Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαμηλόβαθμος Βρετανός διπλωμάτης παραιτήθηκε επειδή η Βρετανία πουλά όπλα στο Ισραήλ

Χαμηλόβαθμος Βρετανός διπλωμάτης παραιτήθηκε επειδή η Βρετανία πουλά όπλα στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας Βρετανός διπλωμάτης που εδρεύει στην Ιρλανδία παραιτήθηκε λόγω πωλήσεων βρετανικών όπλων στο Ισραήλ, κατηγορώντας σε ένα email που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα 19/8 ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να υποκινεί εγκλήματα πολέμου.

Οι εικόνες του email παραίτησής το,υ που εστάλη σε συναδέλφους του την Παρασκευή 16/8, δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, με τον Μαρκ Σμιθ, ο οποίος εδρεύει στη βρετανική πρεσβεία στο Δουβλίνο, να γράφει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ».

Ο Σμιθ, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως ειδικό στην πολιτική πωλήσεων όπλων, ήταν δεύτερος γραμματέας που ασχολήθηκε με την «αντιτρομοκρατία», μια σχετικά κατώτερη θέση στο εξωτερικό.

Σε μια επακόλουθη δήλωση, ο Σμιθ είπε ότι «έγραψε στον υπουργό Εξωτερικών ενημερώνοντάς τον για την παραίτησή μου και τον προέτρεψε να επανεξετάσει επειγόντως την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάσταση στη Γάζα», σύμφωνα με το BBC τη Δευτέρα 19/8.

«Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες ξεκάθαρων και αναμφισβήτητων παραδειγμάτων εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα που διαπράττονται από το κράτος του Ισραήλ», έγραψε ο Σμιθ στο email παραίτησης.

Είπε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα των πωλήσεων όπλων που εξέφρασε «σε κάθε επίπεδο» της FCDO (Foreign, Commonwealth and Development Office) -του υπουργείου Εξωτερικών- «αγνοήθηκαν» και κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν είχε «ισχυρό και διαφανές» καθεστώς αδειοδότησης εξαγωγών όπλων, λέγοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να εργάζεται για ένα τμήμα που «μπορεί να είναι συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου».

Ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε ότι ενώ δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρεί το διεθνές δίκαιο».

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξάγουμε αντικείμενα εάν ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση μιας σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι διέταξε νομική επανεξέταση του κατά πόσον οι άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ που εκδόθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο κινδύνευαν να διευκολύνουν τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Θα παράσχουμε ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία αναθεώρησης», ανέφερε η FCDO στη δήλωσή της.

Ο Ντέιβιντ Λάμι είχε προηγουμένως υποδείξει ότι δεν θα υπάρξει «καθολική απαγόρευση» στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, αλλά ότι «θα εξετάσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τα επιθετικά όπλα στη Γάζα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκδώσει 42 στρατιωτικές άδειες στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου -την ημερομηνία της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ- μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η επιστολή παραίτησης:


Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Νετανιάχου: Οι Χούτι θα πληρώνουν βαρύ τίμημα κάθε φορά που θα προσπαθούν να μας βλάψουν

«Iron Beam» – Με λέιζερ η «τελική γραμμή» αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ

Με το πλοίο Port Olya-3 μεταφέρθηκαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στη Ρωσία

Η Κίνα ναυπηγεί παγκόσμια ναυτική κυριαρχία – Το αεροπλανοφόρο Fujian με ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr