Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Israel Hayom: Φιλοδοξία Ερντογάν: Αυτοκρατορία

Israel Hayom: Φιλοδοξία Ερντογάν: Αυτοκρατορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, και σε περιοχές πολύ πιο πέρα, η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει δημιουργήσει πολλαπλά μέτωπα.

Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περάσει τρεις δεκαετίες χτίζοντας μια τρομερή βιομηχανία όπλων που παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, ακόμη και ένα αεροπλανοφόρο και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι Κούρδοι κάτοικοι της Κομπάνι, μιας πόλης στη βορειοανατολική Συρία, έχουν υπομείνει πολλές κακουχίες.

Υπέστησαν βάναυση καταπίεση υπό το καθεστώς Άσαντ και άντεξαν ηρωικά σε μια παρατεταμένη πολιορκία από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η οποία άφησε καταστροφικές καταστροφές και θανάτους στην κάποτε ειρηνική συνοριακή πόλη.

Αλλά τώρα, κοιτάζουν βόρεια με τρόμο. Μόλις λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης, πέρα από τα σύνορα, διαφαίνεται μια απειλή που ακόμη και οι Κούρδοι μαχητές της πολιτοφυλακής φοβούνται ότι δεν μπορούν να αντέξουν: την τουρκική πολεμική μηχανή του Ερντογάν.

«Έχουμε υπομείνει τόσα πολλά βάσανα», είπε η Sara Haso, κάτοικος Κομπάνι, σε συνέντευξή της σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Στεκόμενη μπροστά σε ένα άγαλμα που μνημονεύει τις μαχήτριες που στάθηκαν ενάντια στο ISIS, πρόσθεσε:

«Μας έδιωξε από τα σπίτια μας το ISIS, αντιμετωπίσαμε μια μακρά εξορία και τώρα φοβόμαστε ότι θα αναγκαστούμε να φύγουμε ξανά».

Για τους Κούρδους της Κομπάνι και την ευρύτερη κουρδική αυτονομία στη βορειοανατολική Συρία, γνωστή ως Ροζάβα, υπάρχει κάθε λόγος να φοβούνται μια τουρκική εισβολή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν απείλησε να «εξαλείψει» τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την οργάνωση-ομπρέλα των πολιτοφυλακών που υπερασπίζονται την κουρδική αυτονομία.

Ενώ οι Κούρδοι έχουν καταφέρει να αποκρούσουν εν μέρει τις ομάδες ατάκτων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, η άμεση αντιμετώπιση του στρατού της Τουρκίας αποτελεί μια εντελώς διαφορετική πρόκληση.

Πρωτοφανής στρατιωτική συσσώρευση,/h2>

Οι φιλοδοξίες εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν εκτείνονται πολύ πέρα από τη Συρία και τη Ροζάβα.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει πολυάριθμα στρατιωτικά μέτωπα, όπου οι λεκτικές απειλές θα μπορούσαν να μετατραπούν γρήγορα σε στρατιωτικές εμπλοκές με στόχο τη διεκδίκηση της κυριαρχίας της Άγκυρας στην περιοχή και όχι μόνο.

Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων της κουρδικής οργάνωσης PKK στο Ιράκ και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Σε αντίθεση με τους δυτικοευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, των οποίων οι στρατοί υπέστησαν σημαντικές μειώσεις μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο στρατός της Τουρκίας έχει δυναμώσει.

Διαθέτει 700 σύγχρονα κύρια άρματα μάχης, περισσότερα από τις συνδυασμένες δυνάμεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, και επιπλέον 1.500 παλαιότερα άρματα μάχης που έχουν αναβαθμιστεί εν μέρει ή πλήρως τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πέρυσι η Τουρκία ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή των εγχώριων βαρέων αρμάτων μάχης Altay.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν εδραιώσει τον έλεγχό τους στον στρατό, απομακρύνοντας αξιωματικούς που ευθυγραμμίζονται με την κοσμική κεμαλική ιδεολογία και αντικαθιστώντας τους με πιστούς.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν έχει επεκτείνει και αναβαθμίσει τις χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη.

Κύπρος, Ελλάδα, και όχι μόνο

Τα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ απέχουν πολύ από τις μόνες περιοχές όπου ο Ερντογάν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει την τουρκική εξουσία.

Η Κύπρος παραμένει διχασμένη μεταξύ ενός ανεξάρτητου ελληνόφωνου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μιας μαριονέτας τουρκόφωνης δημοκρατίας που ελέγχεται από την Άγκυρα.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από την Τουρκία.

Αυτό το μήνα, η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει την άσκηση «Μαβί Βατάν» («Γαλάζια Πατρίδα») στο Αιγαίο Πέλαγος, στην οποία θα συμμετέχουν δεκάδες πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Η άσκηση σηματοδοτεί τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε «Τουρκική θάλασσα».

Για να επιτύχει την κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της, η Τουρκία χτίζει μια άνευ προηγουμένου ναυτική δύναμη που δεν έχει δει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πέρυσι, το τουρκικό ναυτικό παρουσίασε το Anadolu, ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο και μεταφορέα drone που μετατράπηκε από ισπανικό σχέδιο, χρησιμεύοντας ως «μακρύς βραχίονας» για τον ισχυρό στόλο drone της Τουρκίας.

Πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την προμήθεια τριών νέων σκαφών: ενός προηγμένου τοπικά κατασκευασμένου υποβρυχίου, ενός αντιτορπιλικού εξοπλισμένου με αντιαεροπορικούς πυραύλους (αντλώντας μαθήματα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία) και κυρίως, του πρώτου αεροπλανοφόρου της Τουρκίας, ενός τεράστιου πλοίου.

Αυτή η αυξανόμενη ναυτική ικανότητα θα επιτρέψει σύντομα στην Τουρκία να διεξάγει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης μακριά από τις ακτές της, ενισχύοντας την επεκτεινόμενη παρουσία της σε περιοχές όπως το Κέρας της Αφρικής, το Κατάρ και η Λιβύη.

Πίσω από τη συσσώρευση αέρα, θάλασσας και γης της Τουρκίας βρίσκεται η αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της.

Η απόφαση του Ερντογάν να εδραιώσει τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες στην εγχώρια παραγωγή βασίζεται σε έναν ολοένα και πιο ικανό και συνεχώς βελτιούμενο τουρκικό αμυντικό τομέα, που περιλαμβάνει μια ποικιλία ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο βιομηχανικός τομέας της Τουρκίας έχει υποστεί εκπληκτική ανάπτυξη, προσελκύοντας ειδικούς, μηχανικούς και βιομηχανική τεχνογνωσία που τώρα οδηγούν την αμυντική της βιομηχανία.

Η Baykar, μια ιδιωτική εταιρεία, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τα drones της, συμπεριλαμβανομένου του φιλόδοξου Bayraktar Kizilelma, ενός UAV πολλαπλών χρήσεων που χρησιμεύει ως το πρώτο στο είδος του μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος.

Επιπλέον, η Turkish Aerospace Industries, μια κρατική εταιρεία, πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη της δοκιμαστική πτήση του Kaan, ενός επανδρωμένου μαχητικού stealth που σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον στόλο των αμερικανικών F-16 της Τουρκίας.

Μια επανάσταση στην παραγωγή όπλων

Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας στην αμυντική παραγωγή δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα σύγχρονο θαύμα.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Τουρκία έχει υποστεί σημαντική στρατιωτική ενίσχυση και έχει δημιουργήσει μια ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία», εξήγησε ο Δρ Assa Ophir, ειδικός στην Τουρκία από το Τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ariel.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Τουρκία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, ανίκανη να παράγει σχεδόν τίποτα στο εσωτερικό.

»Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η τουρκική κυβέρνηση πήρε μια στρατηγική απόφαση να αναπτύξει μια αμυντική βιομηχανία για να καλύψει τις στρατιωτικές της ανάγκες και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες δυνάμεις.

»Η κατευθυντήρια αρχή ήταν η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις και εξαγωγές και η υποδοχή ξένων εταίρων», δήλωσε ο Ophir, ο οποίος προβλέπει ένα λαμπρό μέλλον για την τουρκική βιομηχανία όπλων.

«Μέσα σε δύο δεκαετίες, η Τουρκία έχει μετατραπεί από μια χώρα χωρίς ουσιαστικά αμυντική βιομηχανία σε έναν εξέχοντα εξαγωγέα όπλων, παράγοντας ναυτικά και επίγεια συστήματα και πουλώντας τα σε όλο τον κόσμο.

»Σήμερα, τέσσερις τουρκικές εταιρείες κατατάσσονται μεταξύ των 100 κορυφαίων παγκόσμιων αμυντικών εταιρειών.

»Έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

»Υπάρχουν πάνω από 2.000 τουρκικές αμυντικές εταιρείες που οδηγούν έργα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

»Οι αμυντικές εξαγωγές για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την Τουρκία τον κορυφαίο μουσουλμάνο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο.

»Αν και δεν βρίσκεται ακόμη στην κορυφαία βαθμίδα των παγκόσμιων εξαγωγέων όπλων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει φτάσει στη δεύτερη βαθμίδα μαζί με χώρες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Αυστραλία.

»Προβλέπω ότι μέσα σε λίγα χρόνια, θα μπει στην πρώτη δεκάδα των παγκόσμιων εξαγωγέων όπλων».

Διεύρυνση της επιρροής στη Συρία

Ενώ η Τουρκία του Ερντογάν έχει φιλόδοξους στόχους στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τις κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων της, ο Δρ Οφίρ προβλέπει άμεση επέκταση της τουρκικής εμπλοκής στη Συρία.

«Τώρα, με την ευφορία της κατάρρευσης του καθεστώτος του Άσαντ και την επιτυχία του Ερντογάν να υποστηρίξει τους αντάρτες εξοπλίζοντάς τους, χρηματοδοτώντας και εκπαιδεύοντάς τους, η όρεξή του και η προθυμία του να αναλάβει ρίσκα αναμένεται μόνο να αυξηθούν.

»Η Άγκυρα θα παράσχει συμβούλους και εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουν την αναδιοργάνωση των ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων της Συρίας.

»Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα αντικαταστήσουν τους Ιρανούς και η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει τις δυνάμεις της σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα.

»Σκοπεύουν να ανοικοδομήσουν τη Συρία, και φυσικά, αυτό έχει ένα τίμημα», κατέληξε ο Δρ Οφίρ.

Πηγή: Israel Hayom

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ξαφνική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Εμιράτων (HAE) στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Ισραήλ στη Λευκωσία

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ μίλησε με την Κούρδισσα ΥΠΕΞ της AANES στη Β/Α Συρία

Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο τζιχαντιστής κυβερνήτης της Συρίας

Ο Υπ. Άμυνας του Ισραήλ προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε στο χείλος του πολέμου» στην περιοχή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr