


♦ Η Τουρκία πιθανότατα προχωρά στην κύρωση στρατιωτικών συμφωνιών-πλαισίου με την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία -δηλαδή με τρία «αλβανικά» κράτη που ταυτίζονται εδαφικά με τη Μεγάλη Αλβανία- υπογεγραμμένων το 2024, για να ενισχύσει την στρατηγική της επιρροή στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα γύρω από την Ελλάδα.
Οι βαλκανικές χώρες που αναλαμβάνει ρόλο «προστάτη» η Τουρκία ταυτίζονται εδαφικά με τη Μεγάλη Αλβανία.
♦ Φαίνεται πιθανό ότι οι συμφωνίες καλύπτουν εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και άλλους τομείς αμυντικής συνεργασίας, προκαλώντας ανησυχίες για διαφάνεια και διακριτική εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας.
♦ Τα στοιχεία τείνουν να δείχνουν ότι οι συμφωνίες επιταχύνονται στη Τουρκική Βουλή, πιθανώς περιορίζοντας τον δημόσιο έλεγχο, με πιθανά οικονομικά οφέλη για την οικογένεια του Προέδρου Ερντογάν, ιδιαίτερα μέσω της εταιρείας Baykar για drones.
Όσο ο Μητσοτάκης δεν φέρνει στη Βουλή τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, επειδή φοβάται τον σαμαρικό λαϊκισμό, η Τουρκία μας περικυκλώνει.
Τι προβλέπουν τα μνημόνια Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που δεν τολμά να φέρει στη Βουλή ο Μητσοτάκης – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Το δημοσίευμα από το «Nordic Monitor» (17 Μαρτίου 2025) αναφέρει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να κυρώσει στρατιωτικές συμφωνίες-πλαισίο που υπεγράφησαν το 2024 με την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία.
Διαβάστε σχετικά: Turkey moves to put military agreements into force with three Balkan countries surrounding Greece
Αυτές οι συμφωνίες της Τουρκίας με τα βαλκανικά κράτη στοχεύουν στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, περιλαμβάνοντας εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, ανταλλαγή πληροφοριών και άλλες δραστηριότητες.
Η κίνηση αυτή ενισχύει την στρατηγική παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα σε περιοχές με γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η ανατολική Μεσόγειος, όπου η Ελλάδα έχει εκφράσει ανησυχίες.
Σημειώνεται ότι επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και διπλωματίας Νίκου Κοτζιά είχαμε διώξει την Τουρκία από τα Βαλκάνια. Ωστόσο, μετά από έξι χρόνια «εκσυγχρονισμού» και Μητσοτάκη, η Τουρκία επέστρεψε στα Βαλκάνια.
«Συγχαρητήρια» στον υποκλινόμενο κ. Γεραπετρίτη και το «διπλωματικό» περιβάλλον του, ο φιλοτουρκικός κατευνασμός τους από ό,τι φαίνεται έχει αποτελέσματα και δεν περιορίζεται μόνο σε «ήρεμα νερά», άρχισε να «πιάνει» και τα… βουνά.
Οι συμφωνίες έχουν προωθηθεί γρήγορα στη Τουρκική Βουλή, συχνά εξεταζόμενες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αντί της Επιτροπής Άμυνας, κάτι που περιορίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Κριτικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δίνει περισσότερη διακριτική εξουσία στην εκτελεστική εξουσία, ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Ερντογάν, και υπάρχουν αναφορές για οικονομικά οφέλη στην οικογένειά του, ειδικά μέσω της Baykar, η οποία έχει λάβει μη ανταγωνιστικές προσφορές και επιδοτήσεις.
Αναπάντεχη λεπτομέρεια: Μια αναπάντεχη πτυχή είναι οι πιθανές οικονομικές ωφέλειες για την οικογένεια Ερντογάν από αυτές τις αμυντικές συμβάσεις, με κριτικούς να επισημαίνουν μη ανταγωνιστικές προσφορές και επιδοτήσεις για την Baykar, προσθέτοντας μια στρώση αντιπαράθεσης.
Στρατιωτικές Συμφωνίες της Τουρκίας με Βαλκανικές Χώρες
Το σημείωμα που ακολουθεί παρέχει μια ολοκληρωμένη εξέταση των στρατιωτικών συμφωνιών-πλαισίου της Τουρκίας με την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως αναφέρθηκε από το «Nordic Monitor» και αναπαράχθηκε από την αλβανική εφημερίδα «Dita», με τίτλο «Η Τουρκία παίρνει υπό προστασία την περιοχή και την Αλβανία! Αποκαλύπτονται οι Συμφωνίες Πολέμου».
Πλαίσιο και Υπόβαθρο
Η εμπλοκή της Τουρκίας με βαλκανικές χώρες, ιδιαίτερα την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, αποτελεί μέρος της ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής της για την ενίσχυση της στρατιωτικής και στρατηγικής επιρροής, ειδικά σε περιοχές γύρω από την Ελλάδα.
Το άρθρο του «Nordic Monitor», δημοσιευμένο στις 17 Μαρτίου 2025, με τίτλο «Turkey moves to ratify military agreements with three Balkan nations surrounding Greece» (Nordic Monitor Article), περιγράφει αυτές τις συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2024.
Η εφημερίδα «Dita» τις αναπαρήγαγε, δίνοντας έναν πιο ανησυχητικό τόνο στον τίτλο, υποδηλώνοντας ότι η Τουρκία παίρνει την περιοχή και την Αλβανία υπό την προστασία της, αποκαλύπτοντας «συμφωνίες πολέμου».
Η βαλκανική περιοχή έχει ιστορικά αποτελέσει πεδίο διαμάχης για επιρροή μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ και εξωτερικών δυνάμεων, και η εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών της Τουρκίας σηματοδοτεί την πρόθεσή της να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην τοπική ασφάλεια.
Αυτό συμβαίνει εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να εκφράζει ανησυχίες για την επέκταση των αμυντικών συνεργασιών της Τουρκίας σε περιοχές με ιστορική και στρατηγική σημασία.
Περιεχόμενο και Εμβέλεια των Συμφωνιών
Οι συμφωνίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αμυντικής συνεργασίας, όπως περιγράφεται στο άρθρο του “Nordic Monitor”. Αυτά περιλαμβάνουν:
♦ Εκπαίδευση και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις
♦ Συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία
♦ Ανταλλαγή πληροφοριών
♦ Λογιστική και ιατρικές υπηρεσίες
♦ Κυβερνητική άμυνα
♦ Ειρηνευτικές επιχειρήσεις
♦ Αντιμετώπιση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IEDs)
♦ Ανταλλαγή προσωπικού
♦ Κοινή έρευνα
♦ Ανθρωπιστική βοήθεια και αντιμετώπιση καταστροφών
Αυτές οι συνεργασίες στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας και στην διευκόλυνση ταχύτερων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.
Όταν κυρωθούν και δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα, ο τουρκικός στρατός θα μπορεί να υπογράφει δευτερεύουσες συμφωνίες με ξένους εταίρους χωρίς περαιτέρω κοινοβουλευτική έγκριση, περιορίζοντας τη δημόσια συζήτηση και τον έλεγχο για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Διαδικασία κύρωσης και στρατηγική
Η διαδικασία κύρωσης έχει επιταχυνθεί στη Τουρκική Βουλή, σε αντίθεση με παρόμοιες στρατιωτικές συμφωνίες που συνήθως υπόκεινται σε μακροχρόνιες διαδικασίες εξέτασης.
Αυτή η ενοποίηση σε ένα ενιαίο πλαίσιο, όπως αποκαλύφθηκε από τον Στρατηγό Εσατ Μαχμούτ Γιλμάζ σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις 21 Μαΐου 2024, στοχεύει στην επιτάχυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τη διατήρηση εμπιστευτικότητας.
Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει τις στρατηγικές της Τουρκίας στην Αφρική και την Κεντρική Ασία, αρχικά συνδεδεμένες με την πώληση drones από την Baykar, εταιρεία που ανήκει στον γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν.
Ανησυχίες και αντιπαραθέσεις
Οι συμφωνίες έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για διαφάνεια και εποπτεία.
Συχνά εξετάζονται από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αντί της Επιτροπής Άμυνας, υποδηλώνοντας περιορισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Κριτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία, ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Ερντογάν, να έχει περισσότερη διακριτική εξουσία σε στρατιωτικές εμπλοκές, πιθανώς παρακάμπτοντας απαραίτητους ελέγχους και ισορροπίες.
Η έλλειψη διαφάνειας ενισχύεται από αναφορές για οικονομικά οφέλη στην οικογένεια Ερντογάν, ειδικά μέσω της Baykar, η οποία έχει λάβει μη ανταγωνιστικές προσφορές, φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις, προσθέτοντας μια στρώση αντιπαράθεσης.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να κυρώσει στρατιωτικές συμφωνίες με τρεις βαλκανικές χώρες που περιβάλλουν την Ελλάδα
Η Τουρκία ετοιμάζεται να κυρώσει στρατιωτικές πλαισιακές συμφωνίες που υπογράφηκαν με τρεις βαλκανικές χώρες, μία κίνηση που ενισχύει περαιτέρω την στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στην περιοχή και επεκτείνει την στρατηγική της επιρροή γύρω από την Ελλάδα.
Οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν το 2024 με την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, έρχονται σε μία περίοδο που επικρατούν αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει εκφράσει ανησυχίες για την επέκταση των στρατιωτικών συνεργασιών της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορική και στρατηγική σημασία.
Η βαλκανική περιοχή έχει μακρά ιστορία ως πεδίο μάχης για επιρροή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και εξωτερικών δυνάμεων, και οι συμφωνίες της Τουρκίας για βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία με αυτές τις χώρες σημαίνουν την πρόθεσή της να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην τοπική ασφάλεια.
Οι συμφωνίες έχουν προωθηθεί γρήγορα στην ατζέντα του Τουρκικού Κοινοβουλίου, σε αντίθεση με παρόμοιες στρατιωτικές συμφωνίες που τυπικά υποβάλλονται σε μακροχρόνιες διαδικασίες εξέτασης.
Οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν το 2024 με την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, κοινών ασκήσεων, συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, ανταλλαγής πληροφοριών, λογιστικής, ιατρικών υπηρεσιών, κυβερνητικής άμυνας, ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αντιμετώπισης ναρκών και IED, ανταλλαγής προσωπικού, κοινής έρευνας, και ανθρωπιστικής και αντιμετώπισης καταστροφών.
Όταν κυρωθούν και δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα, ο τουρκικός στρατός θα μπορεί να υπογράφει δευτερεύουσες συμφωνίες με ξένους εταίρους χωρίς περαιτέρω κοινοβουλευτική έγκριση, περιορίζοντας τη δημόσια συζήτηση και τον έλεγχο για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Η Τουρκία θεωρεί τέτοιες επίσημες στρατιωτικές συμφωνίες ως βήματα για βαθύτερους αμυντικούς δεσμούς και μελλοντικές συμφωνίες.
Επίσης, χρησιμεύουν ως αναφορά για ευρύτερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.
Μία στρατηγική αρχικά συνδεδεμένη με την πώληση drones από την εταιρεία Baykar, του γαμπρού του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, έχει από τότε επεκταθεί για να περιλαμβάνει διάφορα αμυντικά προϊόντα.
Ως τον Δεκέμβριο του 2024, η Τουρκία έχει υπογράψει στρατιωτικές πλαισιακές συμφωνίες με 89 χώρες, συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης με 65 χώρες, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με 47 χώρες για πλαισιακές συμφωνίες και 13 για συμφωνίες εκπαίδευσης, και συμφωνίες συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία με 90 χώρες.
Αυτές οι συμφωνίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες για διαφάνεια και εποπτεία, καθώς συχνά εξετάζονται από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και όχι από την Επιτροπή Άμυνας, υποδηλώνοντας περιορισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Κριτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία, ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Erdogan, να έχει περισσότερη διακριτική ευχέρεια σε στρατιωτικές εμπλοκές, παρακάμπτοντας απαραίτητους ελέγχους και ισορροπίες.
Η έλλειψη διαφάνειας ενισχύεται από αναφορές για οικονομικά οφέλη στην οικογένεια Erdogan, ειδικά μέσω της Baykar, η οποία έχει λάβει μη ανταγωνιστικές προσφορές, φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.
Ο Στρατηγός Εσατ Μαχμούτ Γιλμάζ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο Αμυντικό Υπουργείο της Τουρκίας, αποκάλυψε αυτή την προσέγγιση σε μία κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις 21 Μαΐου 2024.
Συμπέρασμα: Οι συμφωνίες αντανακλούν τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στα Βαλκάνια, με σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική ασφάλεια και τη διαφάνεια, ιδιαίτερα δεδομένων των αντιπαραθέσεων γύρω από την διακριτική εξουσία και τα οικονομικά συμφέροντα.