


Διαβάστε σχετικά για Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τουρκία,
Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) αν και δέχθηκε θετικά την έκκληση του ιστορικού ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί, θεωρεί προς το παρόν «αδύνατη» τη διεξαγωγή συνεδρίου για να λάβει αυτή την απόφαση, όπως δήλωσε την Πέμπτη 13/03 βράδυ, ανώτατος αξιωματούχος της οργάνωσης.
Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ένας από τους ηγέτες του PKK, μιλώντας στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Sterk TV, τόνισε ότι «κάθε μέρα τουρκικά αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούν, βομβαρδίζουν και επιτίθενται», καθιστώντας τη διοργάνωση συνεδρίου «αδύνατη και επικίνδυνη» υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί «όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις», σύμφωνα με το πρακτορείο ANF, που πρόσκειται στο κουρδικό κίνημα.
Η διοίκηση του PKK, που έχει καταφύγει στα βουνά του βόρειου Ιράκ, εξέφρασε στις αρχές Μαρτίου θετική ανταπόκριση στην πρόταση του Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος για 26 χρόνια, να τερματιστεί ο 40ετής ανταρτοπόλεμος που έχει κοστίσει τουλάχιστον 40.000 ζωές.
Η οργάνωση κήρυξε άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά ζητά ο Οτσαλάν, που κρατείται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, να ηγηθεί αυτοπροσώπως του συνεδρίου για τη διάλυσή της.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την έκκληση του Οτσαλάν, η οποία προέκυψε από διάλογο που ξεκίνησε η Άγκυρα το φθινόπωρο, «ιστορική ευκαιρία» για Τούρκους και Κούρδους, οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων της Τουρκίας.
Το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της, παραμένει σε αδιέξοδο εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων.