Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που περιλαμβάνει την ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 15/01 ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια 42ήμερη εκεχειρία και την ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι οργανώσεις αρωγής ελπίζουν ότι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών θα επιτρέψει την πρόσβαση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κατάρ ευχαριστεί τον απεσταλμένο του Τραμπ για τη βοήθεια στις συνομιλίες

Ο σεΐχης Μοχάμεντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα μέρη που συνέβαλαν στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένου του Στιβ Γουίτκοφ, ειδικού απεσταλμένου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Μέση Ανατολή.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εταίρους μας στην Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά τον απεσταλμένο του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, κ. Στιβ Γουίτκοφ, και τον Συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κ. Μπρετ ΜακΓκερκ, για τις προσπάθειές τους που συνέβαλαν στην προώθηση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Ο Γουίτκοφ είχε ταξιδέψει στην περιοχή και συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους στο Κατάρ και το Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Περισσότερα από τη συνέντευξη Τύπου του Κατάρ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Ακολουθούν τα κύρια σημεία που ανέφερε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα:

1. Οι προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα ήταν επιτυχείς.

2. Το Κατάρ και η Αίγυπτος θα εργαστούν για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

3. Η δυναμική προς αυτή την εξέλιξη είχε ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

4. Η συμφωνία εκεχειρίας θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

5. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους.

6. Η πρώτη φάση της συμφωνίας θα διαρκέσει 42 ημέρες.

Πηγές Χαμάς:

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ολοκληρώθηκε παρά τις επιπλοκές στα τελικά στάδια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στην εμιρατιανή ειδησεογραφική ιστοσελίδα The National την Τετάρτη 15/01/25.

«Η Χαμάς είχε ζητήσει διευκρινίσεις τις τελευταίες ώρες σχετικά με τις αποστάσεις από τις οποίες θα έπρεπε να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός, ειδικά επειδή το έγγραφο που υποβλήθηκε δεν διευκρίνιζε αυτό το σημείο, αλλά η παρέμβαση του Κατάρ την τελευταία στιγμή κατάφερε να παράσχει μια πραγματική εγγύηση», δήλωσε η πηγή.

«Η πλευρά του Κατάρ τόνισε ότι αυτό το ζήτημα είναι μια απλή λεπτομέρεια και θα επιλυθεί με τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επίσκεψή του στην Ευρώπη την Τετάρτη 15/01, προκειμένου να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, ο κ. Σάαρ διέκοψε την προγραμματισμένη διπλωματική επίσκεψή του, η οποία ήταν να συνεχιστεί την Πέμπτη 16/01 στην Ουγγαρία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης 15/01, ώστε να συμμετάσχει στις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και της κυβέρνησης.

Πανηγυρισμοί με μπαλοθιές

Πυροβολισμοί χαράς, μπαλοθιές, ξέσπασαν στη Βηρυτό με την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Στον καταυλισμό Μπουρτζ Ελ Μπαρατζνέ, έναν από τους 12 επίσημους παλαιστινιακούς καταυλισμούς προσφύγων στον Λίβανο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί στα νότια της Βηρυτού και στον καταυλισμό Ρασιντιέ κοντά στη νότια λιβανέζικη πόλη της Τύρου, η οποία έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από το Ισραήλ.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διαμένουν στον Λίβανο, αλλά στερούνται της υπηκοότητας και ως εκ τούτου έχουν σοβαρούς περιορισμούς στις κρατικές υπηρεσίες.

Απαγορεύεται επίσης νομικά να ασκούν ορισμένα επαγγέλματα.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού στις 8 Οκτωβρίου 2023 σε υποστήριξη της συμμάχου της Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου εισβολή της παλαιστινιακής ομάδας στο νότιο Ισραήλ.

Σχεδόν ένας χρόνος αψιμαχιών κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Λιβάνου ακολούθησε μέχρι που το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν τρίμηνο βομβαρδισμό του Λιβάνου τον Σεπτέμβριο του 2024, σκοτώνοντας χιλιάδες και εκτοπίζοντας περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μοχάμεντ Σινουάρ – Ο αρχιτέκτονας που αναδομεί τη Χαμάς από τις σκιές

Οι IDF προειδοποιούν: Η Χαμάς μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανθρωπιστική βοήθεια για ανασυγκρότηση

Το Ισραήλ απειλεί τη Χαμάς αν η Άρμπελ Γεχούντ δεν απελευθερωθεί

ΗΠΑ: Ο Νίκος Δένδιας με τα ελληνόπουλα του Σικάγο

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος το 2022

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr