Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αφροεβραίος Ισραηλίτης σκοτώθηκε πολεμώντας στη Γάζα – Ποιοι είναι οι Αφροεβραίοι Ισραηλίτες στο Ισραήλ

Αφροεβραίος Ισραηλίτης σκοτώθηκε πολεμώντας στη Γάζα – Ποιοι είναι οι Αφροεβραίοι Ισραηλίτες στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο λοχίας Ελισάι Γιανγκ [κεντρική φωτογραφία], ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη ενώ πολεμούσε στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν μέλος της κοινότητας των Αφροεβραίων Ισραηλιτών και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν Ισραηλινός πολίτης, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή 20/10.

Η Jerusalem Post δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το καθεστώς υπηκοότητας του Γιανγκ, αν και μέλη της κοινότητάς του είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχε υπηκοότητα.

Η κοινότητα εδρεύει σε μεγάλο βαθμό στη Ντιμόνα, αφού έφτασε στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο δήμαρχος της Ντιμόνα, Μπένι Μπίτον, έγραψε: «Η Ντιμόνα υποκλίνεται.

»Ο λοχίας Ελισάι Γιανγκ, από την πόλη Ντιμόνα, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, έπεσε στη μάχη στη Γάζα.

»Η πόλη της Ντιμόνα θρηνεί τον θάνατό του και στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη του».

Ο Μπίτον έδωσε επίσης λεπτομέρειες για την κηδεία του Γιανγκ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο νεκροταφείο της Ντιμόνα στο τμήμα πεσόντων στρατιωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Γιάιρ Ισραέλ, μέλος της κοινότητας των Αφροεβραίων Ισραηλιτών της Dimona, είπε στην ιστοσελίδα Walla:

«Αυτός [ο Γιανγκ] ήταν ένα υπέροχο αγόρι.

»Ο πατέρας του πέθανε πριν από λίγα χρόνια και ήταν ο μικρότερος από τους δύο γιους της μητέρας του».

«Είναι ο πρώτος από την κοινότητα που πέφτει, παρόλο που πολλά από τα παιδιά μας υπηρετούν στο στρατό», είπε ο Γιάιρ Ισραέλ στη Walla.

«Όλοι είναι σε απόλυτο σοκ […] είναι δύσκολο να δούμε τα παιδιά μας να αγωνίζονται για μια χώρα που δεν μας σέβεται.

»Δεν είχε υπηκοότητα […] παλεύει για τη χώρα, αλλά μόλις το τελειώσει, πρέπει ακόμα να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα;

»Είναι παράλογο», είπε ο Γιάιρ Ισραέλ για τον Γιανγκ και το καθεστώς της υπηκοότητάς του.

Ο Ασριέλ Μορ, συγγενής του Γιανγκ, μίλησε στο KAN News την Κυριακή για τη δύσκολη θέση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ο θάνατος του Γιανγκ θα ρίξει φως στο θέμα και θα ωθήσει την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την κοινότητα των Αφροεβραίων Ισραηλιτών.

Η κοινότητα ελπίζει για αναγνώριση

«Ο Ελισάι έπεσε δίπλα στον Οφίρ Μπέρκοβιτς, ο οποίος ήταν Ισραηλινός πολίτης.

»Ο [Γιανγκ] δεν ήταν πολίτης – είναι λυπηρό να το λέμε, αλλά είναι πιθανό ότι από αυτόν τον τεράστιο πόνο, κάποιοι θα ανοίξουν τα μάτια τους και θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε την κατάστασή μας», είπε ο Μορ.

«Η εβραϊκή κοινότητα είναι αναπόσπαστο μέρος του λαού του Ισραήλ και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε το μερίδιό μας στην υπεράσπιση της πατρίδας», είπε ο Μορ στους δημοσιογράφους.

Ο Μορ είπε στο KAN ότι τα παιδιά της κοινότητας των Αφροεβραίων Ισραηλιτών στρατεύονται με υψηλά ποσοστά και βλέπουν τη συνεισφορά τους στην ισραηλινή κοινωνία πολύ σημαντική.

«Ο θάνατος του Ελισαΐ αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μας και των άλλων. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Ο Μορ είπε επίσης ότι η κοινότητα αριθμεί περίπου 2.000 άτομα και ο θάνατος του Γιανγκ είναι απώλεια μεγάλου μεγέθους.

Περιέγραψε τον Ελισαίο ως «χαμογελαστό και αφοσιωμένο» στην οικογένειά του και ως άτομο που βοήθησε τη μητέρα του να φροντίζει τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο οποίος έχει ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KAN, ο Μορ είπε ότι ο Ελισάι επιστρατεύτηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και επέμεινε να υπηρετήσει ως μάχιμος στρατιώτης, παρόλο που η μητέρα του αντιτάχθηκε σε αυτό.

«Μας ενημέρωνε κάθε λίγους μήνες ότι έπρεπε να επιστρέψει στη Γάζα και την τελευταία φορά είπε ότι θα πήγαινε για μια πολύ σύντομη αποστολή.

»Είπε ότι όλα θα πάνε καλά γιατί είχε πάει εκεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ότι θα επέστρεφε.

»Δυστυχώς, δεν θα τον ξαναδούμε», είπε ο Μορ.

Ο δήμαρχος της Ντιμόνα, Μπένι Μπίτον, απέτισε φόρο τιμής στον Γιανγκ σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Η Ντιμόνα σκύβει το κεφάλι της. Ο λοχίας Ελισάι Γιανγκ, από την πόλη Ντιμόνα, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, έπεσε στη μάχη στη Γάζα.

»Η πόλη της Ντιμόνα θρηνεί τον θάνατό του και στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

»Είθε η μνήμη του να είναι ευλογία», έγραψε ο Μπίτον.

Οι Αφροεβραίοι Ισραηλίτες έφτασαν για πρώτη φορά στο Ισραήλ, κυρίως από το Σικάγο, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και ζήτησαν υπηκοότητα βάσει του Νόμου της Επιστροφής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε το 1973 ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την ιθαγένεια, καθώς δεν μπορούσαν να αποδείξουν την εβραϊκή καταγωγή.

Ορισμένα μέλη των Αφροεβραϊκών Ισραηλιτών έχουν αντιμετωπίσει προηγουμένως απέλαση, αλλά τους δόθηκε σανίδα σωτηρίας το 2021 από το Δικαστήριο Ιθαγένειας και Εισόδου στο Ισραηλινό Νόμο Αναθεωρητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το Army Radio.

Η κοινότητα που εδρεύει στη Ντιμόνα έλαβε εντολή το 2021, περιορίζοντας προσωρινά το κράτος του Ισραήλ από την απέλαση των Ισραηλιτών, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι αλλοδαποί.

Αφρικανοεβραίοι Ισραηλίτες στο Ισραήλ

Οι Αφροεβραίοι Ισραηλίτες στο Ισραήλ αποτελούν ένα νέο θρησκευτικό κίνημα που τώρα εδρεύει κυρίως στη Ντιμόνα.

Αυτοπροσδιοριζόμενοι επίσημα ως το Αφροεβραϊκό Ισραηλινό Έθνος της Ιερουσαλήμ, κατάγονται από Αφροαμερικανούς που μετανάστευσαν στο κράτος του Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Η κοινότητα ισχυρίζεται ότι έχει ισραηλινή καταγωγή σύμφωνα με τη φιλοσοφία των Μαύρων Εβραίων Ισραηλιτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι μαύροι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάγονται από τις Δώδεκα Φυλές του Ισραήλ και επομένως δικαιωματικά ανήκουν στη Γη του Ισραήλ.

Το 2012, ο συνολικός πληθυσμός τους ήταν περίπου 5.000 άτομα.

Πιστεύοντας ότι ήταν Εβραίοι εξ αίματος (δηλαδή μέσω των Εβραίων ή των Ισραηλιτών), η κοινότητα εγκαταστάθηκε αρχικά στη Λιβερία, όπου δεν έγιναν δεκτοί από την κυβέρνηση της Λιβερίας.

Αργότερα μετακομίζοντας στο Ισραήλ, αναγνωρίστηκαν ως μη Εβραίοι από την ισραηλινή κυβέρνηση και από τις ισραηλινές θρησκευτικές Αρχές.

Ορισμένοι Αφροεβραίοι Ισραηλίτες ήταν παράνομοι μετανάστες στο Ισραήλ και έτσι απελάθηκαν, προκαλώντας ισχυρισμούς από την κοινότητα ότι η συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον τους ήταν ρατσιστική.

Από το 2004, ωστόσο, ορισμένοι Αφροεβραίοι Ισραηλίτες έχουν λάβει μόνιμη διαμονή και έχουν καταταγεί στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Πολλές από τις πεποιθήσεις της κοινότητας αναπτύχθηκαν με βάση τις αποκαλύψεις που βίωσε ο Αφροαμερικανός εργάτης χάλυβα Μπεν Κάρτερ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο άγγελος Γκάμπριελ τον είχε καλέσει να επιστρέψει τον λαό του -τα «αληθινά» παιδιά του Ισραήλ- σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως Άγιοι Τόποι στις Αβρααμικές θρησκείες.

Γεννημένος Χριστιανός Βαπτιστής, ο Κάρτερ αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Μπεν Άμι Μπεν-Ισραήλ (Εβραϊκά: בן עמי בן-ישראל) και άρχισε να συσπειρώνει άλλους Αφροαμερικανούς για τον σκοπό του.

Απέρριψε τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό, αλλά υποστήριξε ότι η Εβραϊκή Βίβλος ήταν ακόμα θεϊκή και ισχυρίστηκε ότι ο Αβραάμ και ο Μωυσής ήταν μαύροι άνθρωποι, ενώ αντιλαμβανόταν επίσης τον Ιησού ως έναν από τους πολλούς Μεσσίες.

Μερικές από τις δηλώσεις του Κάρτερ και τις πεποιθήσεις της κοινότητας οδήγησαν σε κατηγορίες για αντισημιτισμό εναντίον τους: ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια διεθνής εβραϊκή συνωμοσία μέσω της οποίας η ισραηλινή κυβέρνηση διατήρησε τον έλεγχο στους Αγίους Τόπους.

Ισχυριζόμενος ότι οι μαύροι ήταν οι «αληθινοί κληρονόμοι του Ισραήλ» που υπέφεραν υπό την «ευρωεθνική κυριαρχία» στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κάρτερ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί Εβραίοι και οι Παλαιστίνιοι Άραβες στους Αγίους Τόπους είχαν μια ψεύτικη παράδοση να κατάγονταν από τον Ισαάκ και τον Ισμαήλ, αντίστοιχα και αντ’ αυτού κατάγονταν από τους Ευρωπαίους Σταυροφόρους.

Η ομάδα ιδρύθηκε στο Σικάγο από τον πρώην εργάτη χάλυβα Μπεν Κάρτερ (1939-2014, επίσης γνωστός ως Μπεν Άμι Μπεν-Ισραήλ).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ο Κάρτερ έλαβε το όνομα Μπεν Άμι από τον Rabbi Reuben της εκκλησίας του Σικάγου των Αιθιοπικών Εβραίων.

Ο Μπεν Άμι εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο αεροπορικών εταιρειών όταν ανακάλυψε για πρώτη φορά το μαύρο εβραϊκό κίνημα και τη φιλοσοφία του.

Σύμφωνα με τον Μπεν Άμι, το 1966, στην ηλικία των 27 ετών, είχε ένα όραμα στο οποίο ο αρχάγγελος Γαβριήλ τον κάλεσε να πάρει τον λαό του, τους Αφροαμερικανούς, πίσω στους Αγίους Τόπους του Ισραήλ.

Ο Μπεν Άμι και οι οπαδοί του αντλούν μια μακρά παράδοση στον μαύρο αμερικανικό πολιτισμό που βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι μαύροι Αμερικανοί είναι οι απόγονοι των αρχαίων Ισραηλιτών (ο Άμι αναφέρει τον Charles Harrison Mason του Μισισιπή, τον William Saunders Crowdy της Βιρτζίνια, τον επίσκοπο William Boome του Τενεσί, τον Charles Price Jones του Μισισιπή και ο γέροντας Άγιος Σαμουήλ του Τενεσί ως πρώιμους θεωρητικούς της μαύρης καταγωγής από τους Ισραηλίτες.

Επίσης, επηρεάζονται από τις διδασκαλίες του Τζαμάικα υποστηρικτή του μαύρου εθνικισμού, του Marcus Garvey (1887-1940) και του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων τη δεκαετία του 1960 στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από τους «Μαύρους Πάνθηρες» και τον Malcolm X.

Από αυτές τις μορφές και τις διδασκαλίες τους, έχουν ενσωματώσει στοιχεία του μαύρου διαχωρισμού καθώς και του δόγματος που υποστηρίζει τον επαναπατρισμό της αφρικανικής διασποράς στα προγονικά του εδάφη σε μια «επιστροφή στην Αφρική», της οποίας θεωρούν ότι το Ισραήλ είναι μέρος.

Για αυτούς, το Ισραήλ βρίσκεται στη βορειοανατολική Αφρική αντί στη Δυτική Ασία.

Η έμπνευση για μετακίνηση στο Ισραήλ γεννήθηκε από διάφορα συστατικά.

Ένα συστατικό ήταν η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μαύρης κοινότητας τόσο στην Αμερική όσο και στον αμερικανικό πολιτισμό, ειδικά στο Σικάγο στη δεκαετία του 1960, στο πλαίσιο του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.

Μια άλλη συνιστώσα ήταν η προθυμία της κοινότητας να σχηματίσει μια σίγουρη και θετική αφρικανική ταυτότητα, σε αντίθεση με την καταστροφική ταυτότητα που η ομάδα θεώρησε ότι μεταφέρθηκε στην Αμερική.

Το τελευταίο συστατικό ήταν αυτό το στόμιο της θρησκευτικής και πνευματικής σύνδεσης με μια μακρόχρονη κουλτούρα, μια αρχαία ιστορία και μια υποσχεμένη γη, γη της επαγγελίας.

Ένας πρόσθετος παράγοντας μπορεί να ήταν η προσδοκία ενός ερχόμενου αποκαλυπτικού πολέμου στον οποίο θα καταστραφεί η Αμερική.

Ο Μπεν Άμι και 350 από τους οπαδούς του εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη Λιβερία το 1967.

Εκεί, έχτισαν μια κοινότητα που τηρούσε τους «νόμους της δικαιοσύνης».

Ο πρίγκιπας Rakhamim, ο οποίος ήταν αρχηγός της κοινότητας εκείνη την εποχή, περιέγραψε τι έκανε για την κοινότητα που ζούσε στη Λιβερία:

«Επιλέξαμε να μείνουμε εκεί περίπου δυόμισι χρόνια για να απαλλαγούμε από την ανοησία της Αμερικής πριν πάρουμε δρόμο για τη γη του Ισραήλ.

»Να ξαναγεννηθεί ένας άνθρωπος.

»Να πεθάνουμε από την κόλαση από την οποία βγήκαμε, να απαλλαγούμε από αυτήν— να μάθουμε να απαλλαγούμε από το μίσος… να απαλλαγούμε από την πίκρα μας…

»Η Λιβερία θεωρούνταν πάντα ως το μέρος όπου θα μαθαίναμε να είμαστε δίκαιοι.

»Όσοι από εμάς θέλαμε να κάνουμε το σωστό, αποβάλαμε το μίσος και επιστρέψαμε στο Ισραήλ».

Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ ήταν πάντα ο τελικός στόχος για την κοινότητα ή αν ο Μπεν Άμι έλαβε ένα άλλο όραμα το 1969, όταν η κοινότητα βρισκόταν στη Λιβερία, λέγοντάς του να πάει την κοινότητα στην πραγματική γη της επαγγελίας: το Ισραήλ.

Η αφρικανική εβραϊκή ισραηλιτική κοινότητα πιστεύει ότι αυτή η ασάφεια δεν μειώνει την επιθυμία της να ιδρύσει ένα σπίτι στο Ισραήλ.

Η ομάδα στόχευε να μεταναστεύσει στο Ισραήλ σύμφωνα με τον Ισραηλινό Νόμο της Επιστροφής, ο οποίος ορίζει ότι σε όλους τους Εβραίους που θα μεταναστεύσουν στο Ισραήλ θα χορηγηθεί υπηκοότητα.

Ωστόσο, για να πληροί τις προϋποθέσεις για την ιθαγένεια σύμφωνα με το Νόμο της Επιστροφής, ένα άτομο πρέπει να γεννηθεί Εβραίος ή να είναι παιδί ή εγγόνι Εβραίου ή να έχει προσηλυτιστεί στον Ιουδαϊσμό και δεν πρέπει να είναι ενεργό μέλος άλλης θρησκείας.

Επειδή ο Μπεν Άμι και οι οπαδοί του δεν πληρούσαν αυτή την απαίτηση, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την ισραηλινή υπηκοότητα.

Αυτός ο αποτρεπτικός παράγοντας δεν τους εμπόδισε να μετακομίσουν στο Ισραήλ.

Το 1969, η ομάδα άρχισε να μετακομίζει στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας προσωρινές βίζες.

Οι περισσότεροι Μαύροι Εβραίοι εισήλθαν στο Ισραήλ με τουριστικές βίζες και παρέλειψαν τη βίζα τους ζώντας στο Ισραήλ ως παράνομοι μετανάστες.

Αρχικά, οι Αφροεβραίοι Ισραηλίτες υποστήριξαν ότι ήταν οι μόνοι νόμιμοι κληρονόμοι της Γης του Ισραήλ.

Αρνήθηκαν να προσηλυτιστούν στον Ιουδαϊσμό και επίσης υποστήριξαν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί Εβραίοι δεν ήταν απόγονοι των αρχαίων Ισραηλιτών.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η ομάδα έγινε πιο μετριοπαθής στις πεποιθήσεις.

Έφτασαν να δουν το Ισραήλ ως ένα έθνος πολλών πολιτισμών, φυλών και θρησκειών.

Τα μέλη της ομάδας συνέχισαν να φτάνουν και να εγκαθίστανται στην έρημη πόλη Ντιμόνα.

Για δύο δεκαετίες, ο πληθυσμός τους συνέχισε να αυξάνεται μέσω της φυσικής αύξησης και της παράνομης μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι εντάσεις μεταξύ της ομάδας και της κυβέρνησης αυξήθηκαν καθώς η ομάδα αντιμετώπιζε χαμηλή απασχόληση, ανεπαρκή στέγαση και απόπειρες απελάσεων, ενώ η κυβέρνηση θεωρούσε τα μέλη της παράνομους αλλοδαπούς.

Ο Μπεν Άμι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκούσε ρατσισμό και την κατηγόρησε επίσης ότι κατέλαβε την ιερή γη.

Το 1973, η Διεθνής Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απέρριψε τους ισχυρισμούς της ομάδας, δηλώνοντας ότι η ομάδα δεν έκανε καμία προσπάθεια να συμμορφωθεί με τους νόμους περί ιθαγένειας του Ισραήλ.

Το 1981, μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μαύρων Αμερικανών για την Υποστήριξη του Ισραήλ, έξι ατόμων, αξιολόγησε όλες τις πτυχές της μεταχείρισης της κοινότητας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ρατσισμός δεν ήταν η αιτία των προβλημάτων της.

Παρόλο που ο αρχηγός της αντιπροσωπείας Bayard Rustin αποκάλεσε τον Μπεν Άμι «δικτάτορα» χωρίς «τα ίδια ηθικά πρότυπα με τους δημοκρατικούς ηγέτες», τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας αποστασιοποιήθηκαν από την κατηγορία του Rustin.

Γενικά δεν θεωρούνται Εβραίοι στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ειδικά στο παρελθόν αρνήθηκε να χορηγήσει στην ομάδα την υπηκοότητα, ενώ περιστασιακά επιδίωκε την απέλαση.

Τον Μάιο του 1990, η ομάδα έλαβε τουριστικό καθεστώς και βίζα που επέτρεπε στα μέλη της να εργαστούν.

Το 1992, η Ομάδα Μαύρων του Κογκρέσου του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών παρενέβη, οδηγώντας στην υπογραφή μιας συμφωνίας που όριζε ότι οι Μαύροι Εβραίοι θα λάμβαναν καθεστώς προσωρινής διαμονής εάν δεν λάμβαναν νέα μέλη.

Στα τέλη του 2003, η ομάδα έλαβε καθεστώς μόνιμης διαμονής από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ.

Πιστεύεται ότι το 2009, ο Elyakim Ben-Israel έγινε ο πρώτος μαύρος Εβραίος που έλαβε την ισραηλινή υπηκοότητα χωρίς να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό ή να παντρευτεί Ισραηλινή.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι μπορεί να χορηγηθεί υπηκοότητα σε περισσότερους Μαύρους Εβραίους.

Το 2004, ο Uriyahu Butler έγινε το πρώτο μέλος της κοινότητας που κατατάχθηκε στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι IDF συμφώνησαν να καλύψουν ορισμένες από τις θρησκευτικές απαιτήσεις της ομάδας, ιδιαίτερα τις διατροφικές της απαιτήσεις.

Σήμερα, νέοι άνδρες και σε μικρότερο βαθμό νέες γυναίκες από την αφρικανική εβραϊκή κοινότητα της Ιερουσαλήμ υπηρετούν στις IDF και έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες και ακαδημαϊκούς αγώνες υπό την ισραηλινή σημαία, καθώς και έχουν εκπροσωπήσει το Ισραήλ δύο φορές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Τρόπος ζωής τους

Η ομάδα διατηρεί μια χορτοφαγική διατροφή, επικαλούμενη ένα εδάφιο από τη Γένεση 1:29.

Ενώ εκτιμούν τη μη βία, το πρωταρχικό κίνητρο για τον βιγκανισμό τους φαίνεται να βασίζεται στην υγεία: αντικατοπτρίζοντας μια ραβινική παράδοση, υποστηρίζουν ότι η κρεατοφαγία συνδέεται με την εκπεσούσα κατάσταση της ανθρωπότητας και πρέπει να ξεπεραστεί για να επιτευχθεί δικαιοσύνη.

Ασκούν την αποχή από το αλκοόλ, εκτός από το κρασί που έχει υποστεί φυσική ζύμωση που φτιάχνουν οι ίδιοι, καθώς και την αποχή τόσο από παράνομα όσο και από φαρμακευτικά φάρμακα, ώστε να παραμείνουν μέσα στους «κύκλους της ζωής».

Η ομάδα καλλιεργεί πολλά από τα δικά της τρόφιμα και τα μέλη της έχουν εξουσιοδοτηθεί να είναι βιολογικοί καλλιεργητές από την Ισραηλινή Βιο-Οργανική Γεωργική Ένωση.

Τα μέλη φορούν μόνο ρούχα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες, τα οποία είναι ραμμένα από μέλη της κοινότητας, και όλα πρέπει να φέρουν μπλε κλωστή και κρόσσια όπως ορίζει η Βίβλος (Δευτ. 22:11-12, Αριθμ. 15:37-40).

Οι άνδρες φορούν μια μορφή κιπά (κάλυμμα κεφαλιού) και έχουν γένια.

Η ομάδα ασκεί την «πολυγυνία», που σημαίνει ότι ένας άνδρας μπορεί να παντρευτεί πολλές συζύγους (μέχρι έξι).

Μέσα στην κοινότητα αυτό ονομάζεται «Θεϊκός Γάμος» και βασίζεται σε βιβλικά παραδείγματα όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ.

Η πολυγυνία δεν απαιτείται, αποτελώντας περίπου το 37% των γάμων το 1992.

Πεποιθήσεις

Η ομάδα πιστεύει ότι οι αρχαίοι Ισραηλίτες είναι οι πρόγονοι των μαύρων Αμερικανών.

Αντιτίθεται στη χρήση του όρου «Εβραίος» με βάση την πεποίθησή του ότι οι μαύροι Αμερικανοί κατάγονται και από τις 12 φυλές, όχι μόνο από τη Φυλή του Ιούδα.

Παρόλο που απορρίπτουν τις θρησκευτικές μορφές τόσο του Ιουδαϊσμού όσο και του Χριστιανισμού, οι Μαύροι Εβραίοι διατηρούν την πίστη στη θεία έμπνευση της «Tanakh» (της «Εβραϊκής Βίβλου») και εκτιμούν επίσης την Καινή Διαθήκη ως καταγραφή των λόγων του Γιεσούα (Ιησού), ενός ανθρώπου σε μια συνεχή σειρά από «μεσσίες» που στάλθηκαν από τον Θεό για να κρατήσουν τον λαό του Ισραήλ στους δρόμους της δικαιοσύνης.

Ο πυρήνας του τρόπου ζωής της ομάδας είναι η Εβραϊκή Βίβλος.

Ο Μπεν Άμι ισχυρίζεται ότι «ο Νόμος και οι Προφήτες…είναι το φως· είναι η ουσία αυτού που απαιτείται για να τεθεί ο άνθρωπος στο μονοπάτι και να του δείξει τον δρόμο της επιστροφής στον Πλάστη του».

Ωστόσο, η ομάδα απορρίπτει τις παραδόσεις του Ραβινικού Ιουδαϊσμού, συμπεριλαμβανομένου του Ταλμούδ, βασίζονται στην πεποίθησή του ότι δεν είναι αυθεντικές σε αντίθεση με την εβραϊκή θρησκεία.

Ο Μπεν Άμι ισχυρίζεται ότι οι μαύροι Αφρικανοί είναι θύματα «μιας σκληρής συνωμοσίας για τον έλεγχο μας, μιας διεθνούς θρησκευτικής συνωμοσίας που προέκυψε ως αποτέλεσμα της παράβασης των Μαύρων στο νόμο και τις εντολές του Θεού».

Η υποδούλωση των μαύρων Αφρικανών θεωρείται ως τιμωρία για απομάκρυνση από το δίκαιο μονοπάτι και αναφέρει μια «προφορική παράδοση ότι ο λαός μας καταράστηκε από τον Θεό επειδή παραβίασε τους νόμους, τους νόμους και τις εντολές Του».

Μιας δεύτερης αιχμαλωσίας σε μια δεύτερη Αίγυπτο στην οποία θα μεταφέρονταν οι Ισραηλίτες με πλοία.

Το κατεστημένο των «ευρωεθνικών» επινόησε «ένα εσκεμμένο σχέδιο για να κρύψει την αλήθεια ότι οι αρχαίοι Εβραίοι ήταν Μαύροι» και επίσης «διαιώνισε την απάτη του λευκού Ιησού».

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η ιστορία της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπεν Άμι υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να «επανεξεταστούν και να επαναπροσδιοριστούν όλα τα πράγματα… πρέπει να αμφισβητήσουμε κάθε πτυχή της ύπαρξης υπό την ευρωεθνική κυριαρχία».

Ο Άμι ισχυρίζεται ότι η αληθινή ελευθερία δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί σε μια κοινωνία που είναι εγγενώς διεφθαρμένη, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας που βασίζεται αποκλειστικά στους νόμους του Θεού:

«Καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα ή σύστημα δεν μπορεί να φέρει τη σωτηρία στα παιδιά του Θεού… Η σωτηρία τους είναι μόνο του Θεού».

Με βάση την εβραϊκή λέξη «εβέντ» (עבד, που σημαίνει «σκλάβος» ή «υπηρέτης»), ο Μπεν Άμι υποστήριξε ότι η διάκριση μεταξύ εργασίας και λατρείας είναι λανθασμένη – στην πραγματικότητα, η δραστηριότητα που επιδιώκουμε στη ζωή μας είναι και η δουλειά και η λατρεία μας.

»Επομένως, «κάθε δουλειά που δεν ενισχύει τον Θεό ως δημιουργό είναι η λατρεία του διαβόλου. Δεν υπάρχει ουδέτερη θέση».

Ωστόσο, η ανησυχία του Μπεν Άμι δεν είναι μόνο για τους δικούς του ανθρώπους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα – ο ρόλος της Μαύρης Εβραϊκής Ισραηλιτικής κοινότητας είναι να χρησιμεύσει ως «φως προς τους εθνικούς»:

«Οι Μαύροι Αμερικανοί… αρχικά επιλέχθηκαν από τον Θεό για να οδηγήστε τον κόσμο έξω από την κατάσταση της άγνοιάς του».

Πρόσφατα η ομάδα άρχισε επίσης να ισχυρίζεται ότι η εβραϊκή ιδιότητα δεν προέρχεται αποκλειστικά από τη γενεαλογία, αλλά μπορεί να αποδοθεί από την πνευματική συμπεριφορά.

Η Μπεν Άμι δεν πιστεύει στην ύπαρξη μιας μετά θάνατον ζωής.

Προτιμά να εστιάζει στη ζωή στη γη: «Ο παράδεισος είναι η πραγματικότητα των δικαίων όπως ζουν, όχι ένα μέρος για τα πνεύματα μετά θάνατον».

Εκτός από τον ισχυρισμό ότι οι Εβραίοι δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Ισραηλιτών, υποστηρίζουν επίσης ότι τα μέλη του παλαιστινιακού αραβικού πληθυσμού δεν είναι απόγονοι του Ισμαήλ:

«Οι μελέτες και η εμπειρία μας έχουν δείξει ότι οι σημερινοί κάτοικοι αυτής της περιοχής είναι όχι ο αρχικός λαός της χώρας.

»Η πλειοψηφία αυτών που σήμερα ορίζονται από τους σύγχρονους ιστορικούς ως Άραβες, είναι όντως απόγονοι των Ευρωπαίων Σταυροφόρων».

Η ομάδα πιστεύει ότι το σύστημα αξιών μιας κοινωνίας φαίνεται μέσα από τον πολιτισμό της.

Σύμφωνα με μια πηγή, είναι επομένως «σημαντικό τα ρούχα, η μουσική, το φαγητό και η γλώσσα μας να αντικατοπτρίζουν τη δόξα και τα υψηλότερα πρότυπα του Γιαχβέ (Θεού)».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γάζα: Οι IDF απελευθέρωσαν σκλάβα Γιαζίντι: «Οι τζιχαντιστές μας ανάγκασαν να φάμε ανθρώπινα μωρά»

«Έμεινα χωρίς εσώρουχα ή παντελόνια»: Η Μία Σεμ αφηγείται οδυνηρές στιγμές από την αιχμαλωσία της Χαμάς

Η αμερικανική εταιρεία ασφαλείας GDC αναλαμβάνει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Περιοδικό TIME: Όπως τον Χίτλερ το 1945 έτσι και τον Σινουάρ το 2024

Έρευνα των ΗΠΑ για τη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων, περί των σχεδίων επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr