


Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κύπρος, Λεβαντίνη - Θάλασσα του Λεβάντε, Μέση Ανατολή, Νίκος Χριστοδουλίδης, Πολεμική Βιομηχανία, Ρωσία, Σύνοδος Κορυφής,
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και στην επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τόνισε ότι η συζήτηση για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ είναι επιβεβλημένη και έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς η Ένωση εξαρτιόταν ιστορικά από τρίτες χώρες για την άμυνα, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, κάτι που εμπόδιζε την αυτονομία της.
«Αυτή η εξάρτηση δεν μπορούσε να οδηγήσει στη στρατηγική αυτονομία, που αποτελεί κοινό στόχο των 27 κρατών-μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι η συζήτηση, αν και πυροδοτήθηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στις διατλαντικές σχέσεις, έχει ως πρωταρχικό σκοπό την αυτοδυναμία της ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε για επικείμενες αποφάσεις στο ζήτημα αυτό στο επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε έμφαση και στις αμυντικές επενδύσεις, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δίνοντας ευκαιρίες σε κυπριακές εταιρείες.
«Οι επενδύσεις στον τομέα της άμυνας πρέπει να στηρίξουν πρωτίστως την ευρωπαϊκή βιομηχανία», είπε, σημειώνοντας τη θετική ανταπόκριση συναδέλφων του.
Αναφέρθηκε σε πολλά υποσχόμενες κυπριακές επιχειρήσεις που απασχολούν νέους και μπορούν να συνεισφέρουν, υπογραμμίζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας και η ρήτρα για συμμετοχή κυπριακών εταιρειών σε εξοπλιστικά προγράμματα.
Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ είναι μέλη της Συμμαχίας, καθιστώντας τη συνεργασία αναγκαία, χωρίς όμως η Κύπρος να εναντιώνεται, εφόσον τηρούνται οι αρχές της ΕΕ, όπως η αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και η αποφυγή αποκλεισμών.
Υποστήριξε επίσης την πρόταση της Επιτροπής να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους, σημειώνοντας ότι το χρέος της Κύπρου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Για το ζήτημα της Ουκρανίας, ανέφερε ότι, με παρεμβάσεις Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, συμπεριλήφθηκε αναφορά ότι οι απειλές κατά της ευρωπαϊκής ασφάλειας δεν περιορίζονται στη Ρωσία, αλλά εκτείνονται και σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος, κάτι που υποστηρίχθηκε από πολλά κράτη-μέλη.