Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύροι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις τουρκικές κατοχικές Αρχές στη Β/Δ Συρία

Σύροι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις τουρκικές κατοχικές Αρχές στη Β/Δ Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έντονες διαδηλώσεις ενάντια στην τουρκική κατοχή ξέσπασαν στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία.

Οι κάτοικοι των πόλεων και πόλεων που βρίσκονται υπό την τουρκική κατοχή και τον έλεγχο των φατριών της φιλοτουρκικής ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, γνωστής και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), στην περιφέρεια του Χαλεπίου (που μερικώς κατέχεται από Τούρκους και τζιχαντιστές) στη βορειοδυτική Συρία, βγήκαν τη Δευτέρα 1/7 στους δρόμους για να καταδικάσουν τις πράξεις διακρίσεων κατά των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Οι κάτοικοι των πόλεων αλ Μπαμπ, αλ-Ράι, Αζάζ και Αφρίν στη βόρεια και ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου βγήκαν στους δρόμους, απέκλεισαν τους δρόμους, εισέβαλαν σε τουρκικά ιδρύματα και έδιωξαν Τούρκους κατοχικούς αξιωματούχους.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τα φορτηγά και τα οχήματα που έφεραν τουρκικές πινακίδες κυκλοφορίας και κατέβασαν τις τουρκικές σημαίες από όλα τα κτίρια και τα κεντρικά γραφεία.

Ένα τουρκικό φορτηγό που πυρπολήθηκε από διαδηλωτές στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της βορειοδυτικής Συρίας

Αυτό έγινε αφότου μια ομάδα Τούρκων πυρπόλησε σπίτια και περιουσίες Σύρων προσφύγων στην πόλη Καϊσέρι (Καισάρεια) στην κεντρική Τουρκία το απόγευμα της Κυριακής 30/6, μετά από καταγγελίες ότι ένας Σύρος παρενόχλησε σεξουαλικά ένα κοριτσάκι.

Λόγω των γεγονότων, η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε 67 άτομα που επιτέθηκαν σε περιουσίες Σύρων προσφύγων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Υπάρχουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν συχνά ξενοφοβική βία και ρατσιστικές επιθέσεις.

Σε πλάνα από όταν η ομάδα των Τούρκων στόχευε περιουσίες Σύρων στην Καισάρεια, ένας Τούρκος ακούστηκε να φωνάζει: «Δεν θέλουμε άλλους Σύρους! Δεν θέλουμε άλλους ξένους».

Η πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «X» ήταν πλημμύρισε από εξτρεμιστές χρήστες που ζητούσαν την απέλαση των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλεύτηκε τα επεισόδια και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το να πυρπολείς δρόμους και σπίτια ανθρώπων είναι απαράδεκτο».

Κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (IP) και το ακροδεξιό υπερεθνικιστικό Κόμμα Νίκης (ZP) έχουν κάνει εκτεταμένες εκστρατείες για την επιστροφή Σύρων στην πατρίδα τους ενόψει των εθνικών εκλογών του περασμένου έτους, κατηγορώντας τους Σύρους για την οικονομική κρίση, θέματα στέγασης και ενοικίων.

Ψυχραιμία ζήτησε το κατοχικό ψευδοκράτος στη βόρεια Συρία

Η λεγόμενη «Προσωρινή Κυβέρνηση» του ψευδοκράτους της συριακής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης κάλεσε τη Δευτέρα 1/7 τους κατοίκους της βορειοδυτικής Συρίας σε αυτοσυγκράτηση σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και να διατηρήσουν βαθείς δεσμούς.

Η «Προσωρινή Κυβέρνηση» δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωση ότι Τούρκοι και Άραβες έχουν κοινή ιστορία και γεωγραφία.

Επιπλέον, και οι δύο χώρες έχουν κοινή μοίρα.

Η ανακοίνωση καταδίκασε την εξτρεμιστική εκστρατεία κατά των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, οι οποίοι διέφυγαν από τις τρέχουσες συνθήκες στη Συρία και το συριακό «καθεστώς».

Καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις σε Σύρους πρόσφυγες στην τουρκική πόλη Καισάρεια.

Η «Προσωρινή Κυβέρνηση» κάλεσε τους κατοίκους να μην παρασυρθούν σε κλιμάκωση με στόχο την υπονόμευση της υπάρχουσας συμμαχίας μεταξύ του συριακού και του τουρκικού λαού.

Νωρίς τη Δευτέρα, οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Αλ Αταρίμπ, δυτικά του Χαλεπίου, καθώς έκαναν χρήση δακρυγόνων προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας.

Η «Προσωρινή Κυβέρνηση» τόνισε τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα γεγονότα από τα μέρη για να επηρεάσουν τους τουρκοσυριακούς δεσμούς.

Οι κατοχικοί Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία άνοιξαν πυρ τη Δευτέρα 1/7 κατά διαδηλωτών στην πόλη Αλ Αταρίμπ στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, καθώς έκαναν χρήση δακρυγόνων προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας.

Η επίθεση με αληθινά πυρομαχικά και δακρυγόνα προκάλεσε τους διαδηλωτές να αντεπιτεθούν τις τουρκικές δυνάμεις με πέτρες, καθώς οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο παρά την επιδείνωση της κατάστασης.

Αυτές οι διαδηλώσεις ήταν μια απάντηση στις ρατσιστικές τουρκικές ενέργειες κατά των Σύρων προσφύγων στην τουρκική πόλη Καοσάρεια.

Οι κάτοικοι των πόλεων και των πόλεων που βρίσκονται υπό την τουρκική κατοχή και τον έλεγχο των φατριών της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, γνωστής και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), του Χαλεπίου βγήκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν τις πράξεις διακρίσεων κατά των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές προστάτευαν τουρκικούς στόχους

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, η συριακή Αλ Κάιντα) κινητοποίησε τη Δευτέρα 1/7 τις δυνάμεις της για να προστατεύσει τις θέσεις των τουρκικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βορειοδυτική Συρία.

Πηγή από την HTS είπε στη συριακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα North Press ότι κινητοποίησαν περισσότερους από 250 μαχητές για να προστατεύσουν την πύλη διέλευσης στα σύνορα Μπαμπ αλ Χάουα και τις τουρκικές βάσεις που σταθμεύουν στην πόλη Αλ Αταρίμπ στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, στο όρος Ζουίγια, στο αλ-Μαστούμα και αλ-Ναϊράμπ στην ύπαιθρο της Ιντλίμπ.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές της HTS ενημέρωσαν τις τουρκικές δυνάμεις να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και ότι οι τρομοκράτες θα αναλάμβαναν το καθήκον της φύλαξης των βάσεων τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Αλ Αταρίμπ, καθώς έκαναν χρήση δακρυγόνων προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας.

Διαδηλωτές υπό κατοχή

Τεράστιες διαδηλώσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα στην πόλη Αζάζ και στο πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλαμά στην ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία.

Ο ανταποκριτής του North Press είπε ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πόλη Αζάζ όσο και στην πόλη Μπαμπ αλ-Σαλαμά κατά της Τουρκίας και των πολιτικών της.

Ο ανταποκριτής πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και τον τερματισμό των ρατσιστικών ενεργειών κατά των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλαμά και έκαψαν τουρκικά οχήματα και κατέβασαν τουρκικές σημαίες.

Οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους ως απάντηση, προκαλώντας απώλειες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν μπροστά σε τουρκικά φυλάκια στην πόλη Αλ Αταρίμπ, στο δυτικό Χαλέπι.

Διαδηλωτές στην πόλη Αλ Μπαμπ στη βορειοανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, έκαψαν 11 τουρκικά φορτηγά, μετά το κύμα οργής λόγω των τουρκικών ρατσιστικών ενεργειών εναντίον Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Ο ανταποκριτής του North Press ανέφερε ότι διαδηλωτές έκαψαν 11 τουρκικά φορτηγά στην πόλη αλ Μπαμπ.

Τα φορτηγά ήταν φορτωμένα με λαχανικά και φρούτα.

Οι οργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν τα φορτηγά παρά το γεγονός ότι τα οχήματα αναζητούσαν καταφύγιο σε τουρκικά στρατιωτικά σημεία ελέγχου και φυλάκια.

Οι φλόγες φάνηκαν ξεκάθαρα να υψώνονται από ένα από τα φορτηγά στην τουρκική βάση Σέιχ Ακίλ.

Οι Τούρκοι σκότωσαν διαδηλωτές

Οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ τη Δευτέρα κατά των διαδηλωτών στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της περιφέρειας του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, σκοτώνοντας πέντε διαδηλωτές και τραυματίζοντας άλλους 40.

Ο ανταποκριτής του North Press ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές και τραυμάτισαν άλλους 25 ως αρχικός απολογισμός στην πόλη Αφρίν.

Ο ανταποκριτής πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροβόλησαν εσκεμμένα τους διαδηλωτές για να τους εκφοβίσουν.

Ο ανταποκριτής του North Press στην πόλη Αζάζ, στη βορειοδυτική Συρία, είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλαμά, έκαψαν τουρκικά οχήματα και κατέβασαν τουρκικές σημαίες, τραυματίζοντας τουλάχιστον 15 διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά.

Οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που εισέβαλαν σε τουρκική στρατιωτική θέση στην πόλη Αλ Αταρίμπ στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου, καθώς έκαναν χρήση δακρυγόνων προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι κάτοικοι των πόλεων αλ Μπαμπ, αλ-Ράι, Αζάζ, αλ-Αταρίμπ και Αφρίν στην ύπαιθρο του Χαλεπίου βγήκαν στους δρόμους, απέκλεισαν τους δρόμους, εισέβαλαν σε τουρκικά ιδρύματα και έδιωξαν Τούρκους κατοχικούς αξιωματούχους.

Η τουρκική κατοχή

Με την έναρξη της συριακής κρίσης το 2011, και με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής της ασφάλειας, η Τουρκία, μαζί με φιλοτουρκικές φατρίες της ισλαμιστικής ένοπλης αντιπολίτευσης, που αργότερα έγιναν γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), πραγματοποίησε τρεις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Η πρώτη εισβολή με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη των πόλεων Αζάζ, Αλ Μπαμπ και Τζαραμπλούς στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Χαλεπίου.

Με τη δεύτερη εισβολή, ο «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία κατέλαβε την κουρδική κυρίως περιοχή της Εφρίν/Αφρίν στα βορειοδυτικά.

Με την τρίτη εισβολή, την «Πηγή Ειρήνης», η Τουρκία κατέλαβε τη συνοριακή λωρίδα που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Σέρε Κανίγιε (Ras al-Ain) στη βορειοανατολική Συρία το 2019.

Αυτές οι εισβολές είχαν ως αποτέλεσμα εκτοπισμό μεγάλης κλίμακας και παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ερντογάν απείλησε τους διαδηλωτές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Τρίτη 2/7 τους Σύρους που βγήκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και έκαψαν τουρκικές σημαίες.

Ο Ερντογάν ανέφερε τον όρο «σπάνε βρώμικα χέρια» σχετικά με όσους διαμαρτυρήθηκαν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Όπως ξέρουμε πώς να σπάμε τα βρώμικα χέρια που καταπατούν τη σημαία μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν συνέδεσε τις διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στην ύπαιθρο του Χαλεπίου με αυτό που αποκάλεσε, τρομοκρατικές οργανώσεις, λέγοντας:

«Ξέρουμε ποιος παίζει σε αυτά τα παιχνίδια που διοργανώνονται με τα απομεινάρια της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πρόσθεσε, «…, θα πέσουμε σε αυτή την πονηρή παγίδα… δεν θα ενδώσουμε στον ρατσιστικό βανδαλισμό».

Ο Ερντογάν απέκλεισε οποιαδήποτε απόσυρση βραχυπρόθεσμα από το συριακό έδαφος επαναλαμβάνοντας τα προσχήματα του σχετικά με την ασφάλεια των νότιων συνόρων της Τουρκίας για να στοχοποιηθούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, επέκρινε την ισλαμιστική τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο σχετικά με την πολιτική του στη Συρία και στο θέμα των προσφύγων.

Το CHP κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο και το κυβερνών του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την πρόσφατη βία κατά των Σύρων στην πόλη Καισάρεια.

Το CHP κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προκάλεσε την καταστροφή της Συρίας και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εμμείνει στην αρχή της μη παρέμβασης που είχε διατηρήσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ολλανδός Βίλντερς χλευάζει τον Ερντογάν και τους Τούρκους: «Γυρίστε στην Τουρκία»

Ο Ερντογάν λέει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Αλ Άσαντ της Συρίας στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή»

Το Ιράκ με προτροπή Ιράν μεσολαβεί για να «τα βρει» η Συρία με την Τουρκία – «Αγκάθι» Κούρδοι κι Αμερικανοί

Συρία: Οι Κούρδοι (SDF) συνέλαβαν 233 τζιχαντιστές του ISIS το πρώτο εξάμηνο του 2024

Ο Πούτιν απορρίπτει τον Ερντογάν ως μεσολαβητή στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr