Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Οι μισθοφόροι του Ιράν θα επιτεθούν σε Αμερικανούς και Κούρδους (SDF) – Ιράν και Ρωσία πιθανό να επιχειρήσουν αποσταθεροποίηση στην Ανατ. Συρία

Συρία: Οι μισθοφόροι του Ιράν θα επιτεθούν σε Αμερικανούς και Κούρδους (SDF) – Ιράν και Ρωσία πιθανό να επιχειρήσουν αποσταθεροποίηση στην Ανατ. Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναλυτές και παρατηρητές προτείνουν ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία από πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν συνδέονται άμεσα με τις ισραηλινές και αμερικανικές ενέργειες εναντίον του Ιράν.

Την 1η Οκτωβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, εκτοξεύοντας πάνω από 200 βαλλιστικούς πυραύλους.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ενώ τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για αντίποινα.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που επιδεινώθηκε από τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, έχει εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Συρία.

Από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ δέχονται συχνές επιθέσεις από τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν.

Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν σταθμευμένοι στη Συρία, εργάζονται μαζί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στον συνεχιζόμενο αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο Σουχαΐλ Τάλτζα, ένας Σύρος ταξίαρχος και στρατηγικός εμπειρογνώμονας, πιστεύει ότι αυτές οι επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ συνδέονται με οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράν.

Εξήγησε στην ιστοσελίδα North Press ότι, «Εάν το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, χτυπήσει το Ιράν, οι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τεχεράνη θα αντεπιτεθούν στοχεύοντας θέσεις των ΗΠΑ ανατολικά του Ευφράτη».

Ο Σουχαΐλ Τάλτζα προειδοποίησε επίσης για έναν πιθανό κρυφό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία, δεδομένης της παρουσίας της στη Συρία και των δεσμών της με το Ιράν.

Περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως «κυλιόμενη βολίδα», αβέβαιο για το τι μπορεί να φέρουν οι επόμενες μέρες.

Περιορισμένος στρατηγικός αντίκτυπος

Στις 3 Οκτωβρίου, μια βάση του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη νότια ύπαιθρο της Χασάκα δέχθηκε επίθεση από ομάδες που πιστεύεται ότι συνδέονται με το Ιράν.

Ο Ναουάφ Χαλίλ, διευθυντής του Κουρδικού Κέντρου Μελετών, υποβάθμισε την πιθανότητα η σύγκρουση να έχει σημαντικό στρατηγικό αντίκτυπο στις δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Χαλίλ είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι ενώ οι αλλαγές εκτυλίσσονται σε όλη τη Μέση Ανατολή, δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές, σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει δραματικός αντίκτυπος στη βόρεια και ανατολική Συρία».

Ο Χαλίλ τόνισε επίσης την πιθανότητα η συριακή κυβέρνηση, μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία, να επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή «κινητοποιώντας αραβικές φυλές στην Περιφέρεια της Ντέιρ Αλ Ζουρ».

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του για την ικανότητα των SDF να προστατεύσει τις περιοχές ελέγχου και σημείωσε την πρόσφατη άφιξη προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.

Προειδοποίησε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε χάος προκύψει στην περιοχή.

Σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην κατευνασμό των εντάσεων, ο Χαλίλ πρότεινε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενεργήσει ως μεσολαβητής εάν εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Χωρίς τέτοια κίνητρα, η Ρωσία πιθανότατα θα ωφεληθεί από οποιαδήποτε κλιμάκωση και δεν θα ζημιωθεί από επιθέσεις στις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία.

Στρατηγικό σημείο καμπής

Ο Ουαλίντ Τζολί, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευφράτης που εδρεύει στο Καμισλί της βόρειας Συρίας, επεσήμανε ότι όλοι οι κύριοι παράγοντες στη σύγκρουση —το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το Ιράν και οι αντίστοιχοι σύμμαχοί τους— δραστηριοποιούνται στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον Τζολί, οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν βρίσκονται κυρίως εκεί για να αμφισβητήσουν την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πρόσθεσε: «Από την οπτική γωνία του Ιράν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν είναι ουδέτερες, δεδομένων των εντάσεων που έχουν φουντώσει μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο χρόνο, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, που είδαν μια σαφή κλιμάκωση από το Ιράν εναντίον των Η.Π.Α.».

Ο Τζολί πιστεύει ότι αυτή η φάση σηματοδοτεί έναν κρίσιμο μετασχηματισμό στις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις.

Προειδοποιεί ότι η πλοήγηση αυτής της περιόδου απαιτεί πολιτική οξυδέρκεια για την αποφυγή σημαντικών απωλειών, καθώς ο διευρυνόμενος κύκλος σύγκρουσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερες αναταραχές σε ολόκληρη την περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σεργκέι Λαβρόφ: Αυτοί είναι οι όροι του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Το Ισραήλ έπληξε κτίριο/στόχο στη Δαμασκό κοντά στην ιρανική πρεσβεία – Σκότωσε αξιωματούχους του Ιράν – Ακυρώθηκε το ταξίδι Γκάλαντ στις ΗΠΑ

TikTok: Οι εισαγγελείς 14 πολιτειών στις ΗΠΑ προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Μέσου

Τυφώνας Μίλτον: O χειρότερος των τελευταίων 100 ετών, λέει ο Μπάιντεν – Χάος στους δρόμους

Βιβλίο αποκαλύπτει το «μπάχαλο» μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου – «Είναι ένας παλιοψεύτης» – «Είναι ένας παλιάνθρωπος!»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr