Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουζμπέκοι Τούρκοι τζιχαντιστές στην τουρκοκρατούμενη Αφρίν της Β/Δ Συρίας

Ουζμπέκοι Τούρκοι τζιχαντιστές στην τουρκοκρατούμενη Αφρίν της Β/Δ Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα North Press έλαβε την Κυριακή 22/9 ένα βίντεο που δείχνει τζιχαντιστές του τάγματος του Ουζμπεκιστάν μαζί με την συρο-τουρκμενική Μεραρχία Χαμζά, που συνδέεται με τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ένοπλες φατρίες της τουρκμενικής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, γνωστής κι ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), στην κατεχόμενη περιοχή της Εφρίν/Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εν μέσω στρατιωτικού συναγερμού.

Μια στρατιωτική πηγή είπε στη North Press ότι η Μεραρχία Χάμζα κάλεσε τους «σκληρυμένους στη μάχη Ουζμπεκιστάν μαχητές» από την Ιντλίμπ να συμμετάσχουν σε μια πιθανή μάχη με την οργάνωση Τζαμπχάτ Αλ Σαμίγια (Μέτωπο του Λεβάντε).

Η πηγή ανέφερε ότι αυτοί οι τζιχαντιστές βρίσκονται επί του παρόντος κοντά στο χωριό Καφρ Τζανέχ στη βορειοανατολική ύπαιθρο της Αφρίν.

Η πηγή είπε ότι οι Ουζμπέκοι συντονίζονται με τον Σαΐφ Αμπού Μπακρ, ηγέτη της Μεραρχίας Χαμζά, η οποία είναι σύμμαχος με την ένοπλη ισλαμιστική συρο-τουρκμενική φατρία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Σαχ (αλ-Αμσάτ) εντός της λεγόμενης «Κοινής Δύναμης» των Τουρκμένων της Συρίας.

Η είδηση ήρθε εν μέσω στρατιωτικού συναγερμού στην περιοχή και συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ της Μεραρχίας Χάμζα και της Τζαμπχάτ Αλ Σαμίγια μετά την τουρκική απόφαση να διαλύσει την ένοπλη φατρία Σουκούρ αλ Σαμάλ (Βόρεια Γεράκια).

Πρόσθεσε ότι αυτές οι δύο φατρίες είχαν στο παρελθόν συνεργαστεί με τζιχαντιστές από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, κάποτε γνωστή ως Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και διευκόλυνε το πέρασμά τους στην περιοχή της Αφρίν πριν από δύο χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2022, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ουζμπεκική δύναμη Katibat al-Tawhid wal Jihad ως Ειδικά Καθορισμένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη (SDGT) και προστέθηκε επίσης στον ίδιο κατάλογο κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC) μαζί με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και την Αλ Κάιντα.

Το τάγμα al-Tawhid wal Jihad, το οποίο περιλαμβάνει μαχητές από το Ουζμπεκιστάν και Τατζίκους, είναι μία από τις εξέχουσες ισλαμικές φατρίες που πολεμούν στο πλευρό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα).

Εντάχθηκε στην ισλαμιστική παράταξη τον Οκτώβριο του 2015 αφού δεκάδες εθελοντές από το Ουζμπεκιστάν εισήλθαν στη Συρία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ανοιχτές πηγές αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές από το Ουζμπεκιστάν σταθμεύουν κυρίως στα παράκτια βουνά της συριακής μεσογειακής Περιφέρειας της Λατάκειας (Λαοδικείας), κατέχοντας υψηλές μαχητικές ικανότητες λόγω της συμμετοχής τους σε μάχες μαζί με τζιχαντιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες.

Τουρκικά μπουλούκια από την κοιτίδα των Τούρκων

Ουζμπέκοι: Οι Ουζμπέκοι είναι μια τουρκική εθνότητα, η μεγαλύτερη μάλιστα τουρκογενής εθνότητα στην Κεντρική Ασία.

Αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ουζμπεκιστάν, ενώ ως μειονότητα απαντώνται στις χώρες Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ρωσία και Κίνα.

Επίσης, υπάρχουν ουζμπεκικές κοινότητες στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, και το Πακιστάν.

Ποιοι είναι οι Τουρκμένοι

Οι Τουρκομάνοι ή Τουρκμένοι είναι τουρκικό φύλο εγκαταστημένο κυρίως στα κράτη της Κεντρικής Ασίας Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, και στο βορειοανατολικό Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ και το Βόρειο Καύκασο (Περιφέρεια της Σταυρούπολης της Ρωσίας).

Μιλούν την τουρκμενική γλώσσα, η οποία είναι καταχωρημένη ως τμήμα του δυτικού (ογουζικού) κλάδου της οικογένειας των τουρκικών γλωσσών, μαζί με τα Τουρκικά, Αζέρικα, Κασκάι, Γκαγκαούζ και Σαλάρ.

Αρχικώς, όλες οι φυλές που δεν αποτελούσαν τμήμα της δυναστικής μυθολογικής παράδοσης των τουρκικών φύλων (για παράδειγμα οι Ουιγούροι, οι Καρλούκοι, οι Καλάχοι και ένας αριθμός άλλων φυλών) ονομάζονταν Τουρκομάνοι.

Μόνο αργότερα αυτή η ονομασία πήρε τη μορφή συγκεκριμένου εθνωνύμου.

Η ετυμολογία του όρου απορρέει από τη λέξη Τουρκ (Türk) συν το σογδιανής προέλευσης πρόσφυμα για την ομοιότητα, -μανοι (-man) ή -μενοι (-men), και σημαίνει μοιάζοντας με Τούρκο ή συν-τούρκος (δηλ. επίσης Τούρκος).

Δείτε το βίντεο από την ιστοσελίδα North Press:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

35χρονη Γαλλίδα τζιχαντίστρια θα δικαστεί για σκλάβωμα και βιασμό μιας Γιαζίντι

Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, λένε Ιράκ, Αίγυπτος και Ιορδανία

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο με στόχο τα κεντρικά της Μοσάντ – Τα τζιχάντια «κλαίνε» στον ΟΗΕ και ζητάνε ειρήνη

Αλέξης Τσίπρας: «Προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε τουρκικές προκλήσεις»

Μετά την πρόκληση Ερντογάν διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «καλό κλίμα» στη συνάντηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr