Στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στην Αγία Πετρούπολη η τριήμερη συνάντηση εκπροσώπων των χωρών BRICS, που είναι υπεύθυνοι για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Όπως σημείωσε ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, θα συζητηθούν οι προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.
Στη συνάντηση συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Ajit Doval, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα ινδικών ΜΜΕ, μετέβη στη Ρωσική Ομοσπονδία με σκοπό να παρουσιάσει στους ομολόγους του νέες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με την Ουκρανία.
Έτσι, η Ινδία εντάχθηκε στον κύκλο των χωρών που προτείνουν τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης, μαζί με την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.
Περί διευθέτησης άρχισε ξαφνικά να σκέφτεται και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επεξεργάστηκε το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.
Στη συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών BRICS που είναι υπεύθυνοι για θέματα ασφάλειας, ένα από τα θέματα συζήτησης θα είναι και η ουκρανική κρίση.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, σχεδιάζεται μια συζήτηση για «πρωτοβουλίες διαφόρων χωρών σχετικά με την Ουκρανία».
Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ειρηνευτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων της Αφρικής και της Κίνας-Βραζιλίας, αλλά η Μόσχα θεωρεί ότι η συμφωνία που οι πλευρές επεξεργάστηκαν την Άνοιξη του 2022 στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί τη βάση για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες.
«Νομίζω ότι αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα πιο βασικά», είπε ο κ. Σοϊγκού.
Πριν τη σύνοδο στην Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Κιρίλ Ραμαφόζα, επισκέφθηκε στο Πεκίνο τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπινγκ.
Και παρόλο που ο κ. Ραμαφόζα είχε κάποτε προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Πεκίνο, κατέληξε να υποστηρίξει την κινεζική πρωτοβουλία.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, αυτή είχε καταφέρει να γίνει κινεζοβραζιλιάνικη, αφού ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κάποτε προσπάθησε επίσης να υποβάλει τις προτάσεις του, λίγους μήνες πριν θεώρησε πιθανό να συμμετάσχει κι αυτός στην πρωτοβουλία του Προέδρου Σι.
Ως αποτέλεσμα, μέχρι τη στιγμή της συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών BRICS για θέματα ασφάλειας, τρία από τα πέντε αρχικά μέλη του Οργανισμού είχαν ήδη ενοποιήσει τις θέσεις τους.
Παρεμπιπτόντως, η Κίνα εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη από τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι.
Στην άκρη παρέμεινε η Ινδία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο δήλωσε εμφατικά ουδετερότητα, όπως έκαναν η Βραζιλία και η Κίνα, αλλά προσπάθησε επίσης να κρατήσει αποστάσεις από συγκεκριμένες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα τον Ιούλιο και το Κίεβο τον Αύγουστο, το Δελχί φαίνεται ότι αποφάσισε να εξετάσει πιο προσεκτικά το ρόλο του ειρηνοποιού.
Η Ινδία άρχισε να εμφανίζεται ως ειρηνοποιός μετά τη συνάντηση του Μόντι με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι.
Ο κ. Μόντι πρότεινε στον ομόλογό του να οργανώσει στη χώρα του μια πλατφόρμα για τη δεύτερη «σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη», στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να συμμετάσχει επίσης και μία ρωσική αντιπροσωπεία.
Την παραμονή της συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη, η India Today ανέφερε ότι ο σύμβουλος του Ινδού πρωθυπουργού Ajit Doval, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, έθεσε έναν συγκεκριμένο στόχο: να συζητήσει διεξοδικά τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι για να πετύχει το στόχο του ο κ. Doval σκόπευε να συναντήσει τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα με τους τρόπους επίλυσης της ουκρανικής κρίσης δεν καταπιάστηκαν μόνο εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Νότου, αλλά και κάποιοι άλλοι.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άρχισε ξαφνικά να αναπτύσσει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.
Η εφημερίδα δεν έδωσε σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοβουλία του επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία κατατάσσεται δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κεντρική ιδέα συνίσταται στο να ενθαρρυνθούν οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, ενώ εξετάζει και κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από την πλευρά του Κιέβου.
Από το υλικό του δημοσιεύματος προκύπτει ότι ο κύριος Σόλτς, μετά τις αποτυχίες του κόμματός του, του SPD, στις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία, αποφάσισε να προσπαθήσει να μείνει στην ιστορία ως «Καγκελάριος της Ειρήνης».
Ο Όλαφ Σολτς δεν επιβεβαίωσε την επεξεργασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου, αλλά πρόσφατα δήλωσε:
«Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να βγούμε συντομότερα από αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση και να επιτευχθεί ειρήνη».
Υποστήριξε επίσης τη συμμετοχή της Ρωσίας στη δεύτερη «σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη».
Το Σεπτέμβριο, υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει την «ειρηνευτική αποστολή» του και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος τον Ιούλιο επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, προωθώντας την ιδέα μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, η οποία βρήκε πλήρη ανταπόκριση μόνο στην κινεζική πρωτεύουσα.
Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα ειρηνευτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της επισήμως ανεπιβεβαίωτης πρωτοβουλίας του Όλαφ Σολτς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνεπάγονται άμεση κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.
Όμως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με ουκρανικά στρατεύματα στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφός της.
Την παραμονή της συνάντησης για την ασφάλεια στην Αγία Πετρούπολη, ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου ο ρωσικός στρατός «απωθήσει» τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από την περιοχή του Κουρσκ. Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.