Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης: Στρατηγικές συνεργασίες Κύπρου-Αιγύπτου – Κυπριακή ΑΟΖ: Αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

Χριστοδουλίδης: Στρατηγικές συνεργασίες Κύπρου-Αιγύπτου – Κυπριακή ΑΟΖ: Αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ευρύτερες προοπτικές και εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου–Αιγύπτου. Με αυτόν τον τίτλο, η κορυφαία αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» φιλοξενεί την Κυριακή 23/2 συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στη συνέντευξη, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στην προώθηση της σταθερότητας.

Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, για την υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών σχετικά με την ανάπτυξη – αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Κρόνος» και «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ορόσημο για την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγοντας νέους δρόμους για στρατηγικές συμπράξεις που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε το όραμα της Κύπρου για τη μελλοντική συνεργασία με την Αίγυπτο σε πολλαπλούς τομείς, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της χώρας του στη διαρκή ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

Τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου–Αιγύπτου, καθώς και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, συζήτησαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφίχθη το πρωί της ίδιας ημέρας στο Κάιρο, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στην τελετή υπογραφής Συμφωνίας και Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά την άφιξή του, μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο Al-Manara, όπου διεξάγεται η έκθεση EGYPES 2025, όπου και έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο Σίσι. Ακολούθως, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι τόνισαν τη σημασία της Συμφωνίας και του Μνημονίου Συναντίληψης για την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτών η συνεργασία εισέρχεται σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης.

Παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, συζητήθηκαν οι μελλοντικοί ενεργειακοί στόχοι και τα ορόσημα, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν παράδειγμα προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, εξετάστηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, οι σχέσεις ΕΕ–Αιγύπτου, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου–Αιγύπτου υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών και της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής με την Ελλάδα.

Πέραν του ενεργειακού τομέα, οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι επενδύσεις, καθώς και το ζήτημα της εποχικής εργοδότησης Αιγυπτίων στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εστιάζοντας στην προεργασία για τη διευρυμένη συνάντηση που πρόκειται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κάιρο, κα Πόλυ Ιωάννου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, κ. Δώρος Βενέζης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, Δρ Στέλιος Νικολαΐδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Θυελλώδεις τουρκικές αντιδράσεις για τις ενεργειακές συμφωνίες με την Αίγυπτο

Η Τουρκία και το κατοχικό-αποσχιστικό ψευδοκράτος έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τις συμφωνίες που υπέγραψαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος και διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί, χαρακτηρίζοντάς τες ως άκυρες.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του παράνομου αποσχιστικού μορφώματος προειδοποιεί πως η κατάσταση στο νησί βρίσκεται στο χείλος της σύγκρουσης.

«Υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους:

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά βιώνει μέθη εξουσίας. (…) Συνεχίζει να ψεύδεται ότι επιθυμεί συμφωνία, ενώ στην πραγματικότητα στοχεύει στη διατήρηση της άδικης απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού, επιμένοντας στην ηγεμονική της νοοτροπία».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση καταλήγει στην πάγια τουρκική θέση περί «λύσης» δύο κρατών, ζήτημα που συνεχίζει να διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα.

Ερσίν Τατάρ – Τουρκοκύπριος αποσχιστής ηγέτης

«Το όραμά μου είναι ένα μοντέλο συμβιβασμού που στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος – θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ωστόσο, η στάση του Τατάρ έχει προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, τον κατηγόρησε για αδιέξοδη πολιτική, καλώντας τον να αποδεχθεί την αδυναμία αλλαγής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος της Γενεύης, ο Ερχιουρμάν επιμένει στην ανάγκη για πολιτική ισότητα, ενώ ο Τατάρ εξακολουθεί να απορρίπτει την προοπτική μιας ομοσπονδιακής λύσης.

Ερσίν Τατάρ: «Πολιτική δύο κρατών. Εκεί επιδιώκουμε να υπάρξει συνεννόηση.

»Το δηλώνω ανοιχτά και ξεκάθαρα: όλοι χρειαζόμαστε μια συμφωνία.

»Αν αυτή επιτευχθεί, τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι θα γνωρίσουν μεγαλύτερη ευημερία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συνεργάτες του, οι οποίοι θέτουν ως προϋπόθεση για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να αφήνει κανένα περιθώριο αποδοχής της απαίτησης για αλλαγή του μοντέλου λύσης του Κυπριακού.

Εκτιμήσεις ειδικών για κοίτασμα «μαμούθ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από την κυπριακή ΑΟΖ και τον στόχο «Ηλέκτρα» στο Οικόπεδο 5.

Η γεώτρηση της Exxon αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό να έχει ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των δεδομένων.

Οι πρώτες ενδείξεις και τα γεωλογικά στοιχεία προμηνύουν μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη.

Χαράλαμπος Έλληνας, Ειδικός σε θέματα Ενέργειας

«Από τα πρώτα στοιχεία που έχω δει, φαίνεται πως θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

»Το ερώτημα τώρα είναι το μέγεθος του κοιτάσματος.

»Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ποσότητα που είναι πάνω από επτά φορές μεγαλύτερη από το κοίτασμα “Αφροδίτη”».

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, η κυπριακή κυβέρνηση θα ενημερωθεί απευθείας από τον Αντιπρόεδρο της Exxon.

Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, ένας νέος ενεργειακός χάρτης θα ανοίξει μπροστά μας.

«Μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη τερματικού υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου.

»Ωστόσο, ακόμα κι αν η Exxon ανακοινώσει επίσημα την ανακάλυψη τον επόμενο μήνα, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, προτού καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για εκμετάλλευση».

Η προοπτική δημιουργίας υποδομών υγροποίησης δεν είναι σημαντική μόνο για τις εξαγωγές αλλά και για την εσωτερική αγορά.

«Αν τελικά παρθεί η απόφαση, η Κύπρος θα μπορεί να υποδεχθεί φυσικό αέριο από το “Ηλέκτρα” για υγροποίηση, ενώ ένα μέρος του θα μπορούσε να διατεθεί στην εγχώρια αγορά σε προσιτές τιμές.

»Δυστυχώς, μιλάμε για μια εξέλιξη που απαιτεί 8-10 χρόνια μέχρι την υλοποίησή της».

Μετά την «Ηλέκτρα», η κοινοπραξία Exxon–Qatar προγραμματίζει δύο ακόμη γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με επόμενο σταθμό τον στόχο «Πήγασος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Με $1 ΗΠΑ έχεις 38 τουρκικές λίρες και ένα ευρώ αξίζει 41 λίρες

Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη

Φθηνότερο ρεύμα φέρνει ο Απρίλιος – Πτώση 30% στη χονδρική ηλεκτρισμού

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Πούτιν – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Συρία

Γεωπολιτική Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Λιβάνου – Ανατ. Μεσόγειος και Μέση Ανατολή – Τι είπαν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr