Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσία: «Το [πυραυλικό] χτύπημα [με Oreshnik] ήταν ένα μήνυμα στη Δύση» – Σύνοδος την Τρίτη 26/11 ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Ρωσία: «Το [πυραυλικό] χτύπημα [με Oreshnik] ήταν ένα μήνυμα στη Δύση» – Σύνοδος την Τρίτη 26/11 ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή 22/11 πως το πλήγμα στην Ουκρανία με ένα νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο πραγματοποιήθηκε για να προειδοποιήσει τη Δύση πως η Μόσχα θα απαντήσει στις κινήσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήττει τη Ρωσία με τους πυραύλους τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε δηλώσεις την επομένη της δήλωσης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα εκτόξευσε το νέο πύραυλο -τον Ορέσνικ (Φουντουκιά)- εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πλήγμα, όμως ενημέρωσε εντούτοις τις ΗΠΑ 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

Ο Πούτιν παραμένει ανοικτός στο διάλογο, τόνισε ο Πεσκόφ.

«Η χθεσινή ομιλία (του προέδρου Πούτιν) ήταν πολύ, πολύ εξαντλητική, σαφής, λογική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Δεν αμφιβάλλουμε συνεπώς ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί μ’ αυτή τη δήλωση και να την καταλάβει».

Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει την Τρίτη 26/11

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συνεδριάσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για την εκτόξευση ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πύραυλου από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, έγινε την Παρασκευή 22/11 γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η σύνοδος αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον του ουκρανικού εδάφους ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (δηλαδή μέχρι 5.500 χιλιομέτρων), ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Η εκτόξευση είχε αρχικά καταγγελθεί από το Κίεβο ως εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία», τόνισε την Πέμπτη 21/11 το βράδυ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάραχ Νταχλάλαχ.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε την Παρασκευή 22/11 να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.

«Όλα τα μέρη οφείλουν να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργασθούν για να αμβλύνουν την κατάσταση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Τι λέει η Ουκρανία;

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) προς το Ντνίπρο, αν και οι ΗΠΑ ανέφεραν πως αυτό δεν είναι σωστό.

Οι ICBM έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 5.500 χιλιομέρτρων.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως μια ρωσική επίθεση με ένα νεο τύπο βαλλιστικού πυραύλου συνιστά «σαφή και σοβαρή κλιμάκωση» και ζήτησε να καταδικασθεί διεθνώς.

Τι είναι ο μυστηριώδης πύραυλος Oreshnik που εκτόξευσε η Ρωσία στην Ουκρανία και προκαλεί διεθνή ανησυχία

Η Ρωσία εκτόξευσε έναν μυστηριώδη νέο βαλλιστικό πύραυλο στην πόλη Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πέμπτης 21/11, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και τραυματίζοντας ενδεχομένως δεκάδες ανθρώπους.

Αρχικά θεωρήθηκε λανθασμένα ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων, χωρίς τις πυρηνικές κεφαλές για τα έξι ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου του.

Το μυστηριώδες όπλο αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι άλλο: ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς ή IRBM.

Το όνομά του, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «Oreshnik».

Στα ρωσικά σημαίνει «φουντουκιά», όπως σημειώνει το Forbes.

Η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, περιέγραψε τον Oreshnik ως παραλλαγή του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου RS-26.

Ο RS-26 είναι ένας πύραυλος 40 τόνων, με στερεά καύσιμα, ο οποίος εκτείνεται σε δύο κατηγορίες συνθηκών.

Ανάλογα με τη γωνία υπό την οποία εκτοξεύεται, ο RS-26 μπορεί να διανύσει λίγο περισσότερο από 5.500 χιλιόμετρα.

Αυτό θα τον καθιστούσε ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος).

Το πρόβλημα για τους σχεδιαστές του RS-26 ήταν ότι, μέχρι το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ήταν και οι δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς του 1987, η οποία απαγόρευε τις δοκιμές και την ανάπτυξη πυραύλων που κινούνται μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

Οι IRBM, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο και να πλήξουν με ελάχιστη προειδοποίηση, είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικοί – εξού και η συνθήκη, σημειώνει το Forbes.

Αλλά η Ρωσία συνέχισε κρυφά να αναπτύσσει πυραύλους αυτής της κατηγορίας, γεγονός που τελικά ώθησε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το καθεστώς INF -παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων υποστηρικτών του ελέγχου των εξοπλισμών- το 2019.

Σύντομα η Ρωσία ακολούθησε το παράδειγμά της.

Για να αποφύγουν την ανοιχτή παραβίαση της Συνθήκης INF κατά τη διάρκεια των δοκιμών πριν από το 2019, οι Ρώσοι έστρεψαν τον RS-26 σε γωνία ώστε να τον εκτοξεύσουν λίγο πέρα από το όριο των 5.500 χιλιομέτρων της Συνθήκης – παρόλο που ο σχεδιασμός του πυραύλου ευνοούσε το μεσαίο και όχι το διηπειρωτικό βεληνεκές.

Το γεγονός ότι ο νέος Oreshnik είναι προφανώς μια έκδοση του RS-26 υπογραμμίζει ότι ο πρώτος δεν είναι απαραίτητα ICBM – και ο δεύτερος σχεδόν σίγουρα δεν είναι.

Ο Χανς Κρίστενσεν, ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, δήλωσε ότι ο Oreshnik είναι «κάπως αστείο» λόγω της περίπλοκης προέλευσής του.

Κανείς δεν γελάει στην πραγματικότητα, φυσικά.

Ο Πούτιν διέταξε σαφώς τις δυνάμεις του να εκτοξεύσουν το Oreshnik στο Ντνίπρο σε αντίποινα για πλήγματα της Ουκρανίας με στόχο αποθήκες όπλων και θέσεις διοίκησης στη δυτική Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εξουσιοδότησαν πρόσφατα την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πυρομαχικά σε αυτά τα πλήγματα.

Η στόχευση αμάχων με έναν ισχυρό βαλλιστικό πύραυλο πολλαπλών κεφαλών αντιπροσωπεύει «μια σαφή και σοβαρή κλιμάκωση της κλίμακας και της βιαιότητας αυτού του πολέμου», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr