


Μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ο Ανώτατος Πρόεδρος της AHEPA, Σάβας Κ. Τσιβίκος, εξέδωσε επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, παροτρύνοντάς τον να αντιταχθεί στην πώληση.
Η επιστολή εκφράζει την ανησυχία της AHEPA δεδομένων των πρόσφατων ενεργειών και πολιτικών της Τουρκίας και ενθαρρύνει τον Υπουργό Ρούμπιο να προστατεύσει την Ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και τα Συμμαχικά Συμφέροντα.
Παρακάτω, παρατίθεται αντίγραφο της επιστολής που απέστειλε ο Ανώτατος Πρόεδρος:
26 Μαρτίου 2025
Εντιμότατος Μάρκο Ρούμπιο
Υπουργός Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
2201 C Street NW
Ουάσιγκτον, D.C. 20520
Αγαπητέ Υπουργέ Ρούμπιο,
Εκ μέρους του Τάγματος της AHEPA, της κορυφαίας λαϊκής ένωσης Αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής και φιλελλήνων, σας γράφω για να εκφράσω τη σοβαρή μας ανησυχία σχετικά με την εξέταση από την κυβέρνηση Τραμπ της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Δεδομένων των πρόσφατων ενεργειών και πολιτικών της Τουρκίας, μια τέτοια πώληση όχι μόνο θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά θα επιβράβευε επίσης μια κυβέρνηση που έχει σταθερά δράσει ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα και τη σταθερότητα των συμμάχων μας.
Όπως γνωρίζετε από την περίοδο που ήσασταν ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Τουρκία δεν υπήρξε αξιόπιστος ή πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδείξει μια ανησυχητική σειρά συμπεριφορών που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ασφάλεια και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.
Μερικές από τις πιο ανησυχητικές ενέργειες περιλαμβάνουν:
♦ Φιλοξενία και Υποστήριξη της Χαμάς: Η Τουρκία έχει ανοιχτά προσφέρει καταφύγιο και υποστήριξη στη Χαμάς, μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει φιλοξενήσει ηγέτες της Χαμάς και τους έχει επιτρέψει να δραστηριοποιούνται εντός της Τουρκίας, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και υπονομεύοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.
♦ Συμπάθεια προς τη Χεζμπολάχ: Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει επιδείξει συμπάθειες προς τη Χεζμπολάχ, μια ακόμη οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.
Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη δέσμευση της Τουρκίας στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και τη στάση της απέναντι σε εξτρεμιστικές ομάδες εχθρικές προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
♦ Επιθετικότητα κατά των Κούρδων στη Συρία: Η Τουρκία έχει εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες υπήρξαν βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS.
Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο αποδυναμώνουν τις προσπάθειες μας κατά της τρομοκρατίας, αλλά εγείρουν επίσης ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη μεταχείριση των εθνοτικών μειονοτήτων από την Τουρκία.
♦ Αποτυχία Επιβολής Κυρώσεων στη Ρωσία: Η Τουρκία παραμένει ο μοναδικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία.
Αυτή η άρνηση υπονομεύει την ενιαία στάση του ΝΑΤΟ κατά της ρωσικής επιθετικότητας και εγείρει ερωτήματα για τη δέσμευση της Τουρκίας στη συμμαχία.
Επιπλέον, όπως δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Προεδρία της Τουρκίας για τις Αμυντικές Βιομηχανίες (SSB) βάσει του Τμήματος 231 του CAATSA για τη συνειδητή συμμετοχή της σε σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγής όπλων της Ρωσίας.
»Αυτό υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές συναλλαγές της Τουρκίας και τις επιπτώσεις τους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
♦ Παροχή Ασφαλούς Καταφυγίου για Ρώσους Ολιγάρχες: Αντί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η Τουρκία έχει καλωσορίσει Ρώσους ολιγάρχες που επιδιώκουν να αποφύγουν τα δυτικά οικονομικά μέτρα.
Αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων να καταστήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για τις επιθετικές της ενέργειες και αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα των παγκόσμιων κυρώσεων.
♦ Εχθρότητα προς το Ισραήλ: Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει προσβλητική και εμπρηστική γλώσσα εναντίον του Ισραήλ, ενός βασικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή.
Τέτοια ρητορική προάγει την αστάθεια και έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.
♦ Απειλές κατά της Ελλάδας: Η Τουρκία έχει συχνά εμπλακεί σε προκλητικές ενέργειες και ρητορική εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των θαλάσσιων ζωνών.
Αυτές οι απειλές κατά της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΝΑΤΟ και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.
♦ Κατοχή της Κύπρου: Η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, ενός κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις δεκαετίες διεθνούς καταδίκης, η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ή να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης για την επίλυση του ζητήματος.
Επιπρόσθετα, το ταχέως αναπτυσσόμενο πρόγραμμα drones της Τουρκίας αποτελεί επιπλέον ανησυχία, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την προβολή ισχύος σε συγκρούσεις από τη Λιβύη έως τον Καύκασο, συχνά με τρόπους που είναι αποσταθεροποιητικοί και αντίθετοι με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Η διάδοση αυτών των drones, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, υπογραμμίζει περαιτέρω τους κινδύνους από την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων με προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ.
Δεδομένων αυτών των ανησυχητικών πραγματικοτήτων, παροτρύνουμε έντονα την κυβέρνηση να επανεξετάσει οποιαδήποτε πρόταση για πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Η παροχή τέτοιας προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας σε ένα έθνος που έχει επανειλημμένα δράσει ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων του θα αποτελούσε σοβαρό λάθος με μακροχρόνιες συνέπειες.
Ζητούμε με σεβασμό την ηγεσία σας για να διασφαλίσετε ότι οποιαδήποτε πωλήσεις όπλων ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της αμερικανικής ασφάλειας και τις αξίες που υποστηρίζουμε.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και την προσοχή σας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Με εκτίμηση,
Σάβας Κ. Τσιβίκος
Εθνικός Πρόεδρος