Η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για στρατιωτική, ασφάλεια και αντιτρομοκρατική συνεργασία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις 15 Αυγούστου, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια στην Άγκυρα.
Οι δύο γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με τις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) που εδρεύουν στην ορεινή περιοχή του βόρειου Ιράκ.
Το Ιράκ είπε ότι οι επιχειρήσεις παραβιάζουν την κυριαρχία του, αλλά η Άγκυρα λέει ότι είναι απαραίτητες για να προστατευθεί.
Οι δεσμοί έχουν βελτιωθεί από πέρυσι, όταν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για θέματα ασφάλειας, και μετά από επίσκεψη τον Απρίλιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βαγδάτη, όπου είπε ότι οι σχέσεις έχουν εισέλθει σε νέα φάση.
Άγκυρα και Βαγδάτη πραγματοποίησαν τέταρτο γύρο συναντήσεων αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού διαλόγου.
Τον Μάρτιο, το Ιράκ χαρακτήρισε το PKK ως «απαγορευμένη οργάνωση στο Ιράκ» – μια κίνηση που χαιρέτισε η Τουρκία.
Ο Φιντάν, μιλώντας μαζί με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν μετά τις συνομιλίες τους στην Άγκυρα, είπε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε από τους υπουργούς Άμυνας και των δύο πλευρών έχει «ιστορική σημασία», ενώ ο Χουσεΐν είπε ότι ήταν «η πρώτη στην ιστορία του Ιράκ και της Τουρκίας» σε αυτό. πεδίο.
«Μέσω των κοινών κέντρων συντονισμού και εκπαίδευσης που σχεδιάζονται σε αυτή τη συμφωνία, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε τη συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο», είπε ο Φιντάν.
«Θέλουμε να προωθήσουμε την κατανόηση που αναπτύσσουμε με το Ιράκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω συγκεκριμένων βημάτων στο έδαφος», πρόσθεσε.
Τουρκική διπλωματική πηγή είπε ότι, με τη συμφωνία, θα δημιουργηθεί ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού Ασφαλείας στη Βαγδάτη μαζί με ένα Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης και Συνεργασίας στη Μπασίκα.
Ο Χουσεΐν, μιλώντας για το στρατόπεδο εκπαίδευσης Μπασίκα, είπε ότι «το βάρος θα βαρύνει τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στις 12 Αυγούστου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είπε στο Reuters ότι τα πρόσφατα βήματα που έγιναν από την Τουρκία και το Ιράκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σημείωσαν μια καμπή στους δεσμούς, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ήθελε η Βαγδάτη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να χαρακτηρίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση.
Το PKK, το οποίο διεξάγει εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους από το 1984, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.