Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι θέλουν το ρωσικό Sukhoi Su-57

Οι Τούρκοι θέλουν το ρωσικό Sukhoi Su-57
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ρωσικό Sukhoi Su-57, το οποίο έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, ειδικά από πλευράς Τουρκίας, εντυπωσιάζει με τις τεχνικές του δυνατότητες.

Ωστόσο, είναι το απόλυτο μαχητικό 5ης γενιάς στον κόσμο;

Μια πρόσφατη «άτυπη» σύγκριση που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, σε ένα μεγάλο αεροπορικό σόου, μεταξύ του ρωσικού Su-57 και ενός αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς, αναζωπύρωσε το διάλογο για το αν το Sukhoi Su-57 αξίζει τον τίτλο του κορυφαίου μαχητικού στον κόσμο, με τους υποστηρικτές κάθε πλευράς να υπερασπίζονται με πάθος τη δική τους επιλογή.

Ας ανατρέξουμε λοιπόν σε κάποιες από τις βασικές πτυχές του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο θεωρείται από τους Ρώσους ως το αποκορύφωμα των τεχνολογικών τους επιτευγμάτων.

Το Sukhoi Su-57 (γνωστό και ως PAK FA ή T-50) είναι το πρώτο ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς, σχεδιασμένο για να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά F-22 Raptor και F-35 Lightning II.

Είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε από τη Sukhoi με στόχο την ενίσχυση της Ρωσικής Αεροπορίας και την αντικατάσταση των παλαιότερων MiG-29 και Su-27.

Το Su-57 συνδυάζει εξαιρετική ευελιξία, εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ικανότητες stealth, καθιστώντας το μια σοβαρή απειλή στον σύγχρονο αέρα.

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 από την Sukhoi, με την πρώτη πτήση να πραγματοποιείται στις 29 Ιανουαρίου 2010.

Παρά τις εκτεταμένες δοκιμές, το πρόγραμμα υπήρξε απογοητευτικό λόγω τεχνικών και οικονομικών δυσκολιών, με τη ρωσική κυβέρνηση να περιορίζει αρχικά την παραγγελία σε μόλις 12 μονάδες και αργότερα να ανακοινώνει την πρόθεση για μεγαλύτερη παραγωγή.

Η Ρωσία συνεργάστηκε με την Ινδία για την ανάπτυξη μιας παραλλαγής του Su-57, γνωστής ως FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), αλλά το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω διαφορών στις προδιαγραφές και προβλημάτων κόστους.

Το Su-57 υπήρξε αντικείμενο εκτεταμένων δοκιμών και το 2019 παραδόθηκε η πρώτη μονάδα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία σκοπεύει να παράξει πάνω από 76 μονάδες μέχρι το 2027, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθούν εξαγωγές σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Οι κινητήρες του έχουν σχεδιαστεί για υπερηχητική πτήση χωρίς μετακαύση.

Οι αρχικοί Saturn AL-41F1 θα αντικατασταθούν από τους νέους Izdeliye 30, οι οποίοι αναμένονται να βελτιώσουν την απόδοση και να μειώσουν το θερμικό ίχνος του αεροσκάφους.

Το Su-57 διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν ως ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά παγκοσμίως.

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας stealth, των πανίσχυρων κινητήρων Izdeliye 30, της ικανότητας vectoring thrust για εντυπωσιακούς ελιγμούς, και των τελευταίων εξελίξεων στα όπλα και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου το καθιστά μια υπολογίσιμη απειλή.

Η σύγκριση του Su-57 με τα αμερικανικά F-22 και F-35 είναι αναπόφευκτη.

Σε σχέση με το F-22, το Su-57 υπερέχει σε stealth χαρακτηριστικά και αισθητήρες, ενώ είναι πιο ικανό σε κλειστούς ελιγμούς και dogfighting. Από την άλλη, το F-35 προσφέρει ανώτερη συνδεσιμότητα και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ το Su-57 υπερτερεί στην ταχύτητα και τις αερομαχίες.

Το Su-57 εισήλθε επίσημα σε υπηρεσία στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία το 2020 και χρησιμοποιήθηκε σε περιορισμένο βαθμό για δοκιμές στη Συρία σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Παρά το ενδιαφέρον από ξένες αγορές, όπως η Τουρκία και το Βιετνάμ, οι εξαγωγές παραμένουν περιορισμένες, κυρίως λόγω της χαμηλής παραγωγής και των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αν και το Su-57 έχει εντυπωσιακές δυνατότητες, έχει ακόμα πολλά να αποδείξει.

Εκτός από τις σχεδιαστικές αδυναμίες του, όπως το υψηλό ίχνος στα ραντάρ, αντιμετωπίζει προβλήματα με την παραγωγή και την αξιοπιστία των κινητήρων του.

Η παραγωγή του παραμένει περιορισμένη, με μόλις πάνω από 30 επιχειρησιακά αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Θεσμική σταθερότητα και ενότητα στην Αμυντική Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε 25 δισ. για την Εθνική Άμυνα – Τι είπαν Ανδρουλάκης και Φάμελλος

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει τα ελληνικά νησιά – Σχέδιο εποικισμού του Αιγαίου και αναθεωρητισμός Ερντογάν

Ισραήλ-Τουρκία: Αυξημένη ένταση και πιθανή κλιμάκωση

Το μυστικό δίκτυο χρημάτων του PKK στην Ευρώπη – και πώς θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκεχειρία στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr