Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο, Αεροπορικές Επιδρομές, Βηρυτός, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λαθρεμπόριο Όπλων, Λίβανος, Τζιχαντιστές, Χαμάς, Χεζμπολάχ,
Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει δώσει εγγυήσεις πως δεν θα βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού.
Οι Αρχές «θέλουν να διατηρήσουν σε λειτουργία τους τερματικούς σταθμούς σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, πρώτα και κύρια το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι», είπε ο Άλι Χαμίεστο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ο (ισραηλινός) εχθρός δεν νοιάζεται ούτε για ζωές αμάχων ούτε για πολυκατοικίες (…) πώς θα έδινε εγγυήσεις;».
Έπειτα από «διεθνείς επαφές», η Βηρυτός πήρε «δεσμεύσεις», είπε, σημειώνοντας ωστόσο:
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ σαφών εγγυήσεων και δεσμεύσεων».
Τη Δευτέρα 7/10 η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση στο αεροδρόμιο ή σε δρόμους που οδηγούν σε αυτό, κυρίως για να επιτραπεί σε όσους επιθυμούν να φύγουν από τον Λίβανο.
Καθημερινά, παρά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στόχο περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο, ο κρατικός αερομεταφορέας του Λιβάνου εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις.
Ο Χαμίε απέρριψε τις ισραηλινές κατηγορίες ότι αποστέλλονται όπλα στη Χεζμπολάχ μέσω του λιβανικού αεροδρομίου και συνοριακών περασμάτων.
«Το αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι είναι υπό τη νομική δικαιοδοσία του Λιβάνου, τα τελωνεία, η γενική ασφάλεια, οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας και ο στρατός συνεργάζονται εκεί», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροσκάφος ή αεροπλάνο που μεταφέρει όπλα πρέπει να λάβει πρωτύτερη άδεια από τον στρατό».