Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαρωτικές συλλήψεις στο Ιράν υπόπτων συνεργατών της Μοσάντ που σκότωσαν τον Χανίγιε

Σαρωτικές συλλήψεις στο Ιράν υπόπτων συνεργατών της Μοσάντ που σκότωσαν τον Χανίγιε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ιράν συνέλαβε περισσότερα από είκοσι άτομα, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών πληροφοριών, στρατιωτικών αξιωματούχων και εργαζομένων σε στρατιωτικό ξενώνα στην Τεχεράνη μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σύμφωνα με δύο Ιρανούς που γνωρίζουν την έρευνα.

Ο Χανίγιε βρισκόταν την Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν και διέμενε σε έναν ξενώνα στη βόρεια Τεχεράνη όταν σκοτώθηκε.

«Η θέρμη της απάντησης στη δολοφονία του Χανίγιε υπογραμμίζει πόσο καταστροφική ήταν αυτή η αποτυχία ασφαλείας για την ηγεσία του Ιράν, με τη δολοφονία να λαμβάνει χώρα σε αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα στην πρωτεύουσα της χώρας λίγες ώρες από την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας», ανέφεραν οι New York Times.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ, προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε τρία ξεχωριστά δωμάτια του κτιρίου όπου διέμενε η Χανίγιε, ανέφερε η βρετανική Telegraph.

Ιρανοί αξιωματούχοι και η Χαμάς δήλωσαν την Τετάρτη 31/7 ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη δολοφονία.

Αλλά το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί ότι ήταν υπεύθυνο για την τοποθέτηση της βόμβας.

«Η αντίληψη ότι το Ιράν δεν μπορεί ούτε να προστατεύσει την πατρίδα του ούτε τους βασικούς του συμμάχους θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το ιρανικό καθεστώς, γιατί ουσιαστικά σηματοδοτεί στους εχθρούς του ότι αν δεν μπορέσουν να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία, μπορούν να την αποκεφαλίσουν», είπε ο Αλί Βαέζ, διευθυντής σε θέματα Ιράν για τη «Διεθνή Ομάδα Κρίσεων».

Η εξειδικευμένη μονάδα πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης για την κατασκοπεία ανέλαβε την έρευνα και καταδιώκει υπόπτους που ελπίζει ότι θα την οδηγήσουν σε μέλη της ομάδας δολοφόνων που σχεδίασαν, βοήθησαν και πραγματοποίησαν την εξολόθρευση του Χανίγιε, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των ερευνών.

Η είδηση ​​των σαρωτικών συλλήψεων ήρθε μετά την ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους ότι «το εύρος και οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο».

Μετά την επίθεση, Ιρανοί πράκτορες ασφαλείας εισέβαλαν στον ξενώνα, ανέφεραν οι New York Times.

Οι πράκτορες έθεσαν όλα τα μέλη του προσωπικού του ξενώνα σε καραντίνα, συνέλαβαν ορισμένους και κατέσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τηλεφώνων, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς.

Μια ξεχωριστή ομάδα πρακτόρων ανέκρινε ανώτερους στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών με ρόλους στη διαφύλαξη της πρωτεύουσας.

Αρκετοί από αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς.

Όταν οι πράκτορες ασφαλείας εισέβαλαν στο συγκρότημα του ξενώνα, χτένισαν κάθε εκατοστό του, επιθεωρώντας κάμερες παρακολούθησης με βίντεο που χρονολογούνται εδώ και μήνες, καθώς και λίστες καλεσμένων.

Εξέταζαν επίσης τους ερχομούς και τις αποχωρήσεις μελών του προσωπικού, τα οποία μέλη του προσωπικού ελέγχονται αυστηρά πριν από την πρόσληψη και προέρχονται από τις λίστες «πιστών» που διατηρούν οι Φρουροί της Επανάστασης καθώς και από το Μπασίτζ, την παραστρατιωτική εθελοντική ομάδα δράσης, δήλωσαν οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στα διεθνή και εγχώρια αεροδρόμια της Τεχεράνης, όπου έχουν αναπτυχθεί Ιρανοί πράκτορες, οι οποίοι κοιτάνε σχολαστικά βίντεο μηνών για να εντοπίσουν κάτι, βίντεο από κάμερες ασφαλείας από τα σαλόνια αφίξεων και αναχωρήσεων και εξετάζοντας τις λίστες πτήσεων, είπαν οι δύο Ιρανοί.

Είπαν επίσης ότι το Ιράν πιστεύει ότι μέλη της ομάδας δολοφόνων της Μοσάντ εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.

Ένας Ιρανός μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει, είπε ότι δεν γνώριζε τις συλλήψεις, αλλά είπε ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας είχαν αναθεωρηθεί πλήρως τις τελευταίες δύο ημέρες για ανώτερους αξιωματούχους.

Τα στοιχεία ασφαλείας για τους ανώτερους αξιωματούχους άλλαξαν και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός όπως τα κινητά τηλέφωνα άλλαξαν. Είπε ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι μεταφέρθηκαν σε διαφορετική τοποθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Νετανιάχου: Οι Χούτι θα πληρώνουν βαρύ τίμημα κάθε φορά που θα προσπαθούν να μας βλάψουν

Μέγας Διδάσκαλος Γαλλίας: Δεν ξεχνάμε τη Μαχσά Αμινί που δολοφόνησαν οι μουλάδες – Ο αγώνας των Ιρανών απέναντι στη θεοκρατική δικτατορία είναι αγώνας όλων μας

Ιμάμης: «Η παρακμή της Δύσης θα γεννήσει το Ισλάμ από τις στάχτες του»

«Iron Beam» – Με λέιζερ η «τελική γραμμή» αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr