Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αμυνθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας που συνεκλήθη εκτάκτως μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ νωρίς το πρωί της Κυριακής με εκατοντάδες ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να συνεχίσουμε να τηρούμε έναν απλό κανόνα:

»Όποιος μας βλάπτει, τον βλάπτουμε», δήλωσε.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Κυριακή 25/8 σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στην πόλη Χιάμ στον νότιο Λίβανο.

Κανονικά η συνάντηση στο Κάιρο

Αν και είναι ασαφές ποια τροπή θα πάρουν οι συζητήσεις στο Κάιρο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή 25/8 ότι παρά την κλιμάκωση με τον Λίβανο, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ -ο διευθυντής της Μοσάντ, ο αρχηγός της Shin Bet και ο διοικητής των IDF Νιτζάν Αλόν αναμένεται να ταξιδέψουν στο Κάιρο αργότερα την Κυριακή για τη συνάντηση με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου.

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με drones στο βόρειο Ισραήλ

Επίθεση στο βόρειο Ισραήλ πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Κυριακής η λιβανέζικη παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Με πλήγματα στο νότιο Λίβανο απάντησε η ισραηλινή αεροπορία.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι το πρώτο στάδιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ ολοκληρώθηκε.

Χαρακτήρισε την επίθεση επιτυχημένη και αναφέρει ότι επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι με 320 ρουκέτες και drones.

Ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε μήνυμά του:

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ πρέπει να φύγει αμέσως (…) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του».

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, έχουν γίνει εκκενώσεις πληθυσμού στο Γκολάν, στη Γαλιλαία και σε περιοχές κοντά στη Χάιφα.

Μια γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στην πόλη Άκρα.

Στην πρώτη ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ ανέφερε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο.

Στις 7 το πρωί ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα.

Προηγήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες προληπτικά πλήγματα από αέρος του Ισραήλ προς τον Λίβανο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκαν προετοιμασίες της Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει «επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο «X», ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Οι φόβοι για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και αυτόν μερικές ώρες αργότερα του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον φόνο κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων σήμερα επαναλαμβάνονται στο Κάιρο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκερκ, του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και του επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε επίσης στο Κάιρο αν και δεν συμμετέχει απευθείας στις συνομιλίες.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ μίλησε στη διάρκεια της νύχτας με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε χτυπήματα ακριβείας στον Λίβανο, για να αποτρέψει μια επικείμενη απειλή κατά των πολιτών του Ισραήλ.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Βηρυτό και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας» είπε ο Γκάλαντ.

Και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στάρμερ και Μπάιντεν θα συζητήσουν αν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθιά στη Ρωσία

Εμφύλιος στην οικογένεια του Ρούπερτ Μέρντοχ για την περιουσία

Μαθηματικός παραδέχτηκε ότι το «έκανε» με 16χρονο – Τα σημάδια από τα νύχια της στην πλάτη του

Οι Άρχοντες του Οικ. Πατριαρχείου καταδίκασαν την επίθεση Τούρκων ακροδεξιών τραμπούκων σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Σμύρνη

Η Ελλάδα δεν αντέχει τριετή γεωπολιτική αδράνεια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr