Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Εκτός πραγματικότητας το όριο χρέους στο 60% του ΑΕΠ”

“Εκτός πραγματικότητας το όριο χρέους στο 60% του ΑΕΠ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ένα ιδιαίτερο συμπόσιο στο Παρίσι με τίτλο “The Way Forward” προσκάλεσε ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, στο οποίο συμμετείχαν όλοι εκείνοι που κρατούν στο χέρι τους την στρόφιγγα της χρηματοδοτικής ροής στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και πολλοί διεθνούς φήμης οικονομολόγοι.

Όπως σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της DW, η πλειοψηφία των προσκεκλημένων, διευθυντών εθνικών τραπεζών, υποστήριξαν τα αντισυμβατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επεφύλαξε εκπλήξεις με τη θέση της ότι το ανώτατο επιτρεπτό όριο δημόσιου χρέους στην ΕΕ που ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ, δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα. «Το ανώτατο επιτρεπτό όριο για το δημόσιο χρέος στις χώρες της ευρωζώνης έχει πάψει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξαφνιάζοντας τους παρευρισκόμενους.

«Το όριο αυτό πρέπει να το διορθώσουμε» τόνισε. Η άποψη της πρώην γαλλίδας υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνεται και από την ίδια την πραγματικότητα καθώς ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους στις χώρες-μέλη της Ένωσης κινείται πλέον στο 88% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, στις δε χώρες της ευρωζώνης έχει φθάσει στο 94%.

Στην πρόταση Λαγκάρντ δεν τοποθετήθηκε κανείς εκ των παρευρισκομένων πλην του μέλους του Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κέρε, ο οποίος εμμέσως αναφέρθηκε στο χρέος και είπε ότι «ο καλύτερος δρόμος μείωσης του χρέους είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη» τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, αφού αποστολή μας είναι να εξασφαλίσουμε έναν πληθωρισμό κοντά στο 2%».

Η πολιτική της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και οι τελευταίες εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι περί προετοιμασίας κι άλλων αντισυμβατικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας απασχόλησε μεταξύ άλλων τους σύνεδρους, το δε συμπέρασμα είναι ότι «η μόνη επιλογή που απομένει στην ΕΚΤ πλέον είναι η μαζική αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων».

Ο Κριστιάν Νουγιέ επέστησε ωστόσο την προσοχή σε τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες που θα μπορούσε να προκαλέσει η αγορά κρατικών ομολόγων. «Υπάρχει το ενδεχόμενο υποτίμησης του πληθωριστικού κινδύνου, ενώ τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηθικές ζημιές εξασθενίζοντας το κίνητρο σε ορισμένες χώρες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους».

Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν ένα κράτος δεν έχει πλέον πρόσβαση στις αγορές για την αναχρηματοδότησή του ή βρίσκεται σε κίνδυνο η σταθερότητά του, τότε δικαιολογούνται αγορές κρατικών ομολόγων, διευκρίνισε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας ανήκει στους αυστηρούς επικριτές της αγοράς ομολόγων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr