Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι απέρριψε το Σάββατο 13/7 τις επικρίσεις της Ρωσίας μετά τη σύλληψη ρωσικής καταγωγής ζευγαριού στο Μπρίσμπεϊν με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μόσχας, ζητώντας από το Κρεμλίνο «να κάνει πίσω».
Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει «καμία αξιοπιστία», κατηγορώντας τη Μόσχα ότι επιδίδεται «σε κατασκοπεία εδώ και σε όλο τον κόσμο» και ζητώντας της να «πάψει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών».
«Η Ρωσία μπορεί να λάβει το μήνυμα: κάντε πίσω», υπογράμμισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Με αυτό τον τρόπο ο Αλμπανέζι απαντούσε στις επικρίσεις της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αυστραλία μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή 12/7 της αυστραλιανής Αστυνομίας ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον μιας 40χρονης και του 62χρονου συζύγου της – κάτοχοι και οι δύο ρωσικών διαβατηρίων—για απόπειρα κατασκοπείας.
Σε μήνυμά της στο «Χ» η πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπέρα ανέφερε:
«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη σύλληψη στο Μπρίσμπεϊν της Κίρα και του Ιγκόρ Κορόλεφ, που έχουν ρωσική και αυστραλιανή υπηκοότητα, με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.
»Ο στόχος αυτής της εκστρατείας είναι προφανής: να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα αντιρωσικής παράνοιας εδώ, να αποσπαστεί η προσοχή των Αυστραλών από τις πολλαπλές αποτυχίες των πολιτικών του Εργατικού κόμματος», πρόσθεσε.
Η ρωσική πρεσβεία επεσήμανε εξάλλου ότι ζήτησε από τις αυστραλιανές Αρχές επίσημες, γραπτές πληροφορίες για την κατάσταση.
Το ζευγάρι, που συνελήφθη στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν την Πέμπτη, κατηγορείται ότι απέκτησε πρόσβαση σε υλικό του αυστραλιανού στρατού που συνδέεται με την εθνική ασφάλεια.
Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως σε 15 χρόνια κάθειρξη.
Η γυναίκα ήταν στρατιώτης στον αυστραλιανό στρατό, όπου εργαζόταν επί χρόνια ως τεχνικός πληροφοριακών συστημάτων, εξήγησε η Αστυνομία.
Κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας άδειάς της από τον στρατό, η Κίρα Κορόλεφ φέρεται να πραγματοποίησε ταξίδι στη Ρωσία χωρίς να λάβει προηγουμένως την άδεια των Αρχών.
Από εκεί ζήτησε από τον σύζυγό της να συνδεθεί στον επίσημο λογαριασμό της του στρατού.
Η Αστυνομία εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ο Ιγκόρ Κορόλεφ αποκτούσε πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούσαν αμυντικό υλικό τα οποία του ζητούσε η σύζυγός της και στη συνέχεια της τα έστελνε στη Ρωσία.
Η γυναίκα και ο σύζυγός της απέκτησαν την αυστραλιανή υπηκοότητα το 2016 και το 2020 αντίστοιχα.
Και οι δύο εμφανίστηκαν την Παρασκευή 12/7 χωριστά ενώπιον πρωτοβάθμιου δικαστηρίου του Μπρίσμπεϊν και θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την επόμενη δικάσιμο, στις 20 Σεπτεμβρίου