Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς και γιατί τόλμησε ο «ψυχάκιας» Νασράλα να απειλήσει την Κύπρο

Πώς και γιατί τόλμησε ο «ψυχάκιας» Νασράλα να απειλήσει την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, Χάσαν Νασράλα,

Το νησιωτικό κράτος της Κύπρου έχει παρασυρθεί σε εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ μετά την προειδοποίηση να μην παρέχει βοήθεια στον ισραηλινό στρατό, μεταδίδει το αυστραλιανό abc.

Το κράτος-μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή, η Κύπρος, αιφνιδιάστηκε από τα σχόλια του αρχηγού της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα την Τετάρτη ότι το νησί θα μπορούσε να γίνει στόχος εάν επέτρεπε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης στον Λίβανο.

Γιατί η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο;

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982 και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Χαμάς, την ένοπλη τρομοκρατική και πολιτική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα.

Είναι μια σημαντική δύναμη στο λιβανέζικο κοινοβούλιο, το οποίο πλήττεται από πολιτική αστάθεια εδώ και χρόνια και ηγείται επί του παρόντος από τον προσωρινό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.

Τα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ είναι ένα πεδίο αψιμαχίας για μήνες με τη Χεζμπολάχ και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να εκτοξεύουν ρουκέτες η μία εναντίον της άλλης.

Οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ επικεντρώθηκαν στη βοήθεια της Κύπρου προς το Ισραήλ, όπως το να επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να διεξάγει ασκήσεις στον εναέριο χώρο του και να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Νασράλα ξεχώρισε την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί μια κυπριακή βάση ως εξέδρα εκτόξευσης για μια εισβολή στον Λίβανο, ως μέρος μιας κλιμάκωσης σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η Κύπρος απέχει 264 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου και από το 1974 έχει χωριστεί σε τουρκοκρατούμενο βορρά και στον αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ κυπριακό νότο.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων για τον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η αντίσταση [Χεζμπολάχ] θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε ο Νασράλα.

Πώς αντέδρασε η Κύπρος;

Η Κύπρος συνήθως έχει μείνει μακριά από τις ενεργές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και πρόσφερε καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στις δεκαετίες του 1970 και του ’80.

Άσκησε πιέσεις στους εταίρους της στην ΕΕ για να προσφέρουν στον Λίβανο οικονομική βοήθεια και πρόσφατα δημιούργησε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας και ένας αναγνωρισμένος περιφερειακός κόμβος για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, που βασίζεται σε άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Αλλά έρχεται επίσης στο πλαίσιο των βελτιωμένων δεσμών της Κύπρου με το Ισραήλ, καθώς η εισβολή στη Γάζα συνεχίζεται στον ένατο μήνα με τουλάχιστον 37.000 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Γάζας.

Μερικοί Κύπριοι στη διαιρεμένη πρωτεύουσα Λευκωσία είπαν ότι οι απειλές της Χεζμπολάχ τους αφορούσαν, αλλά άλλοι δεν ήταν ενοχλημένοι.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο», είπε η Στέλλα Πατατίνη, 62 ετών.

«Αντίθετα, βοηθάμε την ειρήνη στην περιοχή και τη βοήθεια στους Παλαιστίνιους, έτσι νιώθω ασφαλής στην Κύπρο».

Θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω οι εντάσεις;

Οι Κύπριοι ηγέτες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις απειλές και να ενθαρρύνουν τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως και η κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση σε πολεμική σύγκρουση», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του Νασράλα ως «μη ευχάριστα».

Η ΕΕ στάθηκε επίσης, με έναν εκπρόσωπο να λέει ότι οποιεσδήποτε απειλές κατά ενός κράτους μέλους αποτελούν απειλές κατά της ΕΕ.

Η Βηρυτός φάνηκε να προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες από τα σχόλια του Νασράλα, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να μιλούν στους Κύπριους ομολόγους τους για να τους καθησυχάσουν για τη δέσμευση του Λιβάνου σε μια ειρηνική σχέση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν βρίσκονται πλέον στο Κατάρ αλλά το γραφείο τους δεν έχει κλείσει μόνιμα

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

Πρώην όμηρος της Χαμάς: «Ξέρεις πόσα σώματα είδα; Ξέρεις πόση βία δέχτηκα;» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr