Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ θέλουν η Συρία να παραγκωνίσει ξένους τζιχαντιστές και να καταστρέψει τα χημικά όπλα πριν από την άρση κυρώσεων

Οι ΗΠΑ θέλουν η Συρία να παραγκωνίσει ξένους τζιχαντιστές και να καταστρέψει τα χημικά όπλα πριν από την άρση κυρώσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον Λεβάντε και τη Συρία, Νατάσα Φραντσέσκι, παρέδωσε τον κατάλογο των απαιτήσεων στον Σύρο Υπουργό Εξωτερικών, Άσαντ αλ-Σαϊμπάνι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο συνεδρίου δωρητών για τη Συρία στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει στη Συρία έναν κατάλογο όρων που πρέπει να εκπληρώσει η Δαμασκός προκειμένου να λάβει μερική άρση των κυρώσεων, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Στους όρους αυτούς περιλαμβάνεται η διασφάλιση ότι ξένοι τζιχαντιστές δεν κατέχουν ανώτατες θέσεις διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα –έναν Αμερικανό αξιωματούχο και μια συριακή πηγή– οι όροι των ΗΠΑ περιλαμβάνουν επίσης την καταστροφή όλων των εναπομεινάντων αποθεμάτων χημικών όπλων της Συρίας και τη συνεργασία της στο πεδίο της αντιτρομοκρατίας.

Άλλη απαίτηση είναι η διασφάλιση ότι ξένοι μουτζαχεντίν δεν θα τοποθετούνται σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις στη Συρία, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και μία πηγή στην Ουάσιγκτον.

Ήδη η Συρία έχει διορίσει κάποιους πρώην ξένους τζιχαντιστές αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων Ουιγούρων, ενός Ιορδανού και ενός Τούρκου, στο υπουργείο Άμυνάς της, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ξένες κυβερνήσεις.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε επίσης από τη Συρία να ορίσει σύνδεσμο για να βοηθήσει τις αμερικανικές προσπάθειες εντοπισμού του Όστιν Τάις, του Αμερικανού δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε στη Συρία πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.

Σε αντάλλαγμα για την εκπλήρωση όλων αυτών των όρων, οι ΗΠΑ θα παρέχουν κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων.

Οι πηγές του Reuters δεν διευκρίνισαν ποια ακριβώς θα ήταν αυτή η ελάφρυνση, ούτε δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των απαιτήσεων.

Η Συρία έχει επείγουσα ανάγκη από την άρση των κυρώσεων για να ανακάμψει η οικονομία της, η οποία έχει καταρρεύσει έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις σε άτομα, επιχειρήσεις και ολόκληρους τομείς της συριακής οικονομίας, επιχειρώντας να ασκήσουν πίεση στον πλέον εκδιωχθέντα ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ορισμένες από αυτές τις κυρώσεις έχουν προσωρινά ανασταλεί, αλλά με περιορισμένο αντίκτυπο.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν τον Ιανουάριο μια γενική άδεια έξι μηνών για τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά αυτή η κίνηση δεν κρίθηκε επαρκής ώστε να επιτρέψει στο Κατάρ να καταβάλει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μέσω της κεντρικής τράπεζας της Συρίας.

Σύροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Σαϊμπάνι και του μεταβατικού προέδρου Αχμέντ αλ-Σαράα, έχουν ζητήσει την πλήρη άρση των κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι άδικο να παραμένουν σε ισχύ μετά την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία τον Δεκέμβριο έπειτα από κεραυνοβόλα επίθεση των μουτζαχεντίν.

Η παράδοση των απαιτήσεων αυτών αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι στιγμής της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ για τη Συρία.

Οι επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στην υποστήριξη των μειονοτήτων και στην καταδίκη του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, αλλά κατά τα άλλα έχουν υπάρξει ασαφείς, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των κυρώσεων και την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στην Ουάσιγκτον σχετικά με την προσέγγιση προς τη Συρία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν μια σκληρότερη στάση, επισημαίνοντας τις παλαιότερες διασυνδέσεις της νέας συριακής ηγεσίας με την Αλ Κάιντα ως λόγο για ελάχιστη έως μηδενική εμπλοκή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την άλλη, επιδιώκει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, εξετάζοντας πιθανές περιοχές συνεργασίας.

Οι διαφορές αυτές οδήγησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για τη βία στη δυτική Συρία, όπου εκατοντάδες πολίτες της αλαουιτικής μειονότητας –στην οποία ανήκε και ο Άσαντ– σκοτώθηκαν, μετά από ενέδρα εναντίον νέων δυνάμεων ασφαλείας από ένοπλους πιστούς στο πρώην καθεστώς.

Ο Ρούμπιο καταδίκασε «ριζοσπαστές ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων τζιχαντιστών», που διέπραξαν τη βία, καλώντας τις προσωρινές συριακές Αρχές να φέρουν σε λογοδοσία τους υπευθύνους.

Ο Λευκός Οίκος επιθυμούσε μια αυστηρότερη διατύπωση, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιτάχθηκε, ζητώντας πιο ισορροπημένη διατύπωση.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τη Συρία αδύναμη και αποκεντρωμένη.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υιοθετήσει πλήρως την ισραηλινή στρατηγική για αποτροπή εμπλοκής με τη νέα ηγεσία της Συρίας, αλλά ορισμένες από τις ανησυχίες του Ισραήλ αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος σε κύκλους Αμερικανών αξιωματούχων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει τα ελληνικά νησιά – Σχέδιο εποικισμού του Αιγαίου και αναθεωρητισμός Ερντογάν

Συνέδριο Λονδίνο: η Μουσουλμανική Αδελφότητα χρησιμοποιεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του λόγου για να προωθήσει την αντισημιτική της ιδεολογία

Ισραήλ-Τουρκία: Αυξημένη ένταση και πιθανή κλιμάκωση

Έλεγχος χρηματοδότησης του Χάρβαρντ λόγω αντισημιτισμού

Το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα που καταργεί όλους τους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr