Αυτό που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, την Πέμπτη 1/8 ήταν κάτι που κάνει σπάνια: να πάει στο αεροδρόμιο να συναντήσει ανθρώπους από το αεροπλάνο. Προσωπικά.
Αλλά την Πέμπτη το βράδυ ήταν εκεί: στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας για να συναντήσει και να χαιρετίσει τους Ρώσους, των οποίων εξασφάλισε την απελευθέρωση από ξένες φυλακές.
Ήταν η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατούμενων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Βγήκαν από το αεροπλάνο και κατέβηκαν τα σκαλοπάτια 10 άτομα, μεταξύ των οποίων κατάσκοποι, πράκτορες και ένας καταδικασμένος δολοφόνος.
«Συγχαρητήρια για την επιστροφή σας στην πατρίδα!», τους είπε.
Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών εντάθηκαν τους προηγούμενους μήνες και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, με την τελική συμφωνία να έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 24 κρατουμένων από επτά χώρες.
Το BBC επισημαίνει ότι φαινόταν σαν το Κρεμλίνο να είχε κάτι να γιορτάσει.
Για τους Ρώσους που επέστρεφαν υπήρχε υποδοχή με κόκκινο χαλί και τιμητική φρουρά. Υπήρχαν ανθοδέσμες και -για κάποιους- αγκαλιές από τον πρόεδρο.
Ο Πούτιν αγκάλιασε τον Βαντίμ Κρασίκοφ, τον εκτελεστή της FSB που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός γεωργιανής καταγωγής Τσετσένου αντιφρονούντα.
Ο πρόεδρος Πούτιν τους υποσχέθηκε σε όλους κρατικά βραβεία.
«Σας ευχαριστώ για την πίστη στον όρκο σας»
«Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους από εσάς έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική θητεία», συνέχισε.
«Σας ευχαριστώ για την πίστη σας στον όρκο σας και το καθήκον σας προς την πατρίδα σας, η οποία δεν σας ξέχασε ούτε στιγμή».
Υπάρχει και ένα άλλο μήνυμα που ο φιλοκυβερνητικός Τύπος βγάζει αυτή τη στιγμή: «καλό ξεμπέρδεμα» σε όσους η Ρωσία απελευθέρωσε από τις φυλακές της και οι οποίοι έχουν πετάξει στο εξωτερικό.
«Οκτώ Ρώσοι που είχαν φυλακιστεί σε χώρες του ΝΑΤΟ επέστρεψαν στην πατρίδα σε αντάλλαγμα για άτομα που δρούσαν εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας», γράφει η κυβερνητική εφημερίδα.
Αναφερόμενη στους αντιφρονούντες που απελευθερώθηκαν από τη Μόσχα, η Komsomolskaya Pravda υποστηρίζει ότι «εγκατέλειψαν την πρώην πατρίδα τους και πέταξαν σε αυτούς που τους προσέλαβαν».
Προσπάθειες απαξίωσης των επικριτών και των αντιπάλων- πλουσιοπάροχοι έπαινοι για τους πιστούς υποστηρικτές που παρουσιάζονται ως αληθινοί πατριώτες.
Όλα αυτά βοηθούν τις Αρχές να πείσουν τον ρωσικό λαό ότι η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν μια επιτυχία για το Κρεμλίνο.
Το Κρεμλίνο πήρε αυτό που ήθελε
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την ανταλλαγή κρατουμένων ως νίκη για τη Μόσχα.
Πήρε αυτό που ήθελε… πήρε πίσω τους πράκτορές του, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν το νούμερο 1 στη λίστα των επιθυμιών του, τον Κρασίκοφ.
Οι γερμανικές Αρχές δεν ήταν αρχικά πρόθυμες να απελευθερώσουν έναν καταδικασμένο δολοφόνο, για τον οποίο ένα γερμανικό δικαστήριο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε ενεργήσει για λογαριασμό των ρωσικών αρχών.
Αυτή η απροθυμία αμβλύνθηκε καθώς διαμορφωνόταν μια ευρύτερη συμφωνία.
Αλλά γιατί ήταν τόσο σημαντικό για το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κρασίκοφ και να τον φέρει στην πατρίδα του;
Οι σημερινές ρωσικές εφημερίδες παρέχουν μια ένδειξη.
«Επιστρέφουμε τους δικούς μας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta,
«Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας!», δηλώνει η φιλοπουτινική ταμπλόιντ Komsomolskaya Pravda.
Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο στους πράκτορες και τους κατασκόπους του: αν σας στείλουμε σε αποστολές στο εξωτερικό και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας φέρουμε πίσω.
Τραμπ: «Νίκη για τον Πούτιν» η ανταλλαγή κρατουμένων
Για νίκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης- Ρωσίας από τον Ψυχρό Πόλεμο.
«Οι Ρώσοι πέτυχαν μια καλή δοσοληψία», είπε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Μεταξύ των 24 ανθρώπων που ανταλλάγησαν ήταν και ο Αμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς.
«Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο που γύρισε ο Έβαν.
»Αλλά αυτές οι συμφωνίες είναι φρικτές, θα οδηγήσουν σε σημαντικό αριθμό απαγωγών», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox Business.