Η προσοχή της Χεζμπολάχ φαίνεται να στρέφεται στη Συρία, καθώς οι δυνάμεις των τζιχαντιστών σημειώνουν δραματικές προόδους, για την υπεράσπιση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις εξελίξεις στη Συρία ως βραχυπρόθεσμα θετικές, ειδικά δεδομένων των πρόσφατων προσπαθειών της Χεζμπολάχ να αμφισβητήσει το πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο.
Υπό το πρίσμα της εξελισσόμενης κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε ειδική συνάντηση ασφαλείας την Παρασκευή 29/11 το βράδυ για να συζητήσει τις επιπτώσεις της συριακής σύγκρουσης και την επιβολή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε στενά για να δούμε πώς θα εξελιχθεί», δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
«Δεν μας επηρεάζει απαραίτητα βραχυπρόθεσμα, αλλά οποιαδήποτε αστάθεια σε μια γειτονική χώρα θα μπορούσε τελικά να μας επηρεάσει.
»Τούτου λεχθέντος, μπορεί επίσης να υπάρχουν ευκαιρίες για αλλαγή εδώ».
Ο στρατιωτικός αναλυτής της ισραηλινής ιστοσελίδα Ynet, Ρον Μπεν-Γισάι, σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο Άσαντ, αποδυναμωμένος από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, είναι απίθανο να προκαλέσει το Ισραήλ και μπορεί να είναι προσεκτικός επιτρέποντας στο Ιράν να χρησιμοποιήσει το συριακό έδαφος για να τροφοδοτήσει τη Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, ο Μπεν-Γισάι προειδοποίησε ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι ανησυχητική, καθώς οι σουνίτες αντάρτες είναι τζιχαντιστές όχι λιγότερο επικίνδυνοι από τις σιιτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Παρά την αναταραχή στη Συρία, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από τη Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο.
Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε το Σάββατο 30/11 ότι στόχευε ένα στρατιωτικό όχημα στο νότιο Λίβανο, κοντά σε μια τοποθεσία παραγωγής πυραύλων της Χεζμπολάχ, ως απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις.
Ο διεθνής μηχανισμός επιβολής που επιβλέπει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο αναμένεται να εντείνει τις επιχειρήσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Μέχρι τότε, το Ισραήλ διατηρεί επιθετική επιβολή.
«Κάθε παραβίαση θα αντιμετωπίζεται με σημαντική επιβολή, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Επικεφαλής του πλαισίου επιβολής είναι ο στρατηγός των ΗΠΑ Τζάσπερ Τζέφερς, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως επικεφαλής ειδικών επιχειρήσεων στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).
Ο Τζέφερς έφτασε στη Βηρυτό την περασμένη Τετάρτη 27/11, συμπίπτοντας με την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Συμπροεδρεύει του μηχανισμού παρακολούθησης και επιβολής μαζί με τον Άμος Χόχσταϊν, ανώτερο σύμβουλο του προέδρου Τζο Μπάιντεν που βοήθησε στην επίτευξη της συμφωνίας.
Ο Χόχσταϊν θα υπηρετήσει ως πολιτικός συμπρόεδρος έως ότου διοριστεί μόνιμος πολιτικός εκπρόσωπος.
Ο μηχανισμός, τον οποίο διαχειρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), την UNIFIL (την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο) και τη Γαλλία.
Ο Τζέφερς φέρνει εκτενή εμπειρία από τις αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχει λάβει πολλούς επαίνους για την υπηρεσία του.
Σύμφωνα με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, η Χεζμπολάχ απαγορεύεται να διατηρεί όπλα νότια του ποταμού Λιτάνι.
Ωστόσο, στελέχη της Χεζμπολάχ που κατοικούν σε χωριά της περιοχής ενδέχεται να επιστρέψουν υπό το πρόσχημα των αμάχων.
Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός καλείται να αποσυρθεί στο ισραηλινό έδαφος εντός 60 ημερών, κατά τις οποίες ο Λιβανέζικος Στρατός αναμένεται να αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο και κατά μήκος των συνόρων για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων και τον επανεξοπλισμό της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τα χερσαία σύνορα με τον Λίβανο.
Ο διεθνής μηχανισμός επιβολής θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση, ενώ το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί κατά των παραβιάσεων.
Μια δευτερεύουσα επιστολή από την Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε το Ισραήλ για την ικανότητά του να επιβάλει τη συμφωνία μονομερώς εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με την επιστολή, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες για παραβιάσεις, με τις ΗΠΑ εξουσιοδοτημένες να μοιραστούν ορισμένες πληροφορίες με τη λιβανική κυβέρνηση ή τον μηχανισμό επιβολής.
Η επιστολή παρέχει ρητά στο Ισραήλ το δικαίωμα να απαντά σε παραβιάσεις στο νότιο Λίβανο και να αντιμετωπίζει ευρύτερες απειλές αλλού, εάν ο Λίβανος δεν μπορεί ή δεν θέλει να δράσει.
Οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες πρέπει να συντονίζονται με τις Η.Π.Α.
Οι ισραηλινές αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον Λίβανο θα συνεχιστούν για σκοπούς πληροφοριών, αλλά περιορίζονται για να αποφευχθεί το σπάσιμο του ηχητικού φράγματος.