Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The National: Δυτικοί αξιωματούχοι έταξαν ενεργειακά και τραπεζικά ανταλλάγματα στον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ δεν πλήξει πολύ σκληρά το Ισραήλ

The National: Δυτικοί αξιωματούχοι έταξαν ενεργειακά και τραπεζικά ανταλλάγματα στον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ δεν πλήξει πολύ σκληρά το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της στον Λίβανο έχουν λάβει έμμεσα «κίνητρα» από δυτικούς απεσταλμένους για να διασφαλίσουν ότι τα αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης Χαμάς από το Ισραήλ δεν θα οδηγήσουν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, δήλωσαν την Παρασκευή 2/8 πολιτικές πηγές στη Βηρυτό.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν αρχηγός της σιιτικής ισλαμιστικής παραστρατι
ωτικής οργάνωσης και πολιτικού κόμματος, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε την Πέμπτη 1/8 ότι οι κόκκινες γραμμές που πέρασε το Ισραήλ με την εξολόθρευση του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, θα εισαγάγουν μια «νέα φάση» της πολυμέτωπης σύγκρουσης που θα κάνει το Ισραήλ να «κλάψει».

Ο Σουκρ και ένας Ιρανός στρατιωτικός συνεργάτης σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά στα νότια προάστια της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης 30/7.

Τρεις γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν επίσης και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Ώρες αργότερα, ο Χανίγιε σκοτώθηκε σε έκρηξη στην κατοικία του στην Τεχεράνη, μετά την παρουσία του στην ορκωμοσία του προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ότι πραγματοποίησε την επίθεση με drone που σκότωσε τον Σουκρ αλλά όχι την επίθεση που σκότωσε τον Χανίγιε.

Τα μέσα με τα οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί – με ορισμένες αναφορές να υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για επίθεση με πύραυλο και άλλες ότι επρόκειτο για βόμβα που τοποθετήθηκε στην κατοικία του και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

Τα δύο γεγονότα σημάδεψαν μια κλιμάκωση με σημαντικές επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή γενικά και τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ειδικότερα.

Το Ισραήλ, το Ιράν και η Χαμάς έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι δεν επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο, αλλά οι όρκοι για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ υποδηλώνουν ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να ακολουθήσει ένας σκληρότερος κύκλος βίας σε μέρη της περιοχής.

Η περιοχή βιώνει ήδη τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Γάζα, ο οποίος έχει κλιμακωθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται κράτη και ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις από την Υεμένη και το Ιράκ μέχρι τον Λίβανο και τη Συρία.

Κίνητρα και δεσμεύσεις

Δύο Λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν στο «The National» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι δυτικοί μεσολαβητές, που είχαν επαφή με την κυβέρνηση στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα, έδωσαν έμμεσα κίνητρα για να περιορίσουν την έκταση της απάντησης της Χεζμπολάχ.

Προειδοποίησαν επίσης ότι η κατάσταση «μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να επεκταθεί», εάν η στρατιωτική απάντηση της ομάδας δεν υπολογιστεί προσεκτικά.

«Μεταξύ των κινήτρων που υπαινίχθηκαν, αν και ανεπίσημα, από τους διαμεσολαβητές ήταν η δέσμευση να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος των λιβανέζικων τραπεζών που κρατούν χρηματοοικονομικές καταθέσεις και να βοηθήσουν στη δίωξη ατόμων που κατάφεραν να μεταφέρουν λαθραία μεγάλα χρηματικά ποσά έξω από τον Λίβανο», είπε μία από τους πηγές.

«Επιπλέον, προτάθηκε η βοήθεια για πολιτικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού φακέλου.

»Υπήρχαν επίσης ιδέες για τη διευκόλυνση έργων για τη σύνδεση του Λιβάνου με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από την Ιορδανία και την Αίγυπτο», πρόσθεσε η πηγή.

Ο Λίβανος αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να παράσχει αρκετή δύναμη στον λαό του, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από μια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2019, όταν το σύστημα κατέρρευσε εντελώς μετά από χρόνια κατασπατάλησης δημοσίων πόρων.

Είχε ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποτίμηση 95% του εθνικού νομίσματος.

Οι αποκαλύψεις υπεξαίρεσης από αξιωματούχους πίεσαν για δίωξη ηγετών του λιβανέζικου χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος, μετά την κατάρρευσή του, άφησε τους καταθέτες αποκλεισμένους από τις αποταμιεύσεις τους.

Μια επιστροφή στα έργα του αγωγού Αιγύπτου-Ιορδανίας –«παγωμένο» τα τελευταία δύο χρόνια– θα ήταν ένα όφελος για τον διψασμένο για ενέργεια Λίβανο.

Η χώρα είχε αρχικά υπογράψει συμφωνία εισαγωγής 650 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων από την Αίγυπτο και τη Συρία τον Ιούνιο του 2022.

Παρόμοια συμφωνία είχε συμφωνηθεί για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ιορδανία μέσω Συρίας στον Λίβανο.

Η διευκολυνόμενη από τις ΗΠΑ συμφωνία θα είχε χρησιμοποιήσει δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο μέσω της Συρίας.

Η Δαμασκός θα διένειμε μέρος αυτού του φυσικού αερίου στο εσωτερικό της προτού στη συνέχεια προωθήσει μια μικρότερη ποσότητα φυσικού αερίου στον Λίβανο μέσω του Arab Gas Pipeline.

Ωστόσο, η συμφωνία σταμάτησε εν μέσω καθυστέρησης στη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και των φόβων ότι θα εμπλέκονταν οι αραβικές χώρες στην παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Ο Λίβανος είναι επίσης χωρίς πρόεδρο για σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του Μισέλ Αούν τον Οκτώβριο του 2022.

Το βαθιά διχασμένο σημερινό κοινοβούλιο απέτυχε 12 φορές να εκλέξει διάδοχο, με τα ανταγωνιστικά μπλοκ να υποστηρίζουν δύο διαφορετικούς υποψηφίους.

Η φατρία υπέρ της Χεζμπολάχ υποστηρίζει τον ηγέτη της Μαράντα, Σουλεϊμάν Φραντζιέ, ενώ οι αντίπαλοί τους υποστηρίζουν τον πρώην υπουργό Τζιχάντ Αζούρ.

Λεπτομέρειες για τα κίνητρα επιβεβαίωσε ο δεύτερος πολιτικός αξιωματούχος.

«Η Χεζμπολάχ απαντά λέγοντας ότι οι εσωτερικές διαφωνίες και ζητήματα δεν μπορούν να συνδεθούν με τον πόλεμο με το Ισραήλ», είπε η πηγή.

Σε αγκίστρια

Πριν το πλήγμα της Τρίτης 30/7 το βράδυ στη Βηρυτό, η πρωτεύουσα του Λιβάνου βρισκόταν σε συναγερμό για μέρες.

Τα ισραηλινά αντίποινα έγιναν για την επίθεση με ρουκέτα στη συριακή -υπό ισραηλινή κατοχή- πόλη των Δρούζων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν που σκότωσε δώδεκα παιδιά.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την επίθεση στη Χεζμπολάχ, η οποία αρνήθηκε ανάμειξη.

Το Ισραήλ είπε ότι ο Σουκρ ενορχήστρωσε την επίθεση, αλλά ο Νασράλα αρνήθηκε και πάλι ότι εμπλέκεται η Χεζμπολάχ, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο αναχαίτισης που συνετρίβη στην πόλη.

«Θέλουν να μετριάσουν τα αντίποινά μας», είπε ο κ. Νασράλα στην ομιλία του την Πέμπτη 1/8, προσθέτοντας ότι «ο εχθρός πρέπει να περιμένει την οργή και την εκδίκηση των αξιότιμων ανθρώπων αυτού του έθνους».

Οι εξολοθρεύσεις των τζιχαντιστών ηγετών ενέτειναν τις εκκλήσεις της Δύσης για αποκλιμάκωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι και ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι επισκέφθηκαν τη Βηρυτό την Πέμπτη 1/8 και ταξίδεψαν στο Ισραήλ την Παρασκευή 2/8 σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις εντάσεις.

Στον Λίβανο, συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Najib Mikati, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Nabih Berri και τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Abdallah Bou Habib.

Σύμφωνα με έναν από τους Λιβανέζους αξιωματούχους που μίλησε στο «The National», τα μηνύματα προς την κυβέρνηση στη Βηρυτό περιελάμβαναν «ισραηλινές απειλές».

«Το Ισραήλ θέλει νέες ρυθμίσεις ασφαλείας συμπληρωματικές προς το ψήφισμα 1701, απαιτώντας από τον Λίβανο να εκκενώσει την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι από οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία, εκτός από τον στρατό», είπε μια από τις πηγές.

«Το Ισραήλ ζητά από τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να δηλώσουν παράδοση μετά την επίθεση στη Βηρυτό. Αυτό δεν θα συμβεί».

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις καλούν «και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, βασιζόμενα στο υπάρχον πλαίσιο της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, ενώ τα προτρέπουν να μην βλάψουν τους αμάχους».

«Δεν είναι θέμα εγγυήσεων, αλλά μάλλον μια δυναμική προσπαθειών διαβούλευσης υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε η πηγή.

Η πηγή περιέγραψε την κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ ως «βρόχο κλιμάκωσης», αλλά είπε ότι είναι ακόμα δυνατή μια διπλωματική λύση.

Την Πέμπτη 1/8, το Ισραήλ προειδοποίησε τους αντιπάλους του ότι θα «πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα» για οποιαδήποτε «επιθετικότητα» μετά την ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας για οποιοδήποτε σενάριο, τόσο αμυντικό όσο και επιθετικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Όσοι μας επιτεθούν, θα επιτεθούμε σε αντάλλαγμα».

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολέμησαν για τελευταία φορά μια μεγάλη σύγκρουση το 2006, έναν πόλεμο 34 ημερών που κατέστρεψε περιοχές της Βηρυτού, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους στο Λίβανο, κυρίως πολίτες, και περίπου 160 στο Ισραήλ, κυρίως στρατιώτες.

Οι αναλυτές λένε ότι και οι δύο πλευρές είναι πλέον πολύ πιο εξοπλισμένες όσον αφορά τη δύναμη πυρός, με τη Χεζμπολάχ να θεωρείται ότι κατέχει έως και 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, 10 φορές το οπλοστάσιό του το 2006.

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει την αεροπορική του δύναμη, εν μέρει φαίνεται και από τις καταστροφικές επιθέσεις στη Γάζα, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα, με πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων, σε ερείπια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Γ. Ζαββός (HDB): «Η γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά το νευραλγικό σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων»

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν βρίσκονται πλέον στο Κατάρ αλλά το γραφείο τους δεν έχει κλείσει μόνιμα

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία για τους ηγέτες της Χαμάς – «Δεν μπορούν οι τρομοκράτες να ζουν άνετα σε συμμάχους μας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr