Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κάμαλα Χάρις εμποδίζει έρευνα για τους δεσμούς του Φιλ Γκόρντον με φιλοϊρανικό λόμπι

Η Κάμαλα Χάρις εμποδίζει έρευνα για τους δεσμούς του Φιλ Γκόρντον με φιλοϊρανικό λόμπι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εμποδίζει μια έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με τους δεσμούς του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Φιλ Γκόρντον με ένα δίκτυο επιρροής της ιρανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Washington Free Beacon.

Το δίκτυο που είναι γνωστό ως Ιρανική Πρωτοβουλία Εμπειρογνωμόνων αποκαλύφθηκε από μια κοινή έρευνα της ιστοσελίδας Iran International και της Semafor τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, ο γερουσιαστής Tom Cotton και η βουλευτής Elise Stefanik ξεκίνησαν έρευνα για τις σχέσεις του Γκόρντον.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη μακροχρόνια σχέση του Γκόρντον με την αξιωματούχο του Πενταγώνου Αριάν Ταμπαταμπάι (Ariane Tabatabai), ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που συμμετέχει σε επιχείρηση της ιρανικής κυβέρνησης για την επέκταση της επιρροής της Τεχεράνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Χάρις δεν απάντησε στην προθεσμία της 9ης Αυγούστου από τον Κότον και τη Στέφανικ για να εξηγήσει τους δεσμούς του Γκόρντον με την Ταμπαταμπάι και το φιλο-Τεχεράνη δίκτυο.

«Αποτύχατε να απαντήσετε εντός της προθεσμίας μου ή να αντιμετωπίσετε κατάλληλα αυτήν την απειλή για την εθνική ασφάλεια που προέρχεται από το προσωπικό σας», έγραψε ο Κότον σε επιστολή προς την Χάρις την Πέμπτη 14/8.

«Η παρουσία ενός τέτοιου προφανούς κινδύνου για την ασφάλεια στον εσωτερικό σας κύκλο θα έπρεπε να έχει τραβήξει τη μέγιστη προσοχή σας.

»Εγείρει το ερώτημα εάν γνωρίζετε τους πιθανούς δεσμούς του κ. Γκόρντον με το ιρανικό καθεστώς και απλώς βρίσκετε τις πολιτικές σας αρκετά ευθυγραμμισμένες με τις πολιτικές της Τεχεράνης. συμφέροντα που οι δεσμοί με αυτό το καθεστώς δεν σας αφορούν».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κορυφαίοι νομοθέτες που επιβλέπουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απείλησαν να κλητεύσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την αποτυχία της υπηρεσίας να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του απεσταλμένου για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, , Ρόμπερτ Μάλεϊ, που έχει ανασταλεί.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Jim Risch και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Michael McCaul εξέφρασαν βαθιά απογοήτευση για την έλλειψη διαφάνειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την αναστολή της άδειας ασφαλείας του Ρόμπερτ Μάλεϊ.

Ο Μάλεϊ διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις αρχές του 2021 για να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, υποστηρίζοντας την ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τους πυρηνικούς περιορισμούς.

Παρά τις προσπάθειες, η συμφωνία δεν έχει αποκατασταθεί μετά την αποχώρηση του Τραμπ το 2018.

Τον Απρίλιο του 2023, ο Μάλεϊ τέθηκε σε άδεια και η άδεια ασφαλείας του ανεστάλη.

Η Iran International ανέφερε για πρώτη φορά το περιστατικό δύο μήνες αργότερα, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να βρει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση του Μάλεϊ.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ και αυξάνονται οι εντάσεις Ιράν-Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις τελεί υπό αυξημένο έλεγχο όσον αφορά τον χειρισμό της σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Τα άλυτα ερωτήματα σχετικά με τους δεσμούς του Γκόρντον με την Πρωτοβουλία Εμπειρογνωμόνων του Ιράν και η έλλειψη πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αναστολή του Ρόμπερτ Μάλεϊ εφιστούν την προσοχή, υπογραμμίζοντας την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης σε ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπορεί να εξαπολυθεί επίθεση από το Ισραήλ στο Ιράν «σε άμεσο χρονικό διάστημα»

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να «τσακίσει» Ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς

Τα λαμόγια της απληστίας περιμένουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή για να κερδοσκοπήσουν

Αλί Χαμενεΐ: Οι μουσουλμάνοι έχουμε κοινό εχθρό το Ισραήλ – Με τη βοήθεια του Θεού θα το καταστρέψουμε

Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Αν. Ουκρανία και ο Ρούτε υπόσχεται στήριξη στον Ζελένσκι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr