Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραηλινοί ανησυχούν ότι μία ημέρα η Αίγυπτος θα τους επιτεθεί

Ισραηλινοί ανησυχούν ότι μία ημέρα η Αίγυπτος θα τους επιτεθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ισραήλ, Χερσόνησος του Σινά,

Η σημαντική στρατιωτική παρουσία της Αιγύπτου στη Χερσόνησο του Σινά και τα συνεχιζόμενα έργα υποδομής έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους παρατηρητές στο Ισραήλ.

Επισήμως, το ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο δηλώνει ότι ο συντονισμός μεταξύ των δύο στρατών παραμένει στενός και συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Ωστόσο, η συγκέντρωση δυνάμεων στο Σινά δεν εξηγείται εύκολα με προηγούμενες δικαιολογίες, όπως η καταπολέμηση του ISIS, και εγείρει μια πιο ανησυχητική πιθανότητα που σπάνια εκφράζεται ανοιχτά: ότι ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο στρατός του θεωρούν το Ισραήλ έναν πιθανό μελλοντικό αντίπαλο.

Στις 4 Φεβρουαρίου, το Kan News, επικαλούμενο την εφημερίδα Al Akhbar, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και εδρεύει στη Βηρυτό, ανέφερε ότι αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν πως το Κάιρο «μετέφερε μια σαφή προειδοποίηση στο Ισραήλ, στις στρατιωτικές συντονιστικές συναντήσεις ότι, η παραμονή των δυνάμεων των IDF στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας [στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο] θα θεωρηθεί παραβίαση της Συμφωνίας Ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι η Αίγυπτος δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τηρεί τη συμφωνία στον συνεχιζόμενο συντονισμό για την κατάσταση των δυνάμεών της στα σύνορα».

Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι «οι αιγυπτιακές πηγές τόνισαν πως τα μηνύματα της Αιγύπτου βασίζονται στη δέσμευση των παλαιστινιακών οργανώσεων στους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στην άρνηση του Καΐρου να δημιουργηθεί μια νέα γεωγραφική πραγματικότητα και στον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι είναι εφικτό “να εξαλειφθεί η Χαμάς”.»

Από την πλευρά του, το ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο επισημαίνει ότι οι μακροχρόνιοι μηχανισμοί συνεργασίας εξακολουθούν να ισχύουν, παρά τις αναφορές για εντάσεις.

Ισραηλινές αμυντικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο συντονισμός ασφαλείας μεταξύ Καΐρου και Ιερουσαλήμ ήταν και παραμένει στενός, «όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια», προσθέτοντας ότι «ο συντονισμός ασφαλείας αντικατοπτρίζει το κοινό συμφέρον και των δύο χωρών για περιφερειακή σταθερότητα και διατήρηση της εθνικής ασφάλειας».

Οι αιγυπτιακές στρατιωτικές αναπτύξεις στο Σινά και οι προβληματισμοί

Οι αναπτύξεις αιγυπτιακών στρατευμάτων στο Σινά αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, επίσημα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστικών εξεγέρσεων.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές στο Ισραήλ εκφράζουν ανησυχία ότι αυτή η εκτεταμένη παρουσία μπορεί να αποτελέσει στρατηγική απειλή υπό διαφορετικές συνθήκες.

Τρία αεροδρόμια

Ο Μοσέ Φουζάιλοβ, πρώην αξιωματικός πληροφοριών της Σιν Μπετ, ο οποίος υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις στην οργάνωση, δήλωσε την Τετάρτη στο JNS:

«Το Ισραήλ έδωσε έγκριση στην Αίγυπτο σε διάφορες περιπτώσεις να εισάγει στρατεύματα στο Σινά [πέραν των ορίων που επιτρέπονται από τη συνθήκη ειρήνης], και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μαζική συγκέντρωση δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού στο Σινά».

Ο Φουζάιλοβ υποστήριξε ότι οι αρχικές άδειες του Ισραήλ βασίστηκαν σε ανησυχίες για τρομοκρατικά στοιχεία στην περιοχή, όμως η αιγυπτιακή στρατιωτική ανάπτυξη ξεπέρασε κατά πολύ μια περιορισμένη επιχείρηση αντιτρομοκρατίας.

«Έχτισαν στο Σινά τρία αεροδρόμια· τουλάχιστον ένα από αυτά είναι για μαχητικά αεροσκάφη.

»Έχουν τεράστια αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος κατασκεύασε επίσης μεγάλες σήραγγες αποθήκευσης στρατιωτικού εξοπλισμού και μεταφορικές υποδομές που επιτρέπουν τη γρήγορη μετακίνηση μεγάλων σχηματισμών στο Σινά μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Φουζάιλοβ εξέφρασε την ανησυχία ότι το ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο δεν έχει συνειδητοποιήσει την απειλή, λέγοντας:

«Καταλαβαίνουμε ήδη τι συμβαίνει όταν εφησυχάζουμε τόσο πολύ».

Δηλώσεις του Σίσι και πολιτικές επιπτώσεις

Στις 6 Οκτωβρίου 2022, με αφορμή την επέτειο του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ, ο Σίσι δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η σύγκρουση παραμένει «απόδειξη της θέλησης και της σταθερότητας των Αιγυπτίων και της προσήλωσής τους στην κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του έθνους».

«Ο ένδοξος Πόλεμος του Οκτωβρίου θα παραμείνει σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία μας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκατέστησαν την τιμή και την υπερηφάνεια του έθνους και έσβησαν το στίγμα της κατοχής από τα εδάφη μας», συνέχισε.

Στις 11 Οκτωβρίου 2018, σε ομιλία για την επέτειο του πολέμου του 1973, ο Σίσι δήλωσε ότι «η μάχη δεν τελείωσε» και ότι «ο εχθρός δεν είναι πλέον ξεκάθαρος».

Σύμφωνα με τον Φουζάιλοβ, «η Αίγυπτος δεν έχει κανένα λόγο να προετοιμάζει τέτοια στρατιωτικά συστήματα και να εισάγει αυτές τις δυνάμεις, εκτός αν θεωρεί το Ισραήλ ως το κύριο σενάριο απειλής της».

Προειδοποιήσεις και διεθνείς προεκτάσεις

Η Μαριάμ Ουάχμπα, αναλύτρια στο Foundation for Defense of Democracies, δήλωσε την Πέμπτη στο JNS ότι «για μήνες κυκλοφορούν αναφορές για σημαντική στρατιωτική συγκέντρωση της Αιγύπτου στο Σινά, ειδικά κοντά στη Ράφα».

Ο πρώην Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, εξέφρασε επίσης ανησυχία, λέγοντας ότι η Αίγυπτος «εκπαιδεύεται για έναν σκοπό: πόλεμο με το Ισραήλ».

«Μάθαμε το μάθημά μας. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά την Αίγυπτο και να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανό σενάριο», προειδοποίησε ο Ντάνον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν «δημοσιογράφο» του «Αλ Τζαζίρα» και τζιχαντιστή της Χαμάς

Ισραηλινός υποστράτηγος ε.α. είχε προειδοποιήσει από το 2014 για τη σφαγή της 7/10/23

Ποιος χρηματοδοτεί τις διαδηλώσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα

Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών: Συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή

Μια απειλή που αναδύεται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr