Η Ευρώπη φαίνεται να προετοιμάζεται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην ήπειρο, καθώς η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά αμερικανικούς πυραύλους στη Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν άλλαξε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δεσμεύτηκε την Τρίτη 19/11 ότι η χώρα της «δεν θα τρομάξει» από τον Πούτιν, μόλις μια μέρα μετά την αποκάλυψη από τα γερμανικά ΜΜΕ ότι η χώρα θα μετατραπεί σε βάση του ΝΑΤΟ, αν η σύγκρουση στην Ανατολή κλιμακωθεί.
Σύμφωνα με έγγραφο 1.000 σελίδων με τίτλο «Operationsplan Deutschland», η Γερμανία θα φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ και θα λειτουργήσει ως κόμβος για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων στρατιωτικού εξοπλισμού, τροφίμων και φαρμάκων προς το μέτωπο.
Παράλληλα, ο γερμανικός στρατός παρέχει οδηγίες σε επιχειρήσεις και πολίτες για την προστασία κρίσιμων υποδομών και την κινητοποίηση για εθνική άμυνα, σε περίπτωση που η Ρωσία εντείνει τις πτήσεις drones, τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις και τα σαμποτάζ στην Ευρώπη.
Οι επιχειρήσεις έχουν πάρει οδηγίες για να δημιουργήσουν σχέδια κρίσης, που να καθορίζουν τις ευθύνες των υπαλλήλων κατά την διάρκεια έκτακτης ανάγκης, ενώ θα κληθούν να αποθηκεύσουν ντιζελογεννήτριες ή να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, για να εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία.
Η προετοιμασία της Γερμανίας ακολουθεί τα παραδείγματα των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες έχουν ήδη στείλει φυλλάδια και e-mails σε εκατομμύρια σπίτια με συμβουλές για το πώς να αναζητούν καταφύγιο, να αποθηκεύουν προμήθειες και να εκπαιδεύονται στρατιωτικά.
Η Φινλανδία υπενθύμισε στους πολίτες της την «υποχρέωση εθνικής άμυνας» και πρόσφατα δημιούργησε μια νέα ιστοσελίδα ενημέρωσης, ενώ η Σουηδία παρουσίασε οδηγίες για το πώς να αναζητούν καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.
Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία αποστολές ναρκοπεδίων, για να καθυστερήσουν την πρόοδο των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, καθώς οι δυνάμεις του Πούτιν εξασθενούν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές στο Ντονέτσκ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Τρίτη 19/11 το βράδυ ότι οι Αμερικανικοί θα σταλούν στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να αποτρέψουν επιθέσεις της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια.
Την Τρίτη 19/11 ο Πούτιν υπέγραψε μια ανανεωμένη εκδοχή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, που διευρύνει τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, εφόσον η Ρωσία ή η Λευκορωσία απειληθούν από μη πυρηνική χώρα υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη.
Οι απειλές που ενδέχεται να δικαιολογούν μια πυρηνική απάντηση περιλαμβάνουν επιθέσεις με συμβατικούς πυραύλους, drones ή άλλα αεροσκάφη.
Η επίθεση της Ουκρανίας σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας χθες με πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System) πληροί τα κριτήρια αυτά, με τη Μόσχα να δηλώνει ότι σηματοδοτεί «νέα φάση του δυτικού πολέμου».
Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι αυτό είναι «ένα σήμα ότι θέλουν κλιμάκωση», ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν, προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες των χωρών του ΝΑΤΟ να διευκολύνουν τις επιθέσεις με πυραύλους στην ενδοχώρα της Ρωσίας «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».
Η Ουκρανία, ωστόσο, εξέδωσε απορριπτική απάντηση, δηλώνοντας ότι «δεν θα υποταχθεί στους κατακτητές» και ότι «ο ρωσικός στρατός θα τιμωρηθεί για τη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Εντωμεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να προετοιμάζεται για επιθέσεις στη ρωσική ενδοχώρα, ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν ATACMS για να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ουκρανίας να πλήξει κρίσιμους στρατηγικούς στόχους στη Ρωσία.
ATACMS
Η προμήθεια ATACMS από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία, σε συνδυασμό με αποστολές ναρκοπεδίων, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αφήσει την Ουκρανία σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σταθερά προς τον κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόβσκ, έχοντας καταλάβει μεγάλες εκτάσεις εδάφους στην περιοχή του Ντονέτσκ τους τελευταίους μήνες.
Η «εντυπωσιακή αλλαγή» στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία που «θα προκαλέσει νέες απειλές και την οργή» του Πούτιν
Ο στρατός του Πούτιν κατέλαβε 185 τετραγωνικά μίλια ουκρανικού εδάφους τον Οκτώβριο, ένα ρεκόρ από τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει μια βιαστική εκεχειρία που θα απαιτήσει από την Ουκρανία να παραχωρήσει σημαντικά τμήματα του εδάφους της, μια προοπτική που αφήνει και τις δύο πλευρές να μάχονται για την κατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερης γης για να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει των διαπραγματεύσεων.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, απέρριψε την Τρίτη 19/11 τις απειλές της Ρωσίας.
Αναλένα Μπέρμποκ
Μιλώντας στην Πολωνία σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αφορμή την 1.000ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η επιθετικότητα του Πούτιν «δεν ξεκίνησε μόλις πριν από 1.000 μέρες. Ξεκίνησε το 2014».
Η Γερμανία, όπως τόνισε, έκανε το λάθος τότε να αφήσει τον εαυτό της να δεχτεί εκφοβισμούς, ειδικά πολιτικούς, και να μην ακούσει τους εταίρους της, ιδιαίτερα τους Ανατολικοευρωπαίους, οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε υποσχέσεις από το Κρεμλίνο».
Τόνισε επίσης την ανάγκη να επενδύσουν τα κράτη στη δική τους ασφάλεια και προστασία.
Το «Operationsplan Deutschland», οι λεπτομέρειες του οποίου δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, αποτελεί κεντρικό σημείο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της γερμανικής κυβέρνησης για την προετοιμασία της χώρας για πόλεμο.
Ο λοχαγός και επικεφαλής του Στρατηγείου του Αμβούργου, Γιορν Πλίσχκε, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης προετοιμασίας για πιθανό πόλεμο στην Ευρώπη και έχει ξεκινήσει καμπάνια για να «ξυπνήσει» τις βιομηχανικές και αγροτικές επιχειρήσεις της Γερμανίας.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη άσκηση πυροβολικού στην ιστορία του, μόλις 70 μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας, όπου ο βρετανικός στρατός δοκιμάζει ένα «επικίνδυνο» όπλο.
Η Φινλανδία, που εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία πέρυσι, φιλοξενεί 3.600 στρατιώτες από 28 χώρες για την άσκηση Dynamic Front, η οποία περιλαμβάνει βολές πυροβολικού στον βόρειο Λάππο.
Σύμφωνα με την Daily Mail, την ίδια στιγμή, ο σερ Κιρ Στάρμερ έδωσε τη μεγαλύτερη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι η Βρετανία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία, την ίδια μέρα που οι ΗΠΑ παρέδωσαν ATACMS για επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους.
Ωστόσο, η Βρετανία φαίνεται να προτιμά να περιμένει την επιβεβαίωση μέσω της χρήσης των όπλων, προτού επιτρέψει την αποστολή των πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την έναρξη μαζικής παραγωγής κινητών καταφυγίων για να προστατευτούν οι πολίτες από εκρήξεις και ακτινοβολία από πυρηνικές εκρήξεις, ενώ τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη μετακινούνται σε αεροδρόμια πιο ανατολικά, προκειμένου να αποφύγουν τους πυραύλους ATACMS.
Αυτή η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των Ρώσων δείχνουν ότι η σύγκρουση εισέρχεται σε μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση, με την πιθανότητα για περαιτέρω στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις να είναι υψηλή.