Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ λέει πως για τον πόλεμο ευθύνεται ο Ζελένσκι – Ζήτησε προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

Ο Τραμπ λέει πως για τον πόλεμο ευθύνεται ο Ζελένσκι – Ζήτησε προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τραμπ αποδίδει Ευθύνη στην Ουκρανία για τον Πόλεμο: Σφοδρές Αντιδράσεις και Διπλωματικές Ζυμώσεις

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την εισβολή που δέχθηκε από τη Ρωσία πριν από τρία χρόνια.

Ο Τραμπ, μιλώντας την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, εξέφρασε την άποψη ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Ουκρανία είχε επιδιώξει διαφορετική στρατηγική.

Διπλωματικές διαβουλεύσεις στο Ριάντ και η παρέμβαση Τραμπ

Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας βρίσκονταν σε συνομιλίες στο Ριάντ με σκοπό την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και τον τερματισμό της σύγκρουσης, ο Τραμπ προχώρησε σε δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση.

Ο δημοσιογράφος Στίβεν Κόλινσον του CNN ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις του Τραμπ συνιστούν μια ξεκάθαρη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο Τραμπ απάντησε σε κατηγορίες περί αποκλεισμού της Ουκρανίας από τις συνομιλίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ακούω να λένε ότι δεν προσκλήθηκαν, αλλά βρίσκονται στο πεδίο της μάχης εδώ και τρία χρόνια.

»Δεν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ποτέ τον πόλεμο.

»Θα μπορούσαν να είχαν επιδιώξει μια συμφωνία».

Υποτιθέμενες διπλωματικές εναλλακτικές και κριτική στον Ζελένσκι

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι εάν ήταν εκείνος στην εξουσία, θα είχε επιτύχει μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε στην Ουκρανία «σχεδόν όλη τη γη της» και θα απέτρεπε τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή των πόλεων.

«Θέλω να δω ειρήνη, δεν θέλω να συνεχιστεί η αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Το ζήτημα των εκλογών στην Ουκρανία και η ρωσική θέση

Ο Τραμπ έθιξε επίσης το ζήτημα της διεξαγωγής εκλογών στην Ουκρανία, μια θέση που συμπίπτει με τη ρητορική της Ρωσίας, η οποία ισχυρίζεται ότι η θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει από τον Μάιο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το αίτημα για εκλογές δεν προέρχεται μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλες χώρες, καθώς και από τον ίδιο.

Το Κίεβο, ωστόσο, επιμένει ότι, βάσει του στρατιωτικού νόμου που ισχύει στη χώρα, η κυβέρνηση Ζελένσκι διατηρεί τις εξουσίες της.

Διπλωματικές προσπάθειες και ΗΠΑ-Ρωσία

Στο Ριάντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει έναν «δίκαιο και διαρκή» τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τη ρωσική θέση και εξέφρασε αισιοδοξία για τη δυνατότητα ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ζελένσκι στην Τουρκία και η αντίδραση της Ευρώπης

Ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να συναφθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Στην Ευρώπη, η τοποθέτηση Τραμπ και οι διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ χωρίς τη συμμετοχή της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε επείγουσα σύνοδο με ηγέτες ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών κρατών για να συζητήσουν το μέλλον της Ουκρανίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαπραγματεύονται μόνες τους, αφήνοντας την Ευρώπη εκτός των εξελίξεων.

Η γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζει ραγδαία, με την Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων, ενώ οι δηλώσεις Τραμπ εγείρουν ερωτήματα στους «φιλελέδες» που αδυνατούν να κατανοήσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανία: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στο Τσέρνομπιλ;

Αγορές στο πρώτο τρίμηνο: Όλα έχουν «Trumpαριστεί»!

Φίλης και Συρίγος μετά από χρόνια σιωπής τώρα λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής – Οι μπούρδες Συρίγου για το καλώδιο

Η Μαρίν Λεπέν στερείται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

Παπασταύρου-Μπέργκουμ: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και ενεργειακές εξελίξεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr