Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ του Ιράν καταδίκασε τον «ψυχολογικό πόλεμο» της Δύσης για να μην επιτεθεί στο Ισραήλ

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ του Ιράν καταδίκασε τον «ψυχολογικό πόλεμο» της Δύσης για να μην επιτεθεί στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ καταδίκασε τον «εχθρικό ψυχολογικό πόλεμο» με στόχο να αναγκάσει τη χώρα να επανεξετάσει τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Μιλώντας την Τετάρτη 14/8, ο Χαμενεΐ τόνισε ότι οποιαδήποτε μη τακτική υποχώρηση —είτε είναι στρατιωτική, πολιτική ή οικονομική— προκαλεί «θεϊκή οργή», σύμφωνα με το Ιερό Κοράνι.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα, αφού παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Είχε καυχηθεί για την ελευθερία κινήσεών του καθώς έκανε βόλτες στην Τεχεράνη λίγες ώρες πριν από τη εξόντωσή του.

Στη συνέχεια, το Ιράν προσέφερε το χρόνο του καθώς σταθμίζει αντίποινα.

«Οι κυβερνήσεις που υποκύπτουν στις απαιτήσεις των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη δύναμη των εθνών που εκπροσωπούν, θα μπορούσαν να αψηφήσουν αυτές τις πιέσεις εάν βασίζονταν στη δύναμη του λαού τους και αξιολογούσαν με ακρίβεια τις πραγματικές, εξωραϊσμένες ικανότητες των αντιπάλων τους», είπε ο Χαμενεΐ.

Άσκησε περαιτέρω κριτική στη μακροχρόνια συνήθεια της «υπερβολής» των δυνατοτήτων του εχθρού για να ενσταλάξει τον φόβο, επισημαίνοντας αυτό που περιέγραψε ως προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν χρησιμοποιεί τις δικές του ψυχολογικές τακτικές, χτίζοντας σασπένς απειλώντας με αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγιε, ωστόσο δεν λαμβάνει άμεση δράση.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ισλαμική κυβέρνηση φοβάται την κλιμάκωση, αλλά χρησιμοποιεί την απειλή μιας επίθεσης στο Ισραήλ για να λάβει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι μια εκεχειρία στη Γάζα μπορεί να αποτρέψει τα πιθανά αντίποινα του Ιράν, ενώ η Χαμάς μπορεί να χρησιμοποιήσει την παύση των εχθροπραξιών για να ανασυνταχθεί και να αποφύγει την πλήρη ήττα.

Καθώς οι δυτικές δυνάμεις προειδοποιούν το Ιράν για αντίποινα, προτρέποντας σε αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί η κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων από τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα, οι ιρανικές Αρχές απέρριψαν τις προειδοποιήσεις ως «παράλογες και υπερβολικές».

Η Τεχεράνη διεκδίκησε το δικαίωμά της να εκδικηθεί για τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη χωρίς να ζητήσει εξωτερική άδεια.

Ο Νάσερ Κανανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, επέκρινε τα δυτικά έθνη για την «απάθεια» τους, ισχυριζόμενος ότι αυτή επέτρεψε στο Ισραήλ να διαπράξει «μια μυριάδα διεθνών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου», στον πόλεμο της Γάζας, ενώ παραμένει “ατιμώρητο”».

Εν τω μεταξύ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς απειλεί να μποϊκοτάρει τις τελευταίες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα ιρανικών αντιποίνων.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, επιβεβαίωσε επίσης το δικαίωμα του Ιράν να αντιδράσει, ευθυγραμμιζόμενος δημόσια με τη στάση του Ανώτατου Ηγέτη, αν και φέρεται ότι έχει εκφράσει ιδιωτικά ανησυχίες για τον αντίκτυπο της κλιμάκωσης και προέτρεψε τον Χαμενεΐ να το ξανασκεφτεί.

Ο πρόεδρος του Ιράν αναγνώρισε ότι ο πόλεμος είναι ανεπιθύμητος, αλλά επιβεβαίωσε το δικαίωμα σε «τιμωρητικές απαντήσεις εναντίον ενός επιτιθέμενου», σύμφωνα με το IRNA.

Εν τω μεταξύ, το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ ανέφερε ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη ότι οποιαδήποτε άμεση επίθεση από την Τεχεράνη θα πυροδοτούσε ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό έδαφος, τονίζοντας την προσπάθειά του να αντεπιτεθεί, ακόμη και χωρίς ισραηλινές απώλειες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε κατά της Τέιλορ Σουιφτ: «Τη μισώ»

Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – Ρεπουμπλικανοί διαδίδουν ότι τον προστατεύει ο Θεός

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Νετανιάχου: Οι Χούτι θα πληρώνουν βαρύ τίμημα κάθε φορά που θα προσπαθούν να μας βλάψουν

Ουάσιγκτον: Ημίγυμνη χορεύτρια LGBTQ χόρεψε πάνω σε περιπολικό (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr