


Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολλαπλούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς νωρίς την Πέμπτη 27/03, στοχεύοντας τοποθεσίες κοντά στην παράκτια πόλη της Συρίας, Λαττάκεια.
Οι επιθέσεις φέρονται να έπληξαν αποθήκες όπλων και στρατιωτικές θέσεις, σύμφωνα με τοπικές πηγές και κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.
Οι αεροπορικές επιδρομές, που σημειώθηκαν κοντά στην περιοχή του Λευκού Λιμανιού και τη ναυτική βάση Ρας Σάμρα, αποτελούν ακόμα μία κλιμάκωση στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εντός της Συρίας.
Αν και η συριακή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επίσημα το περιστατικό, οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες απώλειες.
Ισραηλινή δικαιολόγηση των επιθέσεων
Ο Μορντεχάι Κεντάρ, Ισραηλινός ερευνητής και λέκτορας, δήλωσε στο North Press ότι το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις μόνο εναντίον αντιληπτών απειλών που προέρχονται από το συριακό έδαφος.
«Το Ισραήλ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να επιτεθεί στην ίδια τη Συρία», ανέφερε ο Κεντάρ.
«Αυτοί οι βομβαρδισμοί στοχεύουν στην εξουδετέρωση απειλών, είτε από το νέο συριακό καθεστώς είτε από τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν εντός των συνόρων του».
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επιθυμεί μια σταθερή και ευημερούσα Συρία, υπονοώντας ότι εάν η χώρα επιδίωκε «πραγματική ειρήνη» με το Ισραήλ, οι σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
Ωστόσο, καμία επίσημη ισραηλινή δήλωση δεν έχει αναφερθεί άμεσα στις τελευταίες επιθέσεις.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία την τελευταία δεκαετία, στοχεύοντας συχνά πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν και αποστολές όπλων που φέρονται να προορίζονται για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Αν και το Ισραήλ σπάνια αναγνωρίζει τις επιχειρήσεις του, έχει δηλώσει σταθερά ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να εδραιώσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν καταδικάσει επανειλημμένα αυτές τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως παραβιάσεις της συριακής κυριαρχίας.
Η Δαμασκός έχει επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή μέσω των στρατιωτικών επεμβάσεών του.
Οι τελευταίες επιθέσεις έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τη Συρία να παραμένει βασικό πεδίο μάχης για ανταγωνιστικά περιφερειακά συμφέροντα.
Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, έχουν επίσης αντιμετωπίσει προκλήσεις ασφαλείας λόγω συνεχιζόμενων απειλών τόσο από φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία όσο και από κρυφούς πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Αν και οι SDF και η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) δεν έχουν εμπλακεί άμεσα σε αυτήν την τελευταία εξέλιξη, η ευρύτερη αστάθεια στη Συρία συνεχίζει να επηρεάζει τη διακυβέρνηση και τη δυναμική ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα.
Καθώς οι περιφερειακοί παράγοντες αξιολογούν τις συνέπειες των τελευταίων επιθέσεων του Ισραήλ, η μακροχρόνια σύγκρουση στη Συρία παραμένει βαθιά εμπλεκόμενη σε ευρύτερες γεωπολιτικές αντιπαλότητες, χωρίς να διαφαίνεται ξεκάθαρη λύση.