Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόστιμο $364 εκατ. στη Συρία για τον αποκεφαλισμό δύο Αμερικανών στρατιωτών

Πρόστιμο $364 εκατ. στη Συρία για τον αποκεφαλισμό δύο Αμερικανών στρατιωτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον επέβαλε στις 5 Σεπτεμβρίου πρόστιμο 364 εκατομμυρίων δολαρίων στη συριακή κυβέρνηση για το ρόλο της στα βασανιστήρια και την εκτέλεση δύο Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ πριν από 15 χρόνια.

Η απόφαση, που εκδόθηκε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ, Reggie Walton, στις 30 Αυγούστου, θεωρεί την κυβέρνηση της Συρίας οικονομικά υπεύθυνη για τον θάνατο του ειδικού Byron Fouty και του επιτελικού λοχία Alex Jimenez.

Ο Fouty, 19, και ο Jimenez, 25, συνελήφθησαν στις 12 Μαΐου 2007, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτικό παρατηρητήριο των ΗΠΑ στο χωριό Αλ Τάκα, νότια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με δικαστικά αρχεία και δημοσιεύματα, οι στρατιώτες βασανίστηκαν βάναυσα και αποκεφαλίστηκαν από μαχητές που υποστηρίζονται από τη συριακή κυβέρνηση.

Οι οικογένειες των στρατιωτών, εκπροσωπούμενες από τον δικηγόρο Ron Jenkins, υπέβαλαν μήνυση κατά της συριακής κυβέρνησης το 2018.

Η καταγγελία υποστήριξε ότι η υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης επέτρεψε στο πρώην Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, πρόδρομο του ISIS, να απαγάγει, να βασανίσει και να δολοφονήσει τους Φούτι και Χιμένεθ.

Σε μια απόφαση του Ιουλίου, ο δικαστής Walton αποφάσισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση του Ζαρκάουι, η οποία αργότερα έγινε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, είχε λάβει εκπαίδευση, χρηματοδότηση και άλλες μορφές υλικής υποστήριξης από τη Συρία.

Αυτή η βοήθεια ήταν μέρος μιας ευρύτερης συντονισμένης προσπάθειας της συριακής κυβέρνησης να στοχεύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τη διαδικασία, η συριακή κυβέρνηση ούτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο ούτε απάντησε στις κατηγορίες.

Ωστόσο, ο δικηγόρος Τζένκινς δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα ενημερωθεί επίσημα για την απόφαση του δικαστηρίου.

Για την επιβολή της απόφασης, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία της Συρίας εντός της δικαιοδοσίας τους ή να καταδιώξουν περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από τη Συρία στο εξωτερικό.

Ο Τζένκινς αναγνώρισε ότι τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια, αλλά τόνισε τη δέσμευσή του στο έργο.

«Δεν είναι εύκολο», είπε. «Αλλά είμαστε έτοιμοι να το δουλέψουμε για όσο διάστημα χρειαστεί».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε κατά της Τέιλορ Σουιφτ: «Τη μισώ»

Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – Ρεπουμπλικανοί διαδίδουν ότι τον προστατεύει ο Θεός

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η Γερμανία για την παράτυπη μετανάστευση – Ακυρώνεται de facto η Συνθήκη Σένγκεν, φόβοι για ντόμινο

Ουάσιγκτον: Ημίγυμνη χορεύτρια LGBTQ χόρεψε πάνω σε περιπολικό (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr