Η πρώτη συνάντηση της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους κυβερνώντες τζιχαντιστές της Συρίας στη Δαμασκό φαίνεται πως άφησε αρνητικές εντυπώσεις.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, τήρησαν επιφυλακτική στάση, ζητώντας εγγυήσεις και αποφεύγοντας τις εγκωμιαστικές δηλώσεις.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με ένα απρόοπτο: ο τζιχαντιστής ηγέτης Αλ Γκολάνι χαιρέτησε μόνο τον άνδρα από τους δύο Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, τον Γάλλο Ζαν Νοέλ Μπαρό, παραβλέποντας τη Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ.
Αυτό συνέβη λόγω της ισλαμικής απαγόρευσης της χειραψίας με γυναίκες, τις οποίες θεωρούν «κατώτερες».
Η Μπέρμποκ, παρότι δηλώνει φεμινίστρια και έχει προωθήσει τη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» της Γερμανίας, δεν αντέδρασε.
Μετά το περιστατικό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συναντήθηκαν με μέλη της τζιχαντιστικής κυβέρνησης.
Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι σε σχέση με το παρελθόν, όταν εξέφραζαν αισιοδοξία για το μέλλον της Συρίας.
Η Μπέρμποκ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θα γίνει χορηγός «νέων ισλαμιστικών θεσμών» και ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πολιτική διαδικασία μετά την ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό ζήτησε την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, λόγω αναφορών για επιθέσεις σε χριστιανούς, και αλαουίτες.
Επίσης, ζήτησε την προστασία της κουρδικής μειονότητας στον Βορρά, μετά τις απειλές του αλ Γκολάνι για νέο κύκλο βίας.
Ο τζιχαντιστής ηγέτης, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, φάνηκε να αποδέχεται τουρκικά αιτήματα για τη Συρία, ζητώντας από τους Κούρδους να διαλύσουν τις ένοπλες οργανώσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί μια πιθανή ένοπλη απάντηση σε συνεργασία με την Άγκυρα.
Μετά την πτώση του Άσαντ, η ΕΕ είχε αρχικά χαιρετίσει τους Σύρους τζιχαντιστές, παρότι κάποια μέλη τους είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις εναντίον Ευρωπαίων.
Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι οι τζιχαντιστές θα μετριαστούν, προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία και να εξασφαλίσουν δυτική στήριξη.
Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται να τους διαψεύδει.
Μία από τις πρώτες κινήσεις της μεταβατικής τζιχαντιστικής κυβέρνησης ήταν η αλλαγή των σχολικών βιβλίων, με αφαίρεση κεφαλαίων για την εξέλιξη της ζωής και τροποποίηση φράσεων ώστε να συνάδουν με τις ισλαμικές διδαχές.
Για παράδειγμα, η σημασία της λέξης «μάρτυρας» άλλαξε σε «αυτός που πεθαίνει για χάρη του Θεού», ενώ αναφορές σε «παραστρατημένους» αντικαταστάθηκαν με τις λέξεις «Χριστιανοί» και «Εβραίοι».
Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές για βασανισμούς πολιτικών αντιπάλων και συνεργασία με βασανιστές της κυβέρνησης Άσαντ.
Η μόνη επίσημη κίνηση εναντίον αντιφρονούντων είναι οι συλλήψεις Σύρων που συμμετείχαν σε πολιτοφυλακές του Άσαντ, οι οποίες καταγράφηκαν από τον φακό του Associated Press.
Συνοπτικά, η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στους τζιχαντιστές έχει αλλάξει, με αυξημένη επιφυλακτικότητα και ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία.
Ο Αλ Γκολάνι αρνήθηκε χειραψία με τη φεμινίστρια Αναλένα Μπέρμποκ και εκείνη το δέχτηκε με χαμόγελο
Σάλο προκάλεσε η υποδοχή του ηγέτη της Συρίας στην Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς αρνήθηκε χειραψία μαζί της, διότι είναι γυναίκα κι εκείνη το δέχτηκε με χαμόγελο, παρότι δηλώνει φεμινίστρια.
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, που υπήρξε συμπρόεδρος του κόμματος Συμμαχία ’90/Οι Πράσινοι, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της επισκέφθηκαν τη Δαμασκό προκειμένου να συναντηθούν με τη νέα τζιχαντιστική κυβέρνηση.
Ο Αλ Γκολάνι υποδέχτηκε τους δύο υπουργούς στο προεδρικό μέγαρο και χαιρέτησε μόνο τον Ζαν Νοέλ Μπαρό, κάνοντας μόνο ένα νεύμα στην Μπέρμποκ.
Εκείνη, με τα χέρια πιασμένα, χαμογέλασε στον τζιχαντιστή ηγέτη και ευδιάθετη τον ακολούθησε, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι ήδη ήταν ενήμερη, οπότε δεν αιφνιδιάστηκε για τη συμπεριφορά του.
Ωστόσο, η στάση του Γκολάνι προκάλεσε οργή, ειδικά, όμως, η αντίδραση ή καλύτερα η αδιαφορία της Μπέρμποκ, που έχει επενδύσει πολιτικά στον φεμινισμό, αλλά φαίνεται να μην τον εφαρμόζει από τη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία.
Συγκεκριμένα, η Αναλένα Μπέρμποκ έγραψε ιστορία, όταν στις 8 Δεκεμβρίου 2021 διορίστηκε από τον Σολτς στη θέση της υπουργού Εξωτερικών, καθώς πρώτη φορά γυναίκα αναλάμβανε αυτό πόστο στη Γερμανία.
Έπειτα, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ανακοίνωσε ότι θα κάνει φεμινιστική ανανέωση στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των γυναικών.
Σύμφωνα με το Politico, η Μπέρμποκ εξέδωσε 80σέλιδη έκθεση για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, με τίτλο «Διαμόρφωση της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής», ενώ το έθεσε ως όρο στον Σολτς, προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνησή του και εκείνος να παραμείνει καγκελάριος.
«Ακολουθούμε μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική, επειδή οι άνδρες και οι γυναίκες εξακολουθούν να μην είναι ίσοι παγκοσμίως» έγραφε στην αρχή της έκθεσης.
Έκτοτε, έχει κατηγορηθεί πάμπολλες φορές για πολιτική κωλοτούμπα σε ζητήματα που αφορούν στις ανισότητες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, με επικριτές να υποστηρίζουν ότι υιοθέτησε φεμινιστικές θέσεις, μόνο και μόνο για να βρεθεί στην εξουσία.
Μην ξεχνάτε και πώς ο Ερντογάν εξευτέλισε την Ούρσουλα και… μιλιά
Τελικά οι Γερμανίδες αποδεικνύονται ιδιαίτερα… ευέλικτες όταν έχουν τζιχαντιστές ισλαμοφασίστες απέναντί τους. Είχε προηγηθεί κι ο εξευτελισμός της Μέρκελ από τον Ερντογάν [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ].