση, μέσω της νεοσύστατης Διεύθυνσης Μετανάστευσης υπό την ηγεσία του Υπουργού Άμυνας Ισραέλ Κάτζ, σχεδιάζει να επεκτείνει την πρωτοβουλία.
Η Διεύθυνση αυτή θα είναι υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της μετανάστευσης των κατοίκων της Γάζας, προσφέροντάς τους ευκαιρίες εργασίας και βοηθώντας στη διαδικασία μετεγκατάστασης.
Η επιτυχία του προγράμματος θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη μεταναστευτική κίνηση, προσφέροντας μια πιθανή διέξοδο προς τη σταθερότητα για χιλιάδες Παλαιστινίους από τη Γάζα που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Η πρωτοβουλία αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους Παλαιστινίους της Γάζας, αλλά παράλληλα εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του πληθυσμού της περιοχής και τις προοπτικές μιας σταθερής ζωής εκτός αυτής.