Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Υψίπεδα του Γκολάν,
Ο εθνοϊσλαμιστής νεο-οθωμανός Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη την Τετάρτη 15/01/25 στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», όπου δήλωσε ότι «οι επιθετικές ενέργειες των δυνάμεων που επιτίθενται στη Συρία, ειδικά του Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν άμεσα», σύμφωνα με δημοσίευμα του Ynet.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι, αν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν αποσυρθούν πίσω από τα σύνορα και δεν αποχωρήσουν από τη Συρία, «οι συνέπειες θα έχουν αρνητική επίδραση σε όλους».
Η Τουρκία, η οποία παρείχε κρίσιμη υποστήριξη στη συμμαχία τζιχαντιστών που ανέτρεψε τον Σύρο τύραννο Μπασάρ Αλ Άσαντ πριν από μερικές εβδομάδες, δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την οικοδόμηση σχέσεων με την τζιχαντιστική νέα κυβέρνηση της Συρίας.
Η Άγκυρα έχει προτείνει να συμβάλει στην ενίσχυση των νέων συριακών ενόπλων δυνάμεων και να επενδύσει γενικότερα στη χώρα.
Παράλληλα, εκφράζει την πρόθεσή της να επιτεθεί στη κουρδική αυτόνομη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκεί είναι «τρομοκράτες» που πρέπει να εξαλειφθούν.
Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με τους Κούρδους μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει την προστασία των Κούρδων από επιθέσεις της Τουρκίας ή άλλων δυνάμεων.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ ενημέρωσε πρόσφατα ομάδα φιλοϊσραηλινών παραγόντων για την ανάγκη υποστήριξης των Κούρδων, δεδομένης της στρατηγικής τους σημασίας για το Ισραήλ στην περιοχή.
Παράλληλα, το Ισραήλ επιδιώκει να διατηρήσει μια «ζώνη κατοχής» 15 χιλιομέτρων εντός της Συρίας, υπό τον έλεγχο των IDF, για την αποτροπή πυραυλικών επιθέσεων προς τα Υψίπεδα του Γκολάν και πέρα από αυτά.
Επίσης, σχεδιάζει να έχει μια «ζώνη επιρροής» 60 χιλιομέτρων με έλεγχο πληροφοριών, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή.
Η ηγεσία του Ισραήλ -ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Κατζ και ο υπουργός Εξωτερικών Σαάρ- επιμένουν στη διατήρηση παρουσίας στη Συρία τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να βρεθεί νέα συμφωνία ασφαλείας που θα αντικαταστήσει τη διαλυμένη πλέον συμφωνία διαχωρισμού δυνάμεων του 1974.