Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Yury Dolgorukiy (K-535) έξω για συντήρηση και εκσυγχρονισμό

Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Yury Dolgorukiy (K-535) έξω για συντήρηση και εκσυγχρονισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη προγραμματισμένη συντήρηση του στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων «Yury Dolgorukiy (K-535)» (SSBN). Αυτές τις πληροφορίες μοιράστηκε ο Βλαντιμίρ Μάλτσεφ, επικεφαλής του Κινήματος Υποστήριξης του Πανρωσικού Στόλου.

Το «Yury Dolgorukiy (K-535)», το κύριο σκάφος του Project 955 (κλάση Borey), βρίσκεται υπό την αρχική του προγραμματισμένη επισκευή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια.

Με την ολοκλήρωση, το υποβρύχιο αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει επτά υποβρύχια από τις κατηγορίες Project 955 και 955A (Borey-A), καθένα από τα οποία φέρει 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava.

Η ναυπήγηση του «Yury Dolgorukiy (K-535)» ξεκίνησε το 2008 και παραδόθηκε επίσημα στο Πολεμικό Ναυτικό το 2013.

Επιπλέον, τον Ιούνιο, το «Irkutsk (K-132)», ένα υποβρύχιο Project 949AM του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, ικανό να μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, είχε ξεκινήσει δοκιμές στη θάλασσα.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει το Project 955A (Borey-A) SSBN «Knyaz Pozharsky» και ακόμα τρία υποβρύχια το 2024.

Σχετικά με την κατηγορία των υποβρυχίων

Τα υποβρύχια κλάσης Borey (Project 955/955A) είναι η τελευταία γενιά ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, που έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τα παλαιά υποβρύχια της Σοβιετικής εποχής όπως οι κατηγορίες Delta III, Delta IV και Typhoon.

Η ανάπτυξη της κλάσης Borey ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετά από μια σημαντική μείωση της βιομηχανικής και ναυπηγικής ικανότητας της Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το πρώτο υποβρύχιο της κατηγορίας, «Yury Dolgorukiy (K-535)», αντιμετώπισε καθυστερήσεις και τέθηκε σε υπηρεσία μόλις το 2013 μετά από πάνω από μια δεκαετία ανάπτυξης.

Αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του εργατικού δυναμικού της Ρωσίας στη ναυπηγική βιομηχανία και των προκλήσεων με την ανάπτυξη του πυραυλικού της συστήματος, του R-30 Bulava SLBM.

Ο σχεδιασμός της κατηγορίας Borey περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες που ενισχύουν την απόδοση, τη μυστικότητα και την αντοχή του.

Η παραλλαγή Borey-A διαθέτει πιο βελτιωμένο κύτος, βελτιωμένα ηλεκτρονικά και πιο αποτελεσματικό σύστημα πρόωσης, καθιστώντας το πιο αθόρυβο και πιο ευέλικτο από τους προκατόχους του.

Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι το σύστημα πρόωσης αντλίας-τζετ, που εισήχθη στην κατηγορία Borey-A, το οποίο παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες stealth μειώνοντας τις ακουστικές υπογραφές.

Αυτά τα υποβρύχια είναι επίσης εξοπλισμένα με σφαιρική διάταξη σόναρ για βελτιωμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Η κατασκευή του στόλου της κατηγορίας Borey βρίσκεται σε εξέλιξη, με σχέδια να ολοκληρωθούν τουλάχιστον δέκα μονάδες.

Ο στόλος χωρίζεται μεταξύ του Βόρειου Στόλου, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Αρκτική, και του Στόλου του Ειρηνικού, αντικατοπτρίζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ρωσίας για διατήρηση πυρηνικής παρουσίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Με το πλοίο Port Olya-3 μεταφέρθηκαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στη Ρωσία

Πέσεις στον Στάρμερ να επιτρέψει στο Κίεβο «βαθιά» χτυπήματα στη Ρωσία

Μεντβέντεφ: Έχουμε ήδη τυπικά τους λόγους για να ρίξουμε πυρηνικά

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν από 103 αιχμαλώτους πολέμου

Η ουκρανική 5η ταξιαρχία αρμάτων μάχης αποκτά άρματα μάχης Leopard 1 με πρόσθετη θωράκιση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr