Την ώρα που όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί ζητούν την παραίτηση Μπάιντεν, εκείνος επιμένει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές των ΗΠΑ.
Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν έχει κορωνοϊό και είναι απομονωμένος στο εξοχικό του στο Ντέλαγουερ, πληθαίνουν οι φωνές που τον θέλουν να αποσυρθεί από την κούρσα και να μην συμμετάσχει στις εκλογές.
Ο πρόεδρος, από την άλλη, έχει αγανακτήσει από την εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει όσοι θέλουν να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές των ΗΠΑ.
Ο ίδιος έχει αρκετή εμπειρία για να κατανοήσει πως οι διαρροές στα ΜΜΕ συντονίζονται για να αυξηθεί η πίεση προς το πρόσωπο του και να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την Νάνσι Πελόζι, ως τον κύριο υποκινητή, αλλά είναι ενοχλημένος και από τον Ομπάμα, βλέποντας τον να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια.
Άλλωστε οι προαναφερόμενοι ήταν οι κύριοι σύμμαχοι του στις εκλογές που έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια.
Από την μία ο Ομπάμα τον όρισε αντιπρόεδρο προετοιμάζοντας τον για να καταθέσει υποψηφιότητα κόντρα στον Τραμπ.
Η Πελόζι με τον γερουσιαστή Σούμερ, ήταν αυτοί που προώθησαν την νομοθεσία του ως επίτευγμα ορόσημο.
Η αντίδραση Μπάιντεν στα λεγόμενα Ομπάμα και Κλίντον
Αν και ο μόνος λόγος για τον οποίο άρχισε να σκέφτεται να παραιτηθεί είναι όσα λέει ο Ομπάμα στο στενό του περιβάλλον, ο ίδιος κατακεραυνώνει, τόσο τον πρώην πρόεδρο, όσο και τους βοηθούς του κ. Κλίντον.
Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι θεωρεί περίεργο το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες των ιστορικών απωλειών των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του 1994 και του 2010 θα του κάνουν διάλεξη για το πώς να σώσουν το κόμμα αφού προήδρευσε σε ένα καλύτερο από το αναμενόμενο ενδιάμεσο εκλογικό αποτέλεσμα το 2022.
Δύο πρώην πρόεδροι πιέζουν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
Αν και τόσο ο Μπάιντεν, όσο και η ομάδα του επιμένουν δημοσίως ότι θα παραμείνει στην κούρσα, κάποιοι αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά του δήλωσαν ότι αποδέχεται όλο και περισσότερο ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει, και ορισμένοι έχουν αρχίσει να συζητούν ημερομηνίες και χώρους για μια πιθανή ανακοίνωση ότι αποχωρεί.
Ένας παράγοντας που μπορεί να παρατείνει την απόφαση του, είναι ότι ο κ. Μπάιντεν δεν θα ήθελε να το κάνει πριν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την Τετάρτη με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικανών για να μιλήσει στο Κογκρέσο, μη θέλοντας να δώσει στον πρωθυπουργό την ικανοποίηση, δεδομένων των τεταμένων σχέσεών τους το τελευταίο διάστημα λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν αντιστέκεται στην πίεση και όσοι τον πιέζουν κινδυνεύουν να τον ωθήσουν να παραμείνει τελικά.
Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις του είπαν ότι δεν είχε αλλάξει γνώμη μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.
Ποιοι ζητούν από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
Πληθαίνουν οι φωνές που απευθύνουν έκκληση προς τον Τζο Μπάιντεν, να αποσυρθεί από την κούρσα.
Μέχρι στιγμής, 31 βουλευτές και τέσσερις γερουσιαστές έχουν καλέσει δημοσίως τον 81χρονο πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επιτρέποντας έτσι σε έναν άλλον Δημοκρατικό να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Πρόκειται για τους βουλευτές Λόιντ Ντόγκετ (Τέξας), Ραούλ Γκριχάλβα (Αριζόνα), Σεθ Μούλτον (Μασαχουσέτη), Μάικ Κουίγκλι (Ιλινόι), Άντζι Κρεγκ (Μινεσότα), Άνταμ Σμιθ (Ουάσινγκτον), Μίκι Σέριλ (Νιου Τζέρσεϊ), Πατ Ράιαν (Νέα Υόρκη), Ερλ Μπλουμενάουερ (Όρεγκον), Χίλαρι Σόλτεν (Μίσιγκαν), Μπραντ Σνάιντερ (Ιλινόι), Εντ Κέις (Χαβάη), Γκρεγκ Στάντον (Αριζόνα), Τζιμ Χάιμς (Κονέκτικατ), Σκοτ Πίτερς (Καλιφόρνια), Έρικ Σόρενσεν (Ιλινόι), Μπρίτανι Πέτερσεν (Κολοράντο), Μάικ Λέβιν (Καλιφόρνια), Άνταμ Σιφ (Καλιφόρνια), Τζιμ Κόστα (Καλιφόρνια), Σον Κάστεν (Ιλινόι), Τζάρεντ Χάφμαν (Καλιφόρνια), Μάρκ Βίζι (Τέξας), Τσούι Γκαρσία (Ιλινόι), Μαρκ Ποκάν (Ουισκόνσιν), Γκρεγκ Λάντσμαν (Οχάιο), Ζόι Λόγκφρεν (Καλιφόρνια), Μπέτι Μακόλουμ (Μινεσότα), Μόργκαν Μακγκάρβι (Κεντάκι), Κάθι Κάστορ (Φλόριντα), Γκέιμπ Βάσκες (Νέο Μεξικό) και τους γερουσιαστές Πίτερ Γουέλτς (Βερμόντ), Τζον Τέστερ (Μοντάνα), Μάρτιν Χάινριχ (Νέο Μεξικό) και Σέροντ Μπράουν (Οχάιο).
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ζήτησαν με την σειρά τους από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα, με την πρώην πρόεδρο να λέει πως δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.
Όλοι αναμένουν την απόφαση του Μπάιντεν
Το «παραθυράκι» στο καταστατικό των Δημοκρατικών
Ιστορικά κανένα κόμμα στις ΗΠΑ δεν έχει προσπαθήσει να εξαναγκάσει έναν υποψήφιο στις εκλογές να παραιτηθεί, ενώ οι κανόνες το καθιστούν σχεδόν αδύνατο.
Αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως τα στελέχη των Δημοκρατικών ανατρέπουν το αποτέλεσμα των προκριματικών – την ψηφοφορία που επιβεβαίωσε τον κ. Μπάιντεν ως τον εκλεκτό για τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο 81χρονος κέρδισε σχεδόν όλους τους αντιπροσώπους του κόμματος, οπότε σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού αυτοί πρέπει να επικυρώσουν την υποψηφιότητά του στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με την New York Post, υπάρχει ένα «παραθυράκι» στο καταστατικό, το οποίο επιτρέπει στους αντιπροσώπους να «αντανακλούν με κάθε καλή συνείδηση τα συναισθήματα εκείνων που τους εξέλεξαν».
Αν οι ανησυχίες για την απόδοση και τη διανοητική οξύτητα του κ. Μπάιντεν φτάσουν σε κρίσιμο επίπεδο – όπως φαίνεται να είναι – αυτή θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος.
Στην πραγματικότητα είναι απίθανο, καθώς οι αντιπρόσωποι επιλέχθηκαν με την πεποίθηση ότι θα τον ψήφιζαν στο συνέδριο.
Αν τελικά ο Μπάιντεν αποσυρθεί, θα μπορούσε να υπηρετήσει το υπόλοιπο της προεδρίας του και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι να αναλάβει ο νέος ηγέτης τον Ιανουάριο.
Ένα τέτοιο σενάριο θα δημιουργούσε φρενίτιδα στους Δημοκρατικούς, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για την επιλογή νέου υποψηφίου πριν από το συνέδριο του Αυγούστου.
Χρειάζεται η πλειοψηφία των 4.000 περίπου αντιπροσώπων του κόμματος για να κερδηθεί το χρίσμα – και ο κ. Μπάιντεν εξασφάλισε περίπου 3.900 στις προκριματικές.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τελικά αποσυρθεί θα έχει μεγάλη επιρροή στους συνέδρους, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν το ελεύθερο να επιτίθενται ο ένας στον άλλον για να κερδίσουν το χρίσμα, που δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν εσωτερικές συγκρούσεις μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές.
Αν αποσυρθεί ο Μπάιντεν το χρίσμα θα διεκδικήσει η Χάρις
Η Καμάλα Χάρις και οι άλλοι διεκδικητές
Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν υποκύψει στις πιέσεις και παραιτηθεί, η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, είναι το φαβορί να τον αντικαταστήσει.
Παρά ταύτα, οι αντιπρόσωποι του δεν θα μεταφερθούν αυτόματα σε αυτή, οπότε θα πρέπει να διεκδικήσει τη ψήφο τους, κόντρα σε όποιους άλλους υποψήφιους που θα εμφανιστούν στο συνέδριο του Αυγούστου.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τα πήγαινε περίπου το ίδιο καλά με τον κ. Μπάιντεν στις εκλογές, αλλά και πάλι θα έχανε τελικά από τον Τραμπ. Πέραν της απερχόμενης αντιπροέδρου των ΗΠΑ, δύο ονόματα που αναφέρονται συχνά είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, 56 ετών, και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.
Δεν συμμετείχαν στις φετινές προκριματικές εκλογές, αλλά και οι δύο έχουν συζητηθεί ως πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία στο μέλλον.
Προς το παρόν τουλάχιστον, ο κ. Νιούσομ παραμένει σταθερά πίσω από τον πρόεδρο και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» να τον αντικαταστήσει.
Άλλοι που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι είναι ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ και ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα -που θεωρείται μακρινό ενδεχόμενο αυτή τη φορά- θα κέρδιζε τον Τραμπ και θα ξεπερνούσε τον κ. Μπάιντεν, την κ. Χάρις και όλους τους άλλους πιθανούς αντικαταστάτες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.