Η απότομη αύξηση του αριθμού των πτήσεων από ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη βόρεια Ευρώπη έχει προκαλέσει ανησυχίες, με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, να χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα αυτή ως “εξαιρετικά επικίνδυνη” για την ασφάλεια της περιοχής.
“Η δραστηριότητα αυτή έχει αυξηθεί, είναι προκλητική, παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη”, δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.
Ο Φάλον ήταν ανάμεσα στους 8 υπουργούς Άμυνας και άλλους αξιωματούχους από 12 χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Βρετανίας που μετέχουν στη διήμερη συνεδρίαση που πραγματοποιείται στο Όσλο.
Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Σβεν Μίκσερ, τόνισε ότι στον απόηχο των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία στις αρχές του τρέχοντος έτους, “το περιθώριο προειδοποιήσεων για οποιεσδήποτε μελλοντικές συγκρούσεις έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν”.
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχουν αναχαιτίσει από τον Ιανουάριο περίπου 100 ρωσικά αεροπλάνα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ο Φάλον είπε ότι “δεν υπάρχει λόγος” τα ρωσικά αεροσκάφη να μην υποβάλλουν τα σχέδια πτήσεών τους και να επικοινωνούν με τα κέντρα ελέγχου. Σε πρόσφατες αναφορές περιστατικών που σχετίζονταν με στρατιωτικά αεροσκάφη αναφέρεται ότι οι Ρώσοι πιλότοι δεν είχαν δώσει στίγμα της τοποθεσίας τους.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ίδρυμα μελετών Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας, δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία απαριθμούνται σχεδόν 40 περιστατικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 μηνών, στα οποία εμπλέκεται ο ρωσικός στρατός. Ορισμένα έλαβαν χώρα στη Μαύρη Θάλασσα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο αριθμός των ρωσικών πτήσεων γύρω από την Αμερική αυξήθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες. Η ίδια διαφώνησε ριζικά με τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος φέρεται πως δήλωσε ότι “κατά την τρέχουσα κατάσταση πρέπει να διατηρήσουμε την στρατιωτική μας παρουσία στον δυτικό Ατλαντικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Καραϊβική καθώς και τον Κόλπο του Μεξικού”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την ανάγκη για δραστηριότητα που αφορά στην στρατιωτική εκπαίδευση, δήλωσε η Ψάκι, ωστόσο πρόσθεσε ότι “εμείς δεν βλέπουμε ένα ασφαλές περιβάλλον που να δικαιολογεί τέτοιου είδους δραστηριότητα”.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο παρέστησαν οι υπουργοί Άμυνας της Νορβηγίας, Βρετανίας, Δανίας, Εσθονίας, Φιλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Σουηδίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας ήταν επίσης παρών, μαζί με ανώτερους αξιωματούχους από τη Γερμανία, την Ισλανδία και την Ολλανδία.