


Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την απελευθέρωσή της, η 20χρονη Ισραηλινή περιέγραψε τη δοκιμασία των 482 ημερών στη Γάζα και πώς διατήρησε την ελπίδα.
Στις πρώτες της δημόσιες τοποθετήσεις μετά την απελευθέρωσή της, ύστερα από 16 μήνες ομηρίας, η Αγάμ Μπέργκερ αποκάλυψε πώς οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις και η κάλυψη της κρίσης των ομήρων της έδωσαν ζωτική δύναμη κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας της.
Παράλληλα, μοιράστηκε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για όσα είδε στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Μιλώντας την Τρίτη 25/2 στην εκπομπή «Seder Yom» του ραδιοφώνου του Ισραήλ, η 20χρονη πρώην στρατιωτίνα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) περιέγραψε τις ψυχολογικές προκλήσεις της μακρόχρονης αιχμαλωσίας και ζήτησε μια διεξοδική έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση.
Βρίσκοντας ελπίδα μέσα από τα ΜΜΕ
Η Μπέργκερ, η οποία συνελήφθη κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο στρατιωτικό φυλάκιο Ναχάλ Οζ, δήλωσε ότι στην αρχή εκείνη και η συγκρατούμενή της, Λίρι Αλμπάγκ, είχαν τη δυνατότητα να ακούν ραδιοφωνικές μεταδόσεις, κάτι που αποτέλεσε ζωτικής σημασίας σύνδεσμο με τον έξω κόσμο.
«Ακούγαμε συνεντεύξεις, ψάχνοντας μερικές φορές για δηλώσεις των οικογενειών μας», ανέφερε η Μπέργκερ.
«Αυτό μας έδινε τεράστια δύναμη.
»Μας έδειχνε ότι οι άνθρωποι πάλευαν για την επιστροφή μας».
Ωστόσο, μετά τον Ιούνιο, οι απαγωγείς τους έγιναν πιο αυστηροί.
«Μας στέρησαν εντελώς την πρόσβαση στο ραδιόφωνο, μας το πήραν», εξήγησε.
«Ήταν δύσκολο να ακούς δηλώσεις για το “κόστος της συμφωνίας”», πρόσθεσε.
«Ήταν σαν να έλεγαν ότι οι ζωές μας δεν άξιζαν αρκετά».
Η ζωή στην αιχμαλωσία
Η νεαρή από το Χολόν περιέγραψε πώς πάλευε να διατηρήσει την ελπίδα κατά τη διάρκεια των 482 ημερών αιχμαλωσίας, καθώς και τις συνθήκες που βίωσε.
«Το φαγητό στην αιχμαλωσία ήταν κυρίως ανεκτό —σημαίνει ότι έτρωγες ρύζι κάθε μέρα, αλλά οι μερίδες ήταν εντάξει», είπε.
«Πρέπει να συνηθίσεις δύο γεύματα τη μέρα, ένα από τα οποία ήταν μια πίτα το πρωί, και νιώθεις ότι θες να κάνεις εμετό όταν τη βλέπεις κάθε μέρα.
»Όταν το συνηθίσαμε, ήταν εντάξει. Πριν από αυτό, πεινούσα».
Σύμφωνα με τη Μπέργκερ, οι όμηροι έλαβαν περιστασιακά αντικείμενα από τον έξω κόσμο, όπως προσευχητάρια και μια εφημερίδα, η οποία βοήθησε να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την αρχική επίθεση.
«Κάποια στιγμή μας έφεραν μια εφημερίδα, που μας έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματά μας —τι είχε συμβεί εκεί;
»Πώς δεν είδαν ότι η 7η Οκτωβρίου συνέβαινε;»
Τον Ιανουάριο του 2024, οι απαγωγείς τους έφεραν ακόμη και χάρτες που είχαν εγκαταλειφθεί από τις IDF, ζητώντας από τους ομήρους συνεργασία, την οποία οι όμηροι αρνήθηκαν να δώσουν.
Οι τελευταίες μέρες και σκηνοθετημένη προπαγάνδα
Η Μπέργκερ αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τις τελευταίες ημέρες της αιχμαλωσίας της και για τα προπαγανδιστικά βίντεο που οι απαγωγείς της προσπάθησαν να δημιουργήσουν.
«Την ημέρα πριν από [την απελευθέρωσή μου], με πήραν για μια “βόλτα” στη θάλασσα.
»Διήρκεσε δύο ώρες οδήγησης, ενώ τραβούσαν πολλά βίντεο μέσα στο αυτοκίνητο, σαν να τους ευχαριστούσα», διηγήθηκε.
«Δεν ήθελα να πω πολλά.
»Μας έδωσαν χαρτί να γράψουμε ένα σημείωμα ευχαριστίας.
»Είπα “δεν με νοιάζει, θα γράψω ό,τι θέλετε, εγώ πάω σπίτι”».
Αποκάλυψε επίσης ότι δεν γνώριζε για την απελευθέρωση άλλων ομήρων:
«Είπαν στη Λίρι ότι θα τραβούσε ένα βίντεο.
»Δεν ήξερα ότι θα πήγαινε σπίτι, ούτε εκείνη το ήξερε και το κατάλαβε αργότερα.
»Δεν ήξερα ότι τα άλλα κορίτσια είχαν απελευθερωθεί πριν από μένα».
Έκκληση για έρευνα
Η Μπέργκερ τόνισε τη σημασία της διερεύνησης όσων συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου, τόσο για τους ομήρους όσο και για όσους έχασαν τη ζωή τους.
«Είναι σημαντικό να ερευνηθούν τα πάντα, όχι μόνο για μένα, αλλά και για όσους έδωσαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα», δήλωσε κατηγορηματικά.
«Άνθρωποι δολοφονήθηκαν με φρικτούς τρόπους, αδιανόητους.
»Αυτό που συνέβη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».
Υπογράμμισε ότι η πίστη της ήταν ο βασικός παράγοντας που τη στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας.
Το να έχει ένα ρολόι —το οποίο αρχικά είχε δοθεί στη συγκρατούμενή της, Ρόμι Γκόνεν, για να παίρνει αντιβιοτικά— τους βοήθησε να παρακολουθούν τον χρόνο κατά τους πρώτους μήνες αιχμαλωσίας, αν και «τους τελευταίους δύο μήνες μας το πήραν».
Η Μπέργκερ ήταν μία από τις επτά γυναίκες παρατηρητές που συνελήφθησαν από το φυλάκιο Ναχάλ Οζ, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πιο σφοδρά πεδία μάχης κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν δεκάδες τζιχαντιστές παραβίασαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.