Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν σε συνεργασία με Τούρκους στρατολόγησε Ισραηλινό για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου

Το Ιράν σε συνεργασία με Τούρκους στρατολόγησε Ισραηλινό για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας Ισραηλινός πολίτης συνελήφθη τον περασμένο μήνα επειδή φέρεται να είχε στρατολογηθεί από το Ιράν για να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον υπουργό Άμυνας ή τον επικεφαλής της Shin Bet, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, Shin Bet, και η Αστυνομία αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση ότι ο ύποπτος εισήχθη παράνομα στο Ιράν δύο φορές και έλαβε πληρωμή για να εκτελέσει τις αποστολές.

Στον ύποπτο απαγγέλθηκαν την Πέμπτη 19/9 κατηγορίες.

Και η επίσης ισραηλινή Haaretz μεταδίδει πως Εβραίος Ισραηλινός επιχειρηματίας κατηγορείται ότι σχεδίαζε τις δολοφονίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου και σημαντικών αξιωματούχων για λογαριασμό του Ιράν.

Ειδικότερα, «ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας κατηγορείται ότι στρατολογήθηκε από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες για να προωθήσει σχέδιο δολοφονίας εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των ισραηλινών Αρχών.

»Η Shin Bet και η μονάδα Lahav 433 της ισραηλινής Αστυνομίας τον συνέλαβαν τον περασμένο μήνα.

»Ο άνδρας, ο οποίος ζούσε στην Τουρκία, είναι ύποπτος για αδικήματα ασφαλείας που σχετίζονται με τη σύμπραξη με Ιρανούς πράκτορες.

»Η έρευνα αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με έναν Ιρανό επιχειρηματία και έναν πράκτορα της ασφάλειας της Τεχεράνης στο Ιράν, αφού μεταφέρθηκε εκεί παράνομα από ένα τουρκικό χερσαίο συνοριακό πέρασμα τον Μάιο», σημειώνει το δημοσίευμα.

H Jerusalem Post γράφει πως το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας που ζούσε αρκετό καιρό στην Τουρκία και είχε οικονομικές συναλλαγές τόσο με Τούρκους όσο και με Ιρανούς για να αναπτύξει σχέδια δολοφονίας στο Ισραήλ.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, «οι Τούρκοι πολίτες Andrei Farouk Aslan και Guneid Aslan επικοινώνησαν με τον Ισραηλινό επιχειρηματία για τη διενέργεια οικονομικών συναλλαγών, προσκαλώντας τον στην τουρκική πόλη Samandag για να συναντηθεί με δύο εκπροσώπους ενός πλούσιου Ιρανού ονόματι Wadi. Τον Μάιο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε.

Όταν όμως του είπαν ότι ο Wadi δεν μπορούσε να φύγει από το Ιράν για την Τουρκία, συμφώνησε να μεταφερθεί παράνομα με αυτοκίνητο από την Τουρκία στο Ιράν, όπου συνάντησε τον Wadi και ένα μέλος του ιρανικού κατεστημένου ασφαλείας με το όνομα Haj.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας επισκέφθηκε αργότερα το Ιράν για δεύτερη φορά τον Αύγουστο και έλαβε 5.000 ευρώ για να προχωρήσει με τη συνωμοσία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μετατροπής ενός πράκτορα της Μοσάντ σε διπλό πράκτορα.

Στον επιχειρηματία απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Πέμπτη 19/9.

Δεν ήταν σαφές γιατί η Shin Bet δημοσίευσε την αποκάλυψη την Πέμπτη, δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην υπουργού Άμυνας, Moshe Yaalon από τη Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, δεν ήταν σαφές εάν υπήρχε συντονισμός μεταξύ του Ιράν και της Χεζμπολάχ σχετικά με τις διάφορες συνωμοσίες ή οριοθέτηση του ποιος θα στόχευε ποιον».

Ποιος είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που συνελήφθη για συνωμοσία δολοφονίας του Νετανιάχου με τις οδηγίες του Ιράν

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάζεται ως ο 73χρονος Μότι Μάμαν από τη νότια πόλη Άσκελον, παραπέμφθηκε σε δίκη την Πέμπτη, μετά την οποία η Σιν Μπετ αποκάλυψε λεπτομέρειες της έρευνας, αναφέρουν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σιν Μπετ και της Αστυνομίας, ο Μάμαν ήταν επιχειρηματίας που ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τουρκία, όπου είχε επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις με Τούρκους και Ιρανούς υπηκόους.

Ο Μαμάν, όπως αναφέρθηκε στις ειδήσεις του καναλιού 12, είπε στους ερευνητές:

«Είναι καλό που με συλλάβατε, δεν ξέρω πού θα μπορούσε να είχε πάει αυτό».

Πηγή με γνώση των λεπτομερειών της έρευνας δήλωσε στο δίκτυο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ύποπτος δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ο δικηγόρος του Μάμαν δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε «λάθος κρίση» και συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας.

Η σύλληψη αυτή δείχνει τον πόλεμο μεταξύ Υπηρεσιών Πληροφοριών που διεξάγεται παράλληλα με την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ σχεδίαζε τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας

Την περασμένη εβδομάδα, το Σιν Μπετ αποκάλυψε μια, σύμφωνα με την υπηρεσία, συνωμοσία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ για τη δολοφονία πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ισραηλινής άμυνας.

Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για τον πρώην αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.

Η ανακοίνωση για τη σύλληψη έρχεται μία ημέρα αφού η Χεζμπολάχ επλήγη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από επίθεση προηγμένης τεχνολογίας κατά την οποία πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως συσκευές επικοινωνίας προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 450.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα την επίθεση αυτή, αλλά πολλές πηγές ασφαλείας δηλώνουν ότι έγινε από την ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικής ασφαλείας Μοσάντ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρόταση συμφωνίας του Ισραήλ στη Χαμάς – Τι προβλέπει

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα δώσουν -λένε- «συντριπτική απάντηση» στο Ισραήλ

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα για το φεστιβάλ Animasyros που υπέκυψε «στον εκφοβισμό αντι-ισραηλινών ομάδων»

Ο Χακάν Φιντάν απαίτησε από τη Συρία να υποταχθεί στο θέλημα της Τουρκίας

Τέλος στη μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι στις πτήσεις από τη Βηρυτό – Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοί του Λιβάνου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr