


Ένοπλη οργάνωση με χαρακτηριστικά λευκά περιβραχιόνια αποκαλύφθηκε ως οι δράστες των φρικτών φόνων, αναδεικνύοντας τον θαμμένο ρόλο της σκοτεινής φατρίας στην εν εξελίξει σύγκρουση.
Οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν, γνωστές και ως οι Ταξιαρχίες Αλ-Μουτζαχεντίν, έχουν ταυτοποιηθεί ως η οργάνωση υπεύθυνη για τους φόνους της Σίρι Μπίμπας και των μικρών της γιων, Άριελ και Κφίρ.
Αυτή η αποκάλυψη φέρνει στο φως έναν από τους πιο αινιγματικούς ένοπλους οργανισμούς της περιοχής, μια ομάδα που ιστορικά δρα στο σκοτάδι άλλων πιο προεξέχουσων παλαιστινιακών φατριών.
Οι ρίζες της ομάδας εντοπίζονται σε ένα σχίσμα από τη Φατάχ, τη κυρίαρχη φατρία εντός του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), που ιστορικά ηγούνταν από τον Γιασέρ Αραφάτ.
Ενώ η Φατάχ διατήρησε το κοσμικό εθνικιστικό της χαρακτήρα, οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν εξελίχθηκαν σε μια πιο ριζοσπαστική, ένοπλη παραφυάδα που υιοθέτησε ισλαμιστικό προσανατολισμό.
Το όνομά τους, που σημαίνει «ιεροί πολεμιστές», σηματοδοτεί αυτήν την ιδεολογική στροφή, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τα παγκόσμια τζιχαντιστικά δίκτυα όπως η Αλ-Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Πρόσφατες πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες έδωσαν νέες λεπτομέρειες για τις τρέχουσες επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.
Οι παραστρατιωτικοί της οργάνωσης αναγνωρίζονται από τα λευκά περιβραχιόνια τους, διαφοροποιώντας τους από άλλες ένοπλες φατρίες όπως η μονάδα Μιράζ των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς (η στρατιωτική πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Παλαιστίνη), που φορούν γκρίζα ή ασημένια περιβραχιόνια.
Οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν κατέχουν μια μοναδική θέση στο παλαιστινιακό τοπίο των ενόπλων οργανώσεων.
Σε αντίθεση με τις «μεγάλες τρεις» –Χαμάς, Ισλαμικός Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ-Άκσα– διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ ενώ ενδέχεται να λειτουργούν ως στρατηγικό εργαλείο για τη Φατάχ.
Αναλυτές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ίσως να λειτουργούν ως μια κρυφή οργάνωση, επιτρέποντας στρατιωτική συνεργασία με τη Χαμάς χωρίς να εμπλέκουν άμεσα την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία ελέγχει η Φατάχ.
Η επιχειρησιακή τους ιστορία επικεντρώνεται κυρίως στην ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Γαλιλαία και τη Σαμάρια, περιλαμβάνοντας εκτοξεύσεις ρουκετών και ενέδρες σε στρατιωτικούς στόχους.
Ωστόσο, ο φερόμενος ρόλος τους στους φόνους της οικογένειας Μπίμπας αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση από τις συνήθεις στρατιωτικές τους επιθέσεις.
Η σχέση τους με άλλες παλαιστινιακές φατρίες είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.
Ενώ συνεργάζονται τακτικά με τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, οργανώσεις που είναι ανοιχτά ισλαμιστικές, αυτή η συνεργασία φαίνεται να είναι πιο πρακτική παρά ιδεολογική.
Η πιθανή διαρκής σύνδεση τους με τη Φατάχ προσφέρει ένα στρώμα στρατηγικής ασαφούς, επιτρέποντας στην Παλαιστινιακή Αρχή να διατηρήσει τη διπλωματική της στάση ενώ πιθανώς να διατηρεί στρατιωτική δυνατότητα μέσω των Ταξιαρχιών.
Σε αντίθεση με πιο προεξέχουσες ένοπλες ομάδες, οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν διατηρούν ελάχιστη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και διεθνή φήμη.
Οι δραστηριότητές τους αναφέρονται περιστασιακά, συνήθως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ή μέσω ανακοινώσεων σε πιο περιορισμένες πλατφόρμες.
Αυτό το χαμηλό προφίλ εκτείνεται και στην ηγεσία τους και στη δομή τους, η οποία παραμένει κατά μεγάλο μέρος άγνωστη στους εξωτερικούς παρατηρητές.
Οι πηγές χρηματοδότησης της ομάδας παραμένουν ασαφείς.
Ενώ πιθανότατα εξαρτώνται από έναν συνδυασμό τοπικής υποστήριξης και δικτύων λαθρεμπορίου, παρόμοια με άλλες παλαιστινιακές φατρίες, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τη χρηματοδότηση τους.
Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να λαμβάνουν υποστήριξη από εξωτερικούς χορηγούς όπως το Ιράν, το οποίο ήδη στηρίζει τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, αλλά αυτό παραμένει υποθετικό.
Η εμφάνιση τους σε μια τόσο προεξέχουσα υπόθεση όπως οι φόνους της οικογένειας Μπίμπας σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην επιχειρησιακή τους δραστηριότητα.
Ενώ ήταν γνωστοί για τις στρατιωτικές επιθέσεις, αυτή η συμμετοχή σε επιθέσεις κατά αμάχων αντιπροσωπεύει ένα σκοτεινό νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει πρωτοφανή προσοχή σε μια ομάδα που παραδοσιακά προτιμούσε να δρα στο σκοτάδι.
Η ικανότητά τους να διατηρούν στρατηγική ασάφεια ενώ συμμετέχουν σε σημαντικές επιχειρήσεις έχει κάνει τη συγκεκριμένη ομάδα έναν ολοένα και πιο σημαντικό παίκτη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, προσθέτοντας ένα ακόμη στρώμα πολυπλοκότητας στο ήδη περίπλοκο τοπίο της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν, ή Κατάεμπ αλ-Μουτζαχεντίν, αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα του Κινήματος Μουτζαχεντίν.
Ιδρύθηκαν το 2006 από τον Όμαρ Αμπού Σαρίγια και προέκυψαν από μια διάσπαση μέσα στη φατρία της Φατάχ.
Οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν δρουν ανεξάρτητα από τη Χαμάς, αλλά συνεργάζονται στενά με τζιχαντιστές από την ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ της Παλαιστίνης, Σαράγια αλ-Κουντς.
Οι δραστηριότητές τους εκτείνονται τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, περιλαμβάνοντας περιοχές όπως η Τζενίν.
Οι ταξιαρχίες έχουν ιδεολογική συγγένεια με τον παλαιστινιακό εθνικισμό, τον αντισιωνισμό και τον ισλαμισμό.
Έχουν εμπλακεί σε διάφορες ένοπλες επιχειρήσεις κατά ισραηλινών στόχων, περιλαμβανομένων απαγωγών και επιθέσεων.
Οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν θεωρούνται μια σχετικά μικρή φατρία σε σύγκριση με άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.
Η πολιτική τους πτέρυγα συνεχίζει να προασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής.
Λόγω των ένοπλων δραστηριοτήτων και των συμμαχιών τους, οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν υπόκεινται σε κυρώσεις από διάφορους διεθνείς φορείς.