


Ανένδοτος εμφανίστηκε την Τρίτη 25/02 ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο ενδεχόμενο μετά από μια εκεχειρία με την Ουκρανία να προωθηθούν στη χώρα ευρωπαϊκά ειρηνευτικά στρατεύματα.
Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες συνθήκες γύρω από τον διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για ένα γρήγορα τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς τη Δευτέρα 24/02 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, έχοντας δίπλα του τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα υποστηρίξουν την παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Την Τρίτη 25/02 όμως, το Κρεμλίνο έκοψε κάθε τέτοια συζήτηση, με τον Πεσκόφ να δηλώνει, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου, ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν απαράδεκτη για τη Μόσχα, υπενθυμίζοντας πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθάρισε πως η παρουσία ευρωπαίων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα ήταν «απαράδεκτη».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ουκρανία για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία για τις ουκρανικές σπάνιες γαίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα προανήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ουκρανία για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες και άλλα ζητήματα, όπως η ασφάλεια.
»Και νομίζω ότι πλησιάζουμε.
»Νομίζω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο» έχει αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ταυτόχρονα, πάντως οι ΗΠΑ «παζαρεύουν» και με τη Ρωσία την συνεκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της περιπλέκοντας την όλη υπόθεση και μετατρέποντας σε ένα οικονομικό αλισβερίσι την ειρήνη στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο ίδιος ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μια πιθανή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα της Ρωσίας όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα παζάρια με την Ουκρανία.
Μιλώντας για αυτά τα κοιτάσματα, ο Πούτιν αναφέρθηκε τόσο σε ρωσικά εδάφη όπως στον Καύκασο, όσο και σε «ιστορικές περιοχές που επέστρεψαν στη Ρωσία», αναφερόμενος κατά τα φαινόμενα σε ουκρανικές περιοχές που είναι υπό κατοχή.
«Θα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε συνεργασία στους Αμερικανούς εταίρους μας, δεν εννοώ μόνο κρατικούς φορείς αλλά και εταιρείες, αν δείξουν ενδιαφέρον να συνεργαστούμε», δήλωσε.
«Θα ήμασταν χαρούμενοι να συνεργαστούμε με ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών», πρόσθεσε.
Τέλος, επιβεβαίωσε δήλωση του Τραμπ περί συζητήσεων για σημαντικές οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
«Ναι, κάποιες εταιρείες μας είναι σε επικοινωνία και συζητάνε τέτοια πρότζεκτ», δήλωσε ο Πούτιν.
Μόλις σήμερα, πάντως, έγινε γνωστό πως και οι Ευρωπαίοι μπαίνουν στο παιχνίδι για τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των AFP και Politico, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τη δική της πρόταση για τα ορυκτά της Ουκρανίας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανικής Στρατηγικής, Στεφάν Σεζουρνέ, δήλωσε ότι ανακοίνωσε την ευρωπαϊκή πρόταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο τη Δευτέρα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.
Ο κ. Σεζουρνέ, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συναντήθηκε με αξιωματούχους του Κιέβου και παρουσίασε την πρόταση της Ευρώπης.