Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μην υποτιμάτε τον Πούτιν», προειδοποιεί ειδικός καθώς η Ρωσία αναπτύσσει «τρομερό» πυρηνικό υποβρύχιο

«Μην υποτιμάτε τον Πούτιν», προειδοποιεί ειδικός καθώς η Ρωσία αναπτύσσει «τρομερό» πυρηνικό υποβρύχιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «παραμένει πρόθυμος να χρησιμοποιήσει το Ναυτικό του ως ένα ισχυρό παγκόσμιο πολιτικό και στρατιωτικό εργαλείο», επισημαίνει ο Ιάιν Μπαλαντάιν (Iain Ballantyne).

Η πρόσφατη ανάπτυξη ενός «τρομερού» πυρηνικού υποβρυχίου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κούβα νωρίτερα αυτόν τον μήνα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη Δύση ως προειδοποίηση, που υποτιμά τον κίνδυνο της ρωσικής ναυτικής ισχύος, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός στον τομέα της άμυνας.

Ο Ιάιν Μπαλαντάιν έκανε την παραπάνω προειδοποίηση με αφορμή την κατάπλευση μιας ρωσικής ναυτικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής δύναμης του υποβρυχίου RFS Kazan και ης φρεγάτας RFS Admiral Gorshkov -που φέρεται να είναι εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon– που επισκέφθηκαν το νησί της Καραϊβικής, που βρίσκεται μόλις 90 μίλια από τη Φλόριντα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ιάιν Μπαλαντάιν ανέπτυξε τις συνέπειες σε ένα άρθρο του στο Warships IFR, ένα κορυφαίο περιοδικό ναυτικών ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έγραψε: «Αν και οι φόβοι των τελευταίων ημερών για μια [νέα] Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, όταν μια ρωσική ναυτική ομάδα επισκέφτηκε την Αβάνα τον περασμένο μήνα (Ιούνιο), ήταν άγρια ​​υπερβολή, το επεισόδιο απηχούσε διπλωματία πυραυλικών σκαφών τύπου Ψυχρού Πολέμου και πιθανώς επίσης ναυτική κατασκοπεία».

Οι ΗΠΑ απάντησαν «παίζοντας το ατού τους» στέλνοντας το σκάφος USS Helena κατηγορίας Λος Άντζελες στη δική τους κουβανέζικη βάση στο Γκουαντάναμο, επεσήμανε ο Ιάιν Μπαλαντάιν.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «είχαν παρακολουθήσει κάθε κίνηση από τότε που το Καζάν και η Γκορσκόφ απέπλευσαν από τις βάσεις τους στη ρωσική Αρκτική», είπε ο Ιάιν Μπαλαντάιν.

Εξήγησε: «Μετά από πέντε ημέρες απόλαυσης στην ξηρά στην Κούβα, η ρωσική ναυτική ομάδα απέπλευσε από το νησί, που απέχει μόλις 90 μίλια από τη Φλόριντα, για να πραγματοποιήσει ασκήσεις Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW), σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε με την Gorshkov να συνεργάζεται με ένα ελικόπτερο Helix στον Ατλαντικό.

»Οι ΗΠΑ έδωσαν μια γρήγορη απάντηση, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του πυραυλικού καταδρομικού USS Normandy και του πυρηνοκίνητου και οπλισμένου με βαλλιστικούς πυραύλους Trident υποβρυχίου USS Tennessee που πλέει στην επιφάνεια της Νορβηγικής Θάλασσας, όχι μακριά από τις ρωσικές ακτές.

»Αυτό ήταν το πρωταρχικό, κραυγαλέο σήμα υπερδύναμης, γιατί τέτοια υποβρύχια παραμένουν παραδοσιακά αόρατα (και ελπίζουμε ότι δεν ανιχνεύονται) κατά τη διάρκεια μιας ανάπτυξης – το κρυμμένο υποθαλάσσιο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο».

Η κίνηση της Ουάσιγκτον ήταν «μοναδική» και έστειλε ένα «ωμό σήμα» στη Μόσχα, σημείωσε ο Ιάιν Μπαλαντάιν.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι μπορούν να εφησυχάζουν, γιατί πολλά Πολεμικά Ναυτικά δεν μπορούν να επιδείξουν πραγματική παγκόσμια εμβέλεια και τόσο καλή όσο οι Ρώσοι.

»Επίσης, το Καζάν είναι ένα τρομερό υποβρύχιο, ένα από τα νέας γενιάς πυρηνικά σκάφη κλάσης Severodvinsk (όπως τα γνωρίζει το ΝΑΤΟ, ή Yasen όπως τα αποκαλούν οι Ρώσοι).

»Τα Severodvinsk -μολύβδινο σκάφος- είναι μια εξέλιξη του τρομερού επιθετικού σκάφους Akula (SSN) της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

»Ωστόσο, αντί να είναι απλά μια περαιτέρω εξέλιξη, το Kazan χρησιμοποιεί μια ολοκαίνουργια τεχνολογία που φιλοδοξεί να ανεβάσει τον πήχη».

Ένα τρίτο και τέταρτο υποβρύχιο της κλάσης Severodvinsk, το Novosibirsk και το Krasnoyarsk, είναι τώρα σε υπηρεσία με τον ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού και ως εκ τούτου είναι σε θέση να «ξεχωρίσουν βασικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό ή ακόμη και κοντά στη δυτική ακτή των ΗΠΑ εάν χρειαστεί», προειδοποίησε ο Μπαλαντάιν.

Ο ίδιος είπε ακόμα: «Το Καζάν ήταν ένα από τα πιο ακριβά υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ για το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, κοστίζοντας κάπου μεταξύ δύο και τρία δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες.

»Και αυτό και τα αδερφά της υποβρύχια είναι αρκετά γρήγορα, ικανά να φτάσουν τους 40 κόμβους σε κατάδυση και με ένα αναφερόμενο μέγιστο βάθος κατάδυσης πάνω από 1.500 πόδια [σχεδόν 460 μέτρα].

»Υπάρχουν άλλα επτά σκάφη της κλάσης Severodvinsk (Yasen) είτε στο νερό, είτε υπό ναυπήγηση, είτε προγραμματίζονται για το Ρωσικό Ναυτικό».

«Η πραγματική δοκιμασία αξίας για το “χρυσό ψάρι” του Πούτιν του 21ου αιώνα, ωστόσο, θα βρίσκεται στα σόναρ αιχμής και στα όπλα με τα οποία είναι εφοδιασμένα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βλ. Πούτιν: Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων εδάφους

Κυρώσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν λόγω της «πυρηνικής κλιμάκωσης»

Πούτιν: Η Μόσχα θα αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να διατηρήσει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων

Πούτιν προς Δύση: Πιέζετε τη Ρωσία προς το σημείο χωρίς γυρισμό – Έχουμε το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία: Πολεμικά πλοία στην Κούβα υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr