Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

AANES – Δημοκρατική και Σοσιαλιστική κυβέρνηση σε Βόρεια κι Ανατολική Συρία με αμερικανική υποστήριξη – Evîn Sîwêd: «Θέλουμε πολιτική λύση κι εδαφική ακεραιότητα της Συρίας»

AANES – Δημοκρατική και Σοσιαλιστική κυβέρνηση σε Βόρεια κι Ανατολική Συρία με αμερικανική υποστήριξη – Evîn Sîwêd: «Θέλουμε πολιτική λύση κι εδαφική ακεραιότητα της Συρίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην έκτη επέτειο από την ίδρυση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), η Evîn Sîwêd από το Εκτελεστικό Συμβούλιο είπε ότι είναι αποφασισμένοι να επιφέρουν μια πολιτική λύση και να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Συρίας.

Η επανάσταση της Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν) καθιέρωσε ένα ριζικά δημοκρατικό σύστημα στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Η Αυτόνομη Διοίκηση συνεχίζει να εργάζεται υπό μόνιμες συνθήκες πολέμου.

Ενώ χωριά και πόλεις έχουν καταληφθεί από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της, οι ελεύθερες περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις.

Μέλη της Αυτόνομης Διοίκησης είναι στόχος τουρκικών ένοπλων drones.

Η Αυτόνομη Διοίκηση για ολόκληρη την περιοχή ιδρύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Evîn Siwêd, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων ANF για τις συνθήκες της θεσμικής οικοδόμησης της Αυτόνομης Διοίκησης και την τρέχουσα κατάσταση.

Ο έβδομος χρόνος της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ξεκίνησε. Πώς κρίνετε τα τελευταία έξι χρόνια;

«Το 2014 ανακηρύχθηκε η Αυτόνομη Διοίκηση της Τζιζέρι και ακολούθησαν οι Αυτόνομες Διοικήσεις του Κομπάνι και του Εφρίν.

»Μετά την απελευθέρωση της Μανμπίτζ, της Τάμπκα, της Ράκα και της Ντέιρ αλ Ζουρ, ξεκίνησε η οικοδόμηση μιας αυτοδιοίκησης ολόκληρης της περιοχής στη βάση της αυτοάμυνας και της υπηρεσίας στους λαούς.

»Η αυτοδιοίκηση ήταν ένα νέο μοντέλο.

»Ωστόσο, η ανεπαρκής εμπειρία των λαών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας δεν τους εμπόδισε να αυτοκυβερνηθούν και να πάρουν θέση, στάση και απόφαση για το μέλλον της Συρίας.

»Γιατί το επιθυμητό σύστημα ήταν ξεκάθαρο και ανοιχτό.

»Γι’ αυτό οι λαοί εργάστηκαν σκληρά για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και έκαναν μεγάλες θυσίες γι’ αυτήν.

»Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 αποφασίστηκε η ίδρυση της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας διατηρώντας παράλληλα το υπάρχον μοναδικό καντονιακό σύστημα και διασφαλίζοντας την αρμονική συνεργασία και ακεραιότητά της.

»Το κύριο καθήκον του είναι να διασφαλίσει ότι τα υπάρχοντα επτά καντόνια μπορούν να συνεργαστούν, να συνεργαστούν και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της εργασίας.

»Η Αυτόνομη Διοίκηση προέκυψε επίσης στη βάση της πολιτικής βούλησης των λαών και αντανακλά τις δραστηριότητες και τις προσπάθειές τους σύμφωνα με την επιθυμία τους να οικοδομήσουν μια μελλοντική Συρία.

»Δημιουργήθηκε με την προοπτική μιας αποκεντρωμένης Συρίας, δηλαδή μιας χώρας χτισμένης στην περιεκτική εμπειρία των πολλών θρησκευτικών και εθνοτικών ταυτοτήτων της περιοχής».

Ποια πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, διπλωματικά και οικονομικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια;

«Για πρώτη φορά, όλοι οι λαοί και οι πεποιθήσεις σε μια περιοχή μπόρεσαν να αυτοκυβερνηθούν σύμφωνα με τη δημοκρατική τους βούληση.

»Αυτό έχει δημιουργήσει μια πολύ πολύτιμη εικόνα που ενσωματώνει τις βασικές θετικές ιδιότητες των ανθρώπων, όπως η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ισότητα των ανθρώπων και η ειρήνη.

»Με αυτό το μοντέλο, η αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο τόσο στη Βόρεια και Ανατολική Συρία όσο και στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

»Υπήρξαν αλλαγές και μετασχηματισμοί, όπως η ανασυγκρότηση ή η αναδιοργάνωση της κοινωνίας, η κατανομή των ρόλων σε όλες τις ταυτότητες και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των γυναικών και των νέων.

»Επιπλέον, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην επανάσταση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας σε πολλούς τομείς – από την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τέχνη μέχρι την αυτοάμυνα.

»Υιοθετήθηκε μια στρατηγική που περιλαμβάνει, αγκαλιάζει και αποδέχεται όλους τους λαούς που ζουν στη Συρία.

»Η πολιτική για την υπέρβαση της κρίσης στη Συρία είναι σαφής και θεμελιώδης.

»Η Αυτόνομη Διοίκηση εκφράστηκε προς αυτή την κατεύθυνση με τη δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 18 Απριλίου 2023.

»Αναλαμβάνονται εντατικές διπλωματικές δραστηριότητες για τη μετάδοση του συστήματος, τη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται και την από κοινού προστασία της περιοχής.

»Στην Επανάσταση της Ροζάβα, γνωστή και ως Επανάσταση των Γυναικών, η γυναικεία διπλωματία συγκεκριμένα έκανε σημαντικές ανακαλύψεις».

Οι λαοί μαθαίνουν στη μητρική τους γλώσσα

«Στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαβάσουν ή να γράψουν στη μητρική τους γλώσσα.

»Τώρα που έχει δημιουργηθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στη μητρική του γλώσσα. έχει εισαχθεί η τρίγλωσση εκπαίδευση στα κουρδικά, αραβικά και συριακά.

»Έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο».

Βήμα μπροστά στην ανάπτυξη της τέχνης και του πολιτισμού

«Θα ήταν ελλιπές να αναλύσουμε τη Βόρεια και την Ανατολική Συρία μόνο από πολιτική και στρατιωτική προοπτική.

»Έχει γίνει ένα βήμα μπροστά στον πολιτισμό και την τέχνη στην περιοχή.

»Προωθείται σε μεγάλο βαθμό ο πολιτισμός και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

»Οι καλλιτέχνες έχουν επίσης συνεισφέρει πολύ στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου συναντώνται διαφορετικά έθνη και θρησκείες.

»Έτσι, έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό επίπεδο καλλιτεχνικής δραστηριότητας τόσο στο Κουρδιστάν όσο και στη Συρία».

Τι προβλήματα έχουν προκύψει αυτά τα έξι χρόνια; τι προβλήματα έχετε αντιμετωπίσει ως νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης;

«Ένα από τα βασικά θέματα στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Αυτόνομη Διοίκηση είναι η υπηρεσιακή δραστηριότητα.

»Ως γνωστόν βρισκόμαστε σε μια μοναδική διαδικασία.

»Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που επηρεάζουν τόσο τις συνθήκες εργασίας όσο και την οικονομική κατάσταση, ο καθένας αισθάνεται υπευθυνότητα ικανός στην κοινωνία.

»Δεχθήκαμε και συνεχίζουμε να δεχόμαστε επιθέσεις με στόχο την εξάλειψη του συστήματος.

»Το τουρκικό κράτος επιτέθηκε ανοιχτά στη Serêkaniyê ήδη από το 2013 και μέχρι σήμερα κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του για να συντρίψει αυτό το σύστημα, να εκτοπίσει τον λαό και να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής.

»Η κατάληψη του Efrin, του Girê Spî, της Serêkaniyê από το τουρκικό κράτος και τα μισθοφορικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του είναι μια πληγή που αιμορραγεί στις καρδιές μας.

»Οι λαοί που κατοικούσαν αρχικά εκεί έπρεπε να καταφύγουν στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

»Οι κάτοικοι της βόρειας και ανατολικής Συρίας βρίσκονται υπό αυστηρό οικονομικό εμπάργκο.

»Μέχρι σήμερα, δεν είμαστε επίσημα αναγνωρισμένοι πολιτικά, επομένως τα κλειστά περάσματα των συνόρων εμποδίζουν τις προμήθειες βοήθειας να φτάσουν στους πρόσφυγες στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

»Κάθε άνθρωπος που ζει στην περιοχή νιώθει βαθιά τη δυσκολία».

Πώς επηρέασε ο πόλεμος το σύστημα;

«Μέχρι σήμερα η Αυτόνομη Διοίκηση έκανε όλο το έργο της σε πολεμικό περιβάλλον.

»Αυτό προκαλεί τόσο δυσκολίες στη ζωή όσο και ψυχολογικά προβλήματα.

»Δεν είναι ένα μοντέλο που διακηρύχθηκε σε περιβάλλον γαλήνης και ηρεμίας.

»Ο πόλεμος έχει προκαλέσει προβλήματα στην επίτευξη του επιθυμητού επιπέδου, που αναφέρεται κυρίως στην εκτέλεση εργασιών και στην παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό.

»Όλες οι εργασίες γίνονται κάτω από επιθέσεις και απόπειρες εισβολών.

»Αυτό έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά μας.

»Στην περιοχή μας επιτίθενται καθημερινά άνθρωποι και καθημερινά υπάρχουν νεκροί.

»Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι δύσκολο να αναπτυχθεί η θεσμοθέτηση.

»Ωστόσο, η Αυτόνομη Διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για να υπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον λαό και να μεταφέρει το πολιτικό της μήνυμα στον λαό της Συρίας και της περιοχής».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση;

«Όλοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία αυτού του έργου. Χτίστηκε με πολύ κόπο και με μεγάλες θυσίες.

»Αυτό το γνωρίζουν και οι κάτοικοι της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

»Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας για να προστατεύσουμε το μοντέλο, να το αναπτύξουμε, να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις και τις επικρίσεις, να μονιμοποιήσουμε τη θεσμοθέτηση που προέκυψε στο πολεμικό περιβάλλον με το υιοθετημένο κοινωνικό συμβόλαιο, να το αναπτύξουμε περαιτέρω και να το γεμίσουμε με περιεχόμενο.

»Βασικός μας στόχος είναι η εκλαΐκευση του νέου μοντέλου στη Συρία και γενικότερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

»Η στρατηγική μας για την επίλυση της συριακής κρίσης είναι ξεκάθαρη.

»Οι προσπάθειές μας να φέρουμε κοντά τους λαούς της Συρίας θα συνεχίζονται πάντα.

»Θεωρούμε στρατηγική σημασία την προστασία των εδαφών μας, την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την κυριαρχία των λαών της Συρίας και τον ενδοσυριακό διάλογο.

»Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε αυτή τη βάση.

»Εάν το καθεστώς στη Δαμασκό προσεγγίσει αυτούς που ενώνουν τις δυνάμεις τους για επιθέσεις κατά της Αυτόνομης Διοίκησης, η κατάσταση στη Συρία θα επηρεαστεί και πάλι αρνητικά.

»Θα οδηγήσει σε συγκρούσεις στη Συρία και τελικά ένα μέρος που ονομάζεται Συρία θα πάψει να υπάρχει.

»Έχουμε προσπαθήσει να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της Συρίας μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον.

»Επιπλέον, κύριος στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τον λαό της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί το αξίζουν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η Γερμανία για την παράτυπη μετανάστευση – Ακυρώνεται de facto η Συνθήκη Σένγκεν, φόβοι για ντόμινο

Μέγας Διδάσκαλος Γαλλίας: Δεν ξεχνάμε τη Μαχσά Αμινί που δολοφόνησαν οι μουλάδες – Ο αγώνας των Ιρανών απέναντι στη θεοκρατική δικτατορία είναι αγώνας όλων μας

Ο πρόεδρος του Ιράν στο Ιράκ και στο ιρακινό Κουρδιστάν – Η Τεχεράνη θέλει να μειώσει τη διεθνή απομόνωση

Οι Κούρδοι αντάρτες (PKK) σκότωσαν τρεις Τούρκους στρατιώτες και έπληξαν δύο ελικόπτερα

Πρόστιμο $364 εκατ. στη Συρία για τον αποκεφαλισμό δύο Αμερικανών στρατιωτών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr